• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Korkusuz DİŞ Tedavİlerİ

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Korkusuz DİŞ Tedavİlerİ

    Dünya nüfusunun %6 - %14'ü, sadece korku yüzünden diş hekimine gitmekten kaçınmaktadır.







    Dişiniz çok ağrısa da diş hekimine gitmemek için direniyor musunuz?


    Diş hekimine gittiğinizde, kliniğin dekorasyonu sizin korkunuzu arttırıyor mu?


    Diş hekiminin kullandığı aletlerin çıkardığı sesten rahatsız mı oluyorsunuz?


    Ağzınızda yapılacak tedaviyi bilmemek sizin korkunuzu pekiştiriyor mu?


    Kullanılan aletlerin steril olmayacağı düşüncesi size sıkıntı veriyor mu?


    İğneden korkuyor musunuz?


    Ağrılarınız dayanılmaz hale geldiği için diş hekiminden korkmanıza rağmen diş hekimine gitmek zorunda kaldığınız için kalp çarpıntıları, mide bulantısı ve terleme gibi hislere kapılıyor musunuz?


    "Anestezinin etkisinden çıkamayacağım" düşüncesi oluyor mu?


    "Tedavi sırasındaki kokulara dayanamayacağım" düşüncesi oluyor mu?







    Diş hekimi korkusu, psikolojik olarak, diş hekimine gitmekten korkma veya hoşlanmama ve kişinin kendi iç dünyasında oluşturduğu mantık dışı korkuları içerir. Diş hekimi fobisi ise genelde yaşanan diş hekimi korkusundan farklı ve daha ciddi bir problemdir. Fobili kişinin en klasik davranış biçimi olaydan sakınmaktır. Bu davranış diğer fobiler için bir çözüm gibi gözükse de, sağlığımızla ilgili olan dişlerimize gerekli tedaviyi yaptırmaktan sakınmamız probleme çözüm getirmekten ziyade onu kaçınılmaz boyutlara sürükler.

    Her korku gibi diş hekimi korkusu da gerçekte mantığı olmayan varsayımlara dayanır. Diş hekimi korkusu diğer korkular gibi yanlış öğrenmeler üzerine dayanır ve tüm korkular gibi psikoterapi yaklaşımları ile tedavi edilebilir.

    <
    Aletlerin çıkardığı seslerden rahatsız olanlar için tedavi sırasında diş hekimi koltuğunun önüne yerleştirilen DVD'li ekran sayesinde bireyin dikkati hem görsel hem işitsel anlamda dağıtılmaktadır. Bu yolla aletin çıkaracağı ses, müzikle bastırılacağı için korku nedeni ortadan kaldırılır.


    Çok heyecanlı kişiler için, sırt ve bacak masajı yapan ve istenirse ısıtma opsiyonu olan yastıklar kullanılarak hasta tedaviden önce gevşetilmektedir.


    Dişçi korkusu olan bireylerde korkuyu arttırıcı ilk uyarıcı muayenehane ortamıdır. Dekorasyonda kullanılan renkler ve objeler tamamen bireyi rahatlatmaya yöneliktir.


    Diş hekimi tarafından hastaya tedavi sırasında yapılacak olan işlemler adım adım anlatılmalı ve ağrı duyulduğunda hastanın haber vermesi istenerek, hastaya işlemin ağrı duyulduğu anda kesilebileceği güveni verilmektedir.


    Daha ciddi korkuları olan bireylerde ilaçla tedavi ve psikoterapi metotları kullanılırken, bu aşamada diş hekimi ile psikiyatristin işbirliği yapması en iyi çözümdür.





    Konuyla ilgili Soru ve Cevaplar:



    Ben diş hekimi korkusu yüzünden uzun süredir diş hekimine görünmemiş bir hastayım.su an da 2 tane dişim kırıldı ve kökleri içinde kaldı.kanal tedavisi uygulandığı için ağrı duymuyorum ancak bunların çekimin çok zahmetli ve sizce?

    Malesef diş hekiminden kaçarak kurtulmak pek mümkün olmuyor. Siz kaçtıkça problem büyüyor. Sonunda da hem dişinizi kaybediyor hemde genel sağlığınızı tehlikeye atıyorsunuz. Basit bir doldu ile kısa sürede, kolayca halledeceğiniz bir problem sevimsiz bir çekim işlemine dönüşüyor. Kök çekimleri genellikle en kolay diş çekimleridir. Zira vücut bu istemediği dokuyu atmak için epey bir çaba sarfederek onu yukarı iter ve etraf dokular ile bağını zayıflatır.Elbette bu durumun istisnalarıda vardır ve dişinizin filmini görmeden size zor veya kolay olacağı ile ilgili kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Güvendiğiniz ve sizi rahat hissettirecek bir dişhekimi bularak kendinizi hekiminize teslim etmenizi öneririz. Hem duygusal açıdan sizi anlayıp saygı gösterecek hem de mesleksel açıdan yeterli bilgi ve donanıma sahip bir hekim kolayca bu korkunuzu yok edecektir, merak etmeyin.


    merhaba, benim anal tedavisi yaptırmam gerekiyor.Fakat ilaçların yan etkisinden oldukça korkuyorum.(peniselin alerji yapmıştı ve ölümden döndüm.)Daha önce gittiğim diş dr.u bana enaz zararlı anestesi maddesi citenes i uyguladı fakat bu kanalımı uyuşturmaya yetmedi.şimdi ultracain uygulayacağını söyledi. bu ilacın sakıncası varmıdır.Benim dişçi korkum sadece bu.cevaplarsanız sevinirim.

    Hekiminizi penisiline karşı alerjik olduğunuz konusunda uyarın. Alerji uzmanına alerji testi yaptırın. Alerji testi bir tek citaneste karşı yapılabilmektedir. Ultracain gibi içinde adrenalin olan lokal anesteziklere karşı maalesef uygulanamamaktadır. Alerji doktorunun tavsiyesine göre anestezi uygulamakta fayda var.


    Benim dişlerimle ilgili bayağı tereddütlerim var. Ağzımda şu an tahminimce çekilmesi gereken 4, dolgu yapılabilecek 1 dişim var. En son 1-1.5 yıl önce annemin diş tedavisine gitmiştik.Benim de dişlerimle ilgili problemlerimin olduğunu söylediğimde giderayak dişlerime baktı.Ve üst çeneme bağlı olan 3 dişimin durumunun pek içaçıcı olmadığını söyledi. Ve röntgenlerinin çekilmesi gerektiğini söyledi.Ben de ağzımda 5 çürüğüm olduğundan bayağı kuruntu yaptım bu durumu ve o gün bu gün dişçiye görünmedim.Ama sağlığıma yaönelik ciidi anlamda tehlike teşkil ettiğini farkettim.Hatta üst çenemdeki çürüklerimden ötürü diş etimde apseye bağlı olarak içi sanırım iltihaplı bir sivilceyi andıran bişey çıktı.Hocam bilmiyorum ama çok korkuyorum.Bazen kalbimde ağrılar da hissediyorum acaba dişimdenmi kaynaklanıyor diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Dişlerimin kökünde bulunan ve çene kemiğinin eşiğinde olan iltihap dişteki damarlardan vücuduma karışabilirmi diye korkuyorum.Sanırım çene kemiğinin şeklini de bozuyormuş bu apse. Hocam apse sanırım tam olarak elmacık kemiğimin hemen altına kadar ulaşmış vaziyette olmalıki parmağımı o bölgeye bastırdığımda bir şiddetli basınç ve ağrı duyuyorum.Hocam açıkçası bu fena halde çürümüş 4 dişimin kurtarılması konusunda hiç umudum yok. Çünkü dişimi yemek sonrası kürdan kullandığımda bu üç dişimin içerisinde 3 ten fazla sinir açıklığının buluınduğunu farkediyorum. Hocam kafanızı şişirdiğim için hakkınız helal edin.Ama beni o değerli bilgilerinizle aydınlatırsanız çok mutlu olurum. İlgilendiğiniz için çok sağolun..

    Dişlerinizden birinde bir problem başladığında bunun kendi kendine iyileşmesi gibi bir ihtimal olmadığı gibi gün geçtikçe problem büyür ve tedavi edilmesi çok güç ya da imkansız seviyeye gelir. Basit bir dolguyla kurtulup yıllarca sağlık ile kullanacağınız bir diş genel sağlığınızı bozacak bir hal alır. Sizde de durum bu aşamaya gelmiş. Gerçekten de dişinizin köklerinde oluşan bu iltihabi durum hem tüm kan dolaşımınıza karışarak ilgisiz yerlerde problem yaratabilir hem de çene kemiğinizi eriterek gittikçe büyür. Diş hekiminden kaçınmanızın tam olarak nedenini anlayabilmiş değilim ama biran önce panoromik bir film çektirip dişhekiminize ulaşmanızı ve yapılması gerekenleri öğrenip tedavi olmanızı öneririz. Her geçen gün genel sağlığınızdan ve diğer dişlerinizin sağlığından birşeyler götürür. Sizin kurtarılacak dişlerinize yönelip en azından kalan dişleriniz için çaba sarfetmeniz gerekir.


    Merhabalar, Ben panik atak hastasıyım. 43 yaşında bir bayanım.Maalesef bu hastalık yüzünden ağzımdaki bütün dişlerimi çürüttüm sağlam 5 tane dişim var. Benim korkum morfin çünkü morfin dilimi,boğazımı,damağımı hep uyuşturuyor, uyuşturduğu zaman nefes almakta ve yutkunmakta zorluk çekiyorum ve kriz geçiriyorum. Trabzon'da oturuyorum. Yani benim bu dişlerimi çektirmem ve yaptırmam için nasıl bir yöntem var bilmiyorum. Ne yapmam gerektiği hususunda bana yardımcı olursanız çok çok sevinirim. Vereceğiniz cevaplar için teşekkür eder saygılarımı sunarım.

    Panik atak rahatsızlığı sizin genel hayat kalitenizi de bozan ciddi bir problemdir.Dişlerinizi yaptırmayı planlamadan önce bu problemi aşma yönüne gitmelisiniz.İlaç ve terapiler ile hastalığı hififletebilirseniz güvenebileceğiniz bir hekim ve minimum anestezi uygulamaları ile tedavi olabilirsiniz. Aklımıza gelen diğer bir yöntem de genel anestezi uygulanarak tek seansta ağzınızda anestezi ile yapılması gereken her türlü problemin halledilmesidir. Bize göre panik atak ile mücadele edip iyi bir psikiatrist ve dişhekimiyle bu işi genel anestezsiz halledebilirsiniz. Kliniğimizde çeşitli aşamalarda pek çok panik atak problemli hastamız var. Bizi bu durumda psikiyatristimizden de destek alarak hareket etmekteyiz. Güven sağlandıktan ve hekim sabırlı olduktan sonra problem yaşamadığımızı söyleyebiliriz.


    alıntı

Hazırlanıyor...
X