Tüm Versiyonu (Orjinalini) Göster : Ve Türkiye Dijital Yayına Geçiyor

spartakus35
02-01-2006, 12:43
Türkiye Dijital Yayına Geçiyor

Türkiye sayısal yayına geçiyor. Çanak antenler tek tek toplatılacak. Roj Tv ve ***** yayın yapan kanallar artık izlenemeyecek. Peki devrim niteliğindeki sayısal yayın nedir?

Türkiye, yeni yıl ile birlikte uzun zamandır proje aşamasında olan ‘digital (sayısal) yayına’ da merhaba diyecek. Tüm dünyada uygulanan sayısal yayının hayatımıza girmesiyle televizyon dünyasında da adeta bir devrim olacak.

Televizyonlarda yayınların çok daha kaliteli izlenmesini sağlayacak olan sayısal yayın ayrıca, görüntü kirliliğine yol açan ‘çanak anten’ dönemini de kapatacak. Sayısal yayın kademeli olarak tüm Türkiye’de yaygınlaşacak. İlk uygulama 2006 yılında İstanbul, Ankara ve İzmir’de başlıyor. Sayısal yayınla birlikte, uydudan çanak anten aracılığıyla alınan yasak yayınlar da tarihe karışacak.

BUGÜN’E AÇIKLADI

Sayısal yayınla ilgili yapılan çalışmayı BUGÜN’e anlatan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, çevre ve görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak ve yayın kalitesini artırmak için sayısal yayının bir zorunluluk olduğunu söyledi. Bakan Yıldırım, “Sayısal yayın konusunda çok geç kaldık. Bu durumu telafi etmemiz lazım. Sayısal yayınla birlikte bina çatılarında salkım saçak konulan ve görüntü kirliliğine yol açan çanak antenler toplatılacak, televizyonlardaki görüntü kalitesi de üst düzeyde olacak” dedi.

BU YIL DEVREDE

“Sayısal yayın konusunda yapılan tüm hazırlıklar bitti. 2006 yılında İstanbul, Ankara ve İzmir’de sayısal yayın başlayacak. 10 yıl içinde tüm Türkiye sayısal yayına geçmiş olacak” diyen Bakan Yıldırım, sayısal yayının tek elden yapılması için yeni bir şirketin kurulacağını söyledi. Yıldırım, “Sahibinin yayıncı şirket olmadığı özerk bir şirket kurulacak. Yayıncı şirketlerde bu şirkete bir bedel karşılığı küçük oranda ortak olabilecekler. Ama şirkette kesinlikle hakimiyet kuramayacaklar sessiz ortak pozisyonunda olacaklar. Bu şirket sayısal karasal yayını bir bütünlük içinde herkese eşit mesafede tüm yayıncılara dağıtacak” diye konuştu.

Yasak yayına dur

Köylerde, kasabalarda ve şehirlerde çatısına çanak anten koyanlar denetim dışı ulusal ve uluslararası bine yakın kanalı izleyebiliyor. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, sayısal yayına geçilmesiyle görüntü kirliliğinin de sona ereceğini, izinsiz yasak yayınların da böylece kontrol altına alınacağını söyledi. Yıldırım, “RTÜK’ün yetkisi olmasına rağmen altyapısı olmadığı için bu duruma müdahale edemiyordu” dedi.

Sayısal ne getirecek?

Sayısal yayın devrimiyle yayıncı kuruluşların yayın kalitesi üst seviyeye çıkacak. Daha net görüntü alınacak. Ayrıca sayısal yayınların avantajlarının sergilenebileceği ürünler ön plana çıkacak. Televizyon sadece tek yönlü bir cihaz olmaktan çıkarak insanların bilgiye ve yeni ürünlere ulaşmalarını sağlayan bir aygıt durumuna gelecek. İsteyen kişi, televizyon izlerken internette dolaşabilecek. Alış veriş yapabilecek.

Aktifhaber ' den alıntı olup, bu konuda bilgi sahibi ve fikir yürütebilecek arkadaşların görüşüne sunuyorum...

ozonder35
02-01-2006, 13:04
Sevgili Spartakus, birkaç gündür seni forumda göremedim, yoksa birileri mi gücendirdi bilmem ama, esprili ve filozofca yazılarını özlemiştim.

Yeni topiğinizdeki konu ilgimi çekti, ancak böyle bir uygulama hemen olmaz sanırım, yoksa uyducular ve ülkemiz bayağı bir ekonomik kayba uğrar. Yine de gelecek günler ne gösterir bilinmez...

Bandırmalı
02-01-2006, 13:26
çanakları bence toplatamazlar herkesde çanak var bunu da isteyen alır

mustafada
02-01-2006, 13:32
bu işte milyon dolarlar dönüyor ve bu İ M K A N S I Z....

emoli821
02-01-2006, 13:59
Karasal yayınlar mı dijital olacak?Mesele tam anlaşılamadı.

Poseidon
02-01-2006, 16:02
evet böle 1 konu vardı zaten uzun zamandır tartışıldı yani arkadaşlar 100 mhz televizyonunuz olduğu zaman dijital yayınları izliyebileceksiniz yani şu anda kullanılan 50 mhz tv ler bu yayınları alamicak ama gene dijital receiverla izlemek mümkün olacak...

CEYHUN
02-01-2006, 16:31
önümüzde bu iş için bir 5 yıl daha var gibi paniğe gerek yok bence.

ahmet59
02-01-2006, 19:00
teknoloji'nin gözünü seveyim abi yaww
tamam hep paralar çıkyor ceplerimizden ama kalite yaww
helal :)

alicakmak34
02-01-2006, 20:17
ya adamlar kendi istedinizi degil biz neyi istiyosak onu seyretcek siniz diyor ama iran gibi canak ların tamamen yasak oldugu yerde bile baş edemiyorlar turkiye gibi ozgur bir ulkede bunu hiç başaramazlar diktatorlüge soyunu yolarsa oda yalan avrupa da serbest olan burdada olmak zorunda yani anlıycanız boş işlerle uraşıyolar..:)

nebutv
02-01-2006, 20:41
Bakan ya bu işi bilmiyor yada ......... konuşuyor.Yasak değilde rekabet koşulları oranında çanak antenlerle mücadele edeceğiz deseydi daha mantıklı söz söylemiş olurdu bence.Televizyonlardan önce radyoları vasıtasıyla(Bükreş radyosu-Bilmem neyin sesi gibi radyoları)bu insanlar yasak olan arabeski dinlediler.Sözde yasaktı ama.Şimdi kimse o radyoları aramıyor çünkü ihtiyaçları kalmadı aradıkları tüm yayınları dinleyebilecekleri binlerce radyoları var.Bakan bir yerde doğru söylüyor
“RTÜK’ün yetkisi olmasına rağmen altyapısı olmadığı için bu duruma müdahale edemiyordu”
Gene rekabet edemezler.Çünkü üç beş on kanalla bu iş olmaz.Zorla,dayatmayla,çanak toplatmayla hiç olmaz.Uçak düşürmekten vazgeçtik şimdi bu dala tutunduk.Vay be.....

paradox1965
08-01-2006, 12:52
bence çanakları toplatmaları çok zor......

çok uzun zaman gerektirir.....

digicom
08-01-2006, 18:36
Arkadaşlar sırf roj tv yi kapattıramadıkları için boyle bir işemi giriştiler!Artı bu sistem olsa bile herkez çanak anteninden vaz geçmez!Çünkü bu sistem ile şifreli kanllara bakılamaz!Bir artı daha tüm dünya da çanak anten kullanılırken bizde niye yasaklanıyor anlam verilemiyor dogrusu...

yst
08-01-2006, 19:05
bence yetkilerini roj tv'yi kapatmakta kullansınlar
çanak anten sistemi için insanları zorlayamazlar.....

babavan
08-01-2006, 19:14
bence çok yanlış kişinin ne izleyeceğini ancak kendisi belirlemeli görüntü kirliliğini istemiyorsa her apartmana merkezi sistem zorunluluğu getirilsin en iyi çözüm bence bu yoksa irangibi gizli birşekilde çanak kurulacak bunlada başaçıkmak çokzor

mraysam
08-01-2006, 20:39
hayatımda görebileceğim en saçma uygulama olacak diyebilirim eğer gerçekleşirse böyle bir saçmalık varmı Allah aşkına ben ne sunarsam onu izleyeceksin bence buna gelene kadar bu ülke için yapılacak çok şey var keşke onlarla uğraşsalarya birkaç çapulcunun cebini dolduracağız diye alınan veya alınacak olan saçma ve yersiz bir karar ve buna kimsenin uyacağını sanmıyorum ne yapacaklar çanak kullanıyorsunuz diye hapsemi atacaklar onlar söker bu millet takar dakkasına varmadan
gülüyorum sadece

BLaCkBiRd
08-01-2006, 22:18
Bakanın digiturk ile arası bozuk herhalde :) digiturk ne olacak onun çanaklarını toplayacaklarmı peki yoksa ayrıcalık mı tanınacak ???? burda ayrı bir kaos bina camları dış yüzey belki bir olasalık çevre kirliliğinden yasaklanır şişli nişantaşı gibi yerlerde bina dışı klima ve tabelalar gibi ama çatılara karışamaz ben bir sürü yatırım yapmışım zararımı kim karşılayacak???sevgiler

cartel_28
08-01-2006, 23:32
hiç sanmıyorum böyle bişeyin olacağını.....

diyar65
10-06-2008, 00:19
bi hatırlatma yapayım yıl 2008 va aynen devam...

Bunlar böyle yaparak ekmeğimize kan doğradılar dükkanı kapattık bu söylentiler yüzünden:ehehe:

G-FORCE
11-06-2008, 17:04
Bırakın Türkiyeyi benim çanakları dahi toplatamaz bunlar sonuna kadar direneceğiz :ehehe:

hakkaten çok saçmalamış her kimin beyninden çıkmışsa bu karar...

Bu kadar çanak toplatılırmı yaw millet sosyal patlama yapar hükümet düşer kolaymı öyle :muhaha:

yusufdal
14-06-2008, 12:54
bu kadar eski konuyu aktif etmeye ne gerek vardı ki?
ortam gideceği yere gidiyor ve herşey bizim dışımızda.
boşuna bağırışıyoruz..