• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Bilime 60 milyon Euro yatırdık

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Bilime 60 milyon Euro yatırdık

    900 milyon Euro'luk büyük bilimsel araştırmalara ortak olduk, devasa bilgilere erişim hakkı kazandık.

    Türkiye, geleceğin bilimsel ve teknolojik araştırmalarının yapıldığı Avrupa Birliği (AB) Çerçeve Programlarına (ÇP) 3 yılda 60 milyon Euro aidat ödedi; bu sürede 900 milyon Euro'luk değere sahip büyük kapsamlı bilimsel araştırmalara ortaklık etti. 3 yılda 400 projeye ortak olan Türk araştırmacılar, üzerinde çalıştıkları projelerden 70 milyon Euro'luk pay kaptı.

    TÜBİTAK 7. ÇP Ulusal Koordinatörü Okan Kara, Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliğinin, ''Türkiye'nin AB'nin bilimsel programlar arasındaki durumunu gösteren'' basın açıklamasını değerlendirdi.

    Türkiye'nin AB müzakere sürecinde geçici olarak kapatılan tek faslın ''bilim ve araştırma'' faslı olduğuna işaret eden Kara, Türkiye'nin de bu fasıl kapsamında dünyanın en büyük sivil araştırma programı olan AB 7.ÇP'ye 2007'de katıldığını anımsattı. Avrupa Sekreterliğinin yaptığı açıklamanın Türkiye'nin AB projelerinde ileri bir aşamaya geldiğini ve önemli bir ortak olduğunu gösterdiğini belirten Kara, Türkiye'nin önümüzdeki dönemlerde de projelere hız kesmeden ortak olacağını söyledi.

    Belirli bir aidat ile katılım sağlanan program kapsamında farklı ülkelerden araştırmacıların biraraya gelerek geleceğin teknolojilerini geliştirdiğini belirten Kara, Türkiye'nin program kapsamındaki son durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: ''Türkiye, programa ilk üç yılda yani 2007, 2008 ve 2009 için ulusal bütçeden 60 milyon Euro'luk katkı aktardı. Bu katkı ile program üyesi diğer 38 ülke ile eşit haklarda projelerde yer alma hakkı elde etti. Tamamen rekabet, bilimsel ve teknik mükemmeliyet esaslarına dayalı olarak projelerin fonlandığı bu program kapsamında halen üniversite kamu kurumu ya da özel sektörün yer aldığı 400 projede Türk kuruluşları ortak olarak yer alıyor.'' Türk kuruluşlarının yer aldığı projelerin toplam portföy büyüklüğünün 900 milyon Euro seviyelerine ulaştığını bildiren Kara, bu projelerdeki Türk ortakların payının 70 milyon Euro düzeyinde olduğunu kaydetti.

    DEVASA BİLGİLERE ERİŞİM HAKKI KAZANDIK

    Türkiye'nin ÇP ile diğer ülkelerde üretilen devasa bilgilere de erişim hakkına sahip olduğunu vurgulayan Kara, ''Bu projelerden elde edilen bilgiler, 3-4 yıl sonra geleceğin teknolojilerine dönüşecek'' dedi. Kara, 900 milyon Euro'luk portföyde, Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra, tersine beyin göçü, özel sektöre ayrılan fonlar ile 11 mükemmeliyet merkezinin kurulması gibi konuların da yer aldığına işaret ederek, ''Dolayısıyla 6. Çerçeve programından beri sorulan, 'Türkiye ne kadar para yatırdı? Ne kadar geri aldı?' sorusunun karşılığı burada aslında'' diye konuştu.

    Okan Kara, TÜBİTAK içinde kurulan AB Çerçeve Programları koordinasyon ofisinin pek çok ülke için model oluşturduğunu, ülkelerin TÜBİTAK'a gelerek bu yapılanmayı yerinde incelediğini ve kendi ülkelerinde uygulamaya koyduğunu da sözlerine ekledi.
Hazırlanıyor...
X