• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Unutulmayan filmlerin hataları

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Unutulmayan filmlerin hataları

    HATALARIN EFENDİSİ

    Tüm dünyayı kasıp kavuran 'Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü-The Lord of the Rings: The Return of the King' adlı yapımın hatalarla dolu olduğu ortaya çıktı. Filmde, kralın atının kaybolmasından Frodo'nun yüzündeki yaranın yerinin değişmesine kadar birbirinden ilginç 51 film hatası saptandı. İnternette kurulan ve sinema eleştirmenlerinden, sıradan bir izleyiciye kadar herkesin gönderdiği e-maillerin değerlendirmesiyle derlenen 'film hataları' sitesinde bu dev yapımdaki yanlışların listesi yer alıyor. İşte, her gün daha fazla hatanın eklendiği listedeki akıl almaz hataların bazıları:

    Son savaş sahnesinde Aragorn ve adamları atlarının üzerindeler. Sonraki sahnede bir bakıyoruz ki yayalar ve atları yok. Savaşçılar duruyor, ancak atlar nedense birdenbire ortadan kayboluyor.


    ALINTI
    Frodo'nun yüzündeki yara izinin yeri değişiyor. Yara bir sağ tarafta, bir sol tarafta gözüküyor.

    Dev bir örümcek Frodo'yu ağıyla sarıyor. Sam hiç kıpırdamadığı için arkadaşını ölü zannediyor. Gözleri ardına kadar açık olan Frodo bir sonraki sahnede gözleri kapalı gözüküyor. Sonra bir daha bakıyoruz ki gözleri yeniden açılmış...

    Filmin sonunda Sam ve Frodo, Bilbo'ya elflerin beklediği rıhtımda yardım ediyor. Frodo, Bilbo'nun sağında ve Bilbo da onun sol elini tutuyor. Elini görüyoruz ve tüm parmakları duruyor! Oysa ki önceki sahnelerden birinde bu parmağı Gollum yemişti...

    Filmin sonlarına doğru dört hobbit barda oturuyor. Frodo, Sam'in önüne yeşil bir bardak koyuyor. Sonraki sahnede Sam bu bardaktan bira içerken bir bakıyoruz ki bardak kırmızı olmuş.

    Ölümcül bir yara alan Kral Theoden, atının altında kalıyor. Ama, Witch King Theoden'e son sözlerini söylemek için eğildiğinde bir bakıyoruz ki ölmek üzere olan kral göğsüne kadar atın altından çıkmış.

    Ne parmakmış...

    Gollum, Frodo'nun parmağını ısırıp kopardıktan sonra Sam arkadaşına yardım ediyor. Frodo, Sam'in elini, 'parmağı kopan' sol eliyle yakalıyor ve arkadaşı onu çekiyor. Zaten bir süre sonra görüyoruz ki parmak yerine gelmiş...

    Denethor ve Pippin arasında Minas Tirith'te geçen sahnede Denethor bir şeyler yiyor ve çenesinde bir yara izi var. Sonraki sahnede bu işaret kayboluyor, kamera dönüyor ve iz yerine dönmüş. Yönetmen bir karar verse iyi olacak...

    Legolas ve Aragorn, Edoras'ta konuşurken Legolas'ın kolunda büyük bir şişlik var. Legolas, ''işte o burada'' dedikten sonra şişlik de iyileşiyor ve yok oluyor! Keramet sözlerde galiba...

    Gandalf, bir muhafızın elinden mızrağını kapıyor. Bir saniye sonra görüyoruz ki orada böyle bir muhafız yok. Adeta buhar olup uçmuş...

    Kralın gizli kuaförü!

    Frodo Cirith Ungol'da... Onu başında örümcek ağlarıyla görüyoruz, sonraki sahnelerde bir bakıyoruz ki ağlardan kurtulmuş. Elleri bağlıyken bunu nasıl başardı acaba? -Kral Aragorn'un saçları film boyunca bir omzunda, bir omuz hizasında oluyor. Hatta savaşa 'elf' stili upuzun saçlarla gidiyor. Acaba o çağlarda bir kuaför mü var da savaşa giden bir kralın saç modeliyle sürekli oynuyor?

    Frodo örümcek ağı tarafından sarıp sarmalanıyor. Bu dev ağdan kaçan Frodo'nun arka planı gösterildiğinde kocaman ağ yok olup gidiyor.

    Herkes uyuyor Pippin dışında. Palantir'den çevreye şöyle bir bakınan Pippin'in belinde mikrofon çıkışının bir bölümü görünüyor. O devirde bu teknoloji...
    26/12/2003 11:27

    STAR WARS -- ATTACK OF THE CLONES --

    Star Wars serisinin ateşli hayranları her filmi iki ya da üç kez izlemeye doyamıyor. Ancak bazılarının filmleri pür dikkat izlemesindeki neden çekim hatalarını bulmak. İşte serinin vizyona giren son filmi “Klonların Saldırısı”nda yapılan hataların bazıları...

    Birlikte meyve yedikleri sahnede Anakin, Amidala için bir dilim kesiyor. Amiadala da meyveyi ısırıp yiyor ama kamera Amidala’ya döndüğünde biraz önce yediği meyveyi tekrar ısırdığını görüyoruz.

    Sahnenin başında Yoda ve Mace Windu Jedi Konseyi’nin odasında konuşuyor. Yoda, küçük tahtında otururken elinde de değneğini tutuyor. Ancak kamera açı değiştirdiğinde Yoda’nın elleri değneği tutuyormuş gibi dursa da değnek görünmüyor.

    Anakin ve Amidala Lars’ın evinin önünde dikiliyor, gölgeleri de evin üzerine düşüyor. Ancak bir sonraki planda gölgelerin biraz daha sola kaydığını görüyoruz.

    Baygın vaziyetteki Amidala ile bazı klon savaşçıları Dooku’yu takip etmek için gemiden ayrılıyor ve Amidala kendine geldiğinde Obi Wan ile Anakin’e yardım etmek için hangara gitmeleri gerektiğini söylüyor. Ancak Amidala’nın hangarı nereden bildiği konusu muallakta kalıyor, çünkü gemi Dooku’yu takip etmeye başladığında o baygın bir haldeydi. (Bu kısmı anlamak için filmi kesinlikle görmeniz gerekiyor.)

    Sahnenin başında Anakin ile Amidala konuşuyor. R2-D2 ise arkalarında bir yerde ve merdivenlerle kavga halinde görünüyor. Ancak, Anakin “R2 da bizimle birlikte” dediği anda R2-D2 aniden yanlarında bitiyor.

    Tatooine gezegeninde, Amidala Obi-Wan’dan gelen mesajı görmek için bir butona basıyor. Bir dakika sonra aynı butonu haritaya bakıp Obi Wan’ın Tatooine ve Coruscant arasında bulunduğu bölgeyi tespit etmek için kullanıyor. Bir butonun iki ayrı iş için kullanılabiliyor olma olasılığı olsa da hangi işi yapması gerektiğini tek basışla anlaması biraz garip.

    Filmin başlarında Senatör Palpetine, bir Jediyle konuşuyor. Arka planda görünen gemiler ise hep aynı şekilde gidiyor yani yaklaşık 3 dakika boyunca iki küçük gemi uzun ve hafif yana yatmış bir gemiyi yakalamaya çalışıyorlar ama hep aynı yerde.
    VERTICAL LIMIT

    Filmin başında babaları düşerken 3 saniye boyunca ekranın üstünde duruyor. Ama arkada kuşlar ötüp, uçuyorlar.

    ERIN BROKOWICH

    Erin, araştırmaya gittiği yerdeki çocukla konuşurken mikrofon yukarıdan gözüküyor.



    MISSION IMPOSSIBLE 2

    Otomobil ile kovalamaca sahnesinde Tom Cruise'un emniyet kemeri takılıyken bir sonraki görüntüde takılı değil.

    INDEPENDENCE DAY

    Filmde uzaylılar kente saldırıyor ve her yerde yangınlar başlıyor.
    1-Ertesi gün hiçbir yer yanmıyor. Tek bir ateş bile yok. Bütün kentin yangınını kim söndürdü?
    2-Binaların enkazı da aynı günde kaldırılıyor. Ortada hiçbir yıkık bina yok.
    3-Tüneldeki bir odaya saklanan kadın kurtuluyor. Nasıl oluyorsa o oda yanmıyor.
    4-Her yer yanıyor ama ağaçlar sapasağlam.
    5-Uzaylıların saldırısının ardından filmde karı-koca olan çiftten erkeği ABD Başkanı ile birlikte aynı yerde, bayanı ise ABD Başkanı'nın eşi ile aynı yerde kalıyor. Bu kadar rastlantı?

    END OF DAYS

    Filmin başında şeytan bir hava kütlesi olarak dolaşıyor. Restaurant'a giriyor ve kamera restaurantı dışarıdan gösteriyor. Ancak bu hava kütlesi pencerenin arkasından geçerken, pencerenin çerçeveleri de kabarıyor.

    TITANIC



    Geminin ön kısmı batarken yatakta yatan ve beraber ölen 2 ihtiyar daha sonra kayıklara binerken görülüyor.


    Başlangıç sahnesinde çekimlerin yapıldığı kara parçası, üzerindeki film ekibiyle birlikte uzaktan göze çarpıyor. Bu durum, geminin battığı sahnelere kadar sık sık tekrarlanıyor.

    Jack (Leonardo Di Caprio) ve arkadaşı, geminin güvertesinde denizdeki yunusları seyrediyor. Ancak, küçük bir sorun var. İki yanı beyaz olan bu cins yunuslar, Pasifik açıklarında yaşar, Atlantik'te değil.

    Filmdeki "genç Rose"un gözleri yeşil iken, yaşlılığını canlandıran aktris mavi gözlü.

    Jack, Rose'a sarı kağıda yazılı bir not veriyor, Rose, notu açtığında kağıt, bir anda beyaz oluyor.

    İnsanlar, buz dağına çarpan gemide, bir oraya, bir buraya savrulurken, geminin altında bunu sağlayan kaydırak gözüküyor.

    Dikkatli izlendiğinde Jack'in birinci mevki restoranına girdiği cam kapıya karşıda çekim yapan kameramanın görüntüsünün yansıdığı görülüyor.

    Rose filmin sonunda kurtulmak için bir düdük bulup çalıyor ama onca soğuğa rağmen metal düdük hala nasıl çalışıyor ve ağzına yapışmıyor.

    Titanic tamamen battıktan sonra Rose denizin dibinden çıkıyor ve makyajı hala kusursuz.

    Jack, Rose'a resimlerini gösterirken ve Titanic'in önünde el ele tutuşurken, güneşin konumu geminin gidiş yönüne göre yanlış.

    Jack'in büyüdüğüm yer olarak Rose'a bahsettiği göl, yapay ve o tarihlerde bulunmuyor.
    KAHPE BİZANS (Tabii bu hatalar bilerek yapılmış)

    Müzikle Cem Karaca'nın saz çalışı birbirini tutmuyor.

    Filmin başında çadırların kurulacağı yeri belirlemek için Süper Gazi bir ok atıyor, ok gidiyor gidiyor ve 2 metre önlerine düşüyor.

    Yetiş Bey, çıplak olarak işini gördükten sonra bir anda giyiniyor.

    ÜÇ KAĞITÇI

    Kemal Sunal, filmin başında bir minibüse biniyor. Minibüsün önden çekimlerinde arkası dolu. Yandan çekimlerde ise boş.

    GARİP

    Kaset-çalara bir kaset konulup kapağı kapatılıyor. Kapanır kapanmaz "Play" tuşuna basmadan teyp çalmaya başlıyor.

    GENEL HATALAR

    Burada yazılacak çok şey var ama hiç fark edilmeyeni araçların geri geri giderken vites değiştirmesi.

    Kemal Sunal'ın bazı filmlerinde favorisi uzayıp kısalabiliyor.

    Arabanın içinden yapılan çekimlerde ise, eğer o semti tanıyorsanız aynı yerden birkaç kere geçiliyor veya güzergah hiç tutmuyor.

    Yine bir Türk Filmi'nde gazinolarda şarkı söyleyen bir bayan hasta ve sürekli doktora gidiyor. Ve bir gün de İstanbul'dan İzmir'e çalışmaya gidiyor ama doktoru ve doktorun muayenesi aynı.

    Adamın teki sağ bacağından vuruluyor ama sol bacağı bandajlanıyor.

    SAVING PRIVATE RYAN

    Savaş sahnesinde vurulan bir asker, sol kolunu kaybediyor. Daha sonra, yerden bir sağ kol alıp gidiyor.

    Filmin başından sonuna kadar Fransızca bilmediğini söyleyen Tom Hanks, filmin sonunda Fransızca bir şarkı dinliyor ve her nasılsa ne dendiğini anlıyor.

    Herkesin Fransızca konuştuğu birliğe bombardımanın başlayacağını bildiren telgraf, Almanca geliyor.

    Çevrede onlarca kum torbası olmasına rağmen, bir asker, bomba yapımı için çorabını veriyor.

    Askerler, bir sahnede keyifle filtreli sigaraları tüttürüyorlar. Hem de bu sigaralar icat edilmeden yıllarca önce...

    BRAVE HEART

    Filmin en can alıcı savaş sahnelerinin birinde dikkatli bakıldığında arkadan beyaz bir kamyonet geçiyor.

    Savaşta kolu kopan bir adamın başka bir sahnede kopan kolu, yerine geliyor.

    Filmde, 2. Edward'ın eşi, Fransız asilzadesi Isabella, kayınpederi 1. Edward tarafından William Wallace ile konuşmaya gönderiliyor. Ama, genç kadın, ona aşık oluyor, pek çok tehlikeye karşı uyarıyor, hatta ondan hamile kalıyor ve 1. Edward, felçli olarak yatarken onunla alay ediyor. Sonunda, Wallace idam ediliyor.

    Ancak, filmdeki tarihi hatalar, yenilir yutulur gibi değil. William Wallace, 1305'te idam ediliyor. 1. Edward, 1307'ye kadar felç gibi bir rahatsızlık geçirmeden gayet sağlıklı yaşıyor. 2. Edward, Isabella ile 1308'de evleniyor ve kraliçe, İngiltere'ye o tarihlerde ilk kez geliyor. Asla Wallace'ı ya da 1. Edward'ı tanımıyor. İlk çocuğu 3. Edward'ı da 1312'de doğuruyor. Yani, Wallace'ın bu çocuğun babası olabilmesi için mezarından çıkması gerekiyor.

    Filmde, baltalar, lastik top gibi zıplıyor.

    Savaş sahnelerinden birinin figüranlar gözlüklü ve saatli olduğu için yeniden çekildiği biliniyor.

    Son olarak, Wallace'ın idam sahnesinde kahramanın başının yanındaki perdenin arkasında içi kırmızı boyayla dolu bir sprey şişesi görülüyor.

    MUMMY

    Mumyaların içine konan siyah böceklerin insanları yavaş yavaş yediği söyleniyor ama ayağı takılıp yere düşen birini bu böcekler anında temizliyor.

    MAVİ KORKU

    Doktor bayan, suya elektrik vermeden önce soyunup elbisesini ayağının altına koyuyor. Ama o kadar tehlike içinde, bir sonraki sahnede giyinik ve üstü gayet düzgün.

    KURTLARLA DANS

    Filmin sonlarına doğru Kevin Costner'ın "yakın dostu" vahşi kurt, Amerikan ordusu tarafından öldürülüyor. Ordu uzaklaşıyor, görüntüde "vahşi" kurdun ölüsü var. Ama, boynunda bir tasmayla...

    PROPAGANDA

    Mehdi oğlunu vurduğu mermiyi kasede uzun bir süre sallıyor. Ama merminin sesiyle, dönüş hareketi birbirini tutmuyor.


    Filmdeki kamyonetin plakası 1940'ların değil bugünün plakası. Ancak, fark edilmemesi için plaka beyaza boyanmış.

    Mehdi'nin (Kemal Sunal) karısına gösterdiği evlilik cüzdanı da yeni cüzdanlardan.

    Köydeki pasaportlu tek kişi olan Kopuk Yaşar, sınırı bir kaç kez geçiyor. Ancak son geçişinde pasaportu onaylanmıyor.



    ABUZER KADAYIF

    Öğretim görevlisi Ersin Balkan'ın ders anlattığı sınıfın tahtası günler boyunca hiç değişmiyor. Her defasında aynı şeyler yazılı.

    FASULYE

    Katilin arabası olan Tempra, Reis'in evine gidene kadar çelik jantlı. Ama bundan sonraki olaylarda jantı kapak.

    PARÇALANMA

    Filmde İstanbul'un dini bir bölgesi olarak nitelenen yerde sabaha karşı ellerinde ateşlerle siyah giyimli bir grup yürüyor. Gittikleri yer ise dergahlarıymış. Bu adamlar İstanbul'un neresinde yaşıyor acaba?

    VARYEMEZ

    Ragıp Elibol (Kemal Sunal) gece yarısı bir telefon kulübesinden asker arkadaşını arıyor. Ancak asker arkadaşının bulunduğu yerde hava aydınlık.

    EŞKIYA

    Uğur Yücel, filmde üvey annesinin babası tarafından öldürüldüğünü söylüyor. Ama filmin sonunda ise "Üvey annem pencereden atlayarak intihar etti" diyor.


    KOMSER ŞEKSPİR

    Hapse giren Kadir İnanır nasıl başkomserliğe terfi edebiliyor.

    VİZONTELE

    Deli Emin, TV'yi gömerken TV'nin üstünde toprak bir tepe oluşuyor. Ancak bir sonraki çekimde TV'nin üstü eski haline dönüyor.

    Senaryoya göre film Hakkari'de geçiyor. Ancak filmde kullanılan araçların plakaları 65. Yani filmin çekildiği yer olan Van'ın plaka kodu.

    GÜLE GÜLE

    Havaalanına giderken Zeki Alasya ile Metin Akpınar konuşuyor. Zeki Alasya, arabanın önünde oturuyor ve Florya Sahil Yolu'nda. Metin Akpınar, arka koltukta ve başka bir yerde.

    HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK

    Taksici, uyuşturucu hap alıp satan adamın telefonunu Cem Yılmaz'a veriyor. Telefon numarası filmin sponsoru olan Telsim'e ait. Cem Yılmaz, bunu iyice belirtmek için soruyor: "Başı 542 miydi abi?" İyi de uyuşturucu hap satanların Telsim'i tercih etmesi iyi bir şey mi?

    SÜT KARDEŞLER

    Şaban ve Ramazan dahil gemideki tüm askerler sıraya giriyor. Önden çekimlerde Şaban'ın solunda Ramazan var. Ama Şaban'ı arkadan gördüğümüzde solundaki başka birinin kafası.

    BEKÇİLER KRALI

    Kemal Sunal bir çöp kamyonunu kullanırken direksiyonunu çıkarıyor ve yan koltuğa atıyor. Ama sonraki görüntülerde direksiyon takılı.

    SAKAR ŞAKİR

    Kemal Sunal, umumi tuvalet sırasında önündeki adamın şapkasına işiyor ve adam şapkayı kafasına geçirince sırılsıklam oluyor. Hemen Şakir'i kovalamaya başlıyor ancak üzeri kupkuru.

    ALINTI


Hazırlanıyor...
X