Tüm Versiyonu (Orjinalini) Göster : motor sorunu.. ¿


organik81
08-11-2005, 21:41
Selam arkadaşlar; bende Next2500 5512 FMB var.. 18'lik motor kullanıyorum; dün anten hotbirtte kaldı; hiçbir yere hareket etmiyor, limit hatası veriyor. Motor kablolarını kontrol ettim; makinayı resetledim fakat tık yok. Ne otomatik nede manuel limit almıyor; bugün birara oto limit aldı ama doğu limitinde kaldı busefer; batıya tek milim hareket etmiyor aynı hatayı alıyorum. Acaba motor veya sensörler mi arızalandı yoksa cihazda mı sorun var ¿

alicakmak34
08-11-2005, 21:49
1-sensor kablosunu kontrol et
2- sensorun uzerin de donen mıknatısı kontrol et
3- motora dışardan voltaj verip donup don medini kontrol et..

organik81
08-11-2005, 21:53
Hmm.. Gene çatıya yol göründü rüzgarlı havada desene.. :) zaten iyi dayandı motor 4 senedir.. iyice kış gelmeden en iyisi değiştireyim temiz iş olsun.. Teşekkürler.. ;)

alicakmak34
08-11-2005, 21:55
motorlar eskisi gibi cok para dil al yenisini yerlerini kaybet meden tak sıfır lamış olursun..

organik81
08-11-2005, 22:24
yok para zate sorun değil; 20-25 YTL ediyor... çatı düz değil meyilli kiremit, rüzgar var, biraz yükseklik korkusu da var.. :) sensör ayarı da uğraştırabilir biraz.. ama çare yok gibi...

sistem73
08-11-2005, 22:26
Selam arkadaşlar; bende Next2500 5512 FMB var.. 18'lik motor kullanıyorum; dün anten hotbirtte kaldı; hiçbir yere hareket etmiyor, limit hatası veriyor. Motor kablolarını kontrol ettim; makinayı resetledim fakat tık yok. Ne otomatik nede manuel limit almıyor; bugün birara oto limit aldı ama doğu limitinde kaldı busefer; batıya tek milim hareket etmiyor aynı hatayı alıyorum. Acaba motor veya sensörler mi arızalandı yoksa cihazda mı sorun var ¿

Organik dostum anlaşılan pistondaki senser gözü bozulmuş sensor gözünü değiştir olacaktır...

alicakmak34
08-11-2005, 22:27
ozaman carcan ustayı halledcek...:):):)

dijimagic
08-11-2005, 22:28
geçen bizim arkadaştada oyle bir sorun oldu. sonuçta motor aksamında bi sorun çıkmayınca servise gönderdik flashı falan değişti. bence çatıya çıkmadn önce cihazını başka bi yerden kontrol ettir.

selamlar

uguruysal
09-11-2005, 16:02
ayın organık81 sanırım motor sensorunuz arızalı....

MAKARACI
09-11-2005, 16:37
Arkadaşım bencede büyük bir olasılıkla sensörünüz arızalı.
Şimdi ben sana kolayca cihazda sorun olup olmadığını test etme işini tarif edeyim.
Cihazın motora giden kablolarını cihazın arkasından sök.Eline ikili kısa bir kablo al ve uçlarını aç.Bu kabloların bir tarafındaki ucları sensör kablolarının takıldığı(alttaki iki kutuba) yere tak ama diğer uçlar birbirine değmesin.Sonra cihazı aç.Herhangi bir kanal üzerindeyken(menüdeki özel seçenekler bölümünden pozisyoner ON olmalı) kumandanın mavi tuşuna bas.Ondan sonra kumandanın ses tuşlarından herhangi bir tarafa bas daha sonra cihaza bağladığın kabloların boştakalan uclarını birbirine çok kısa aralıklarla dokundur ve çek.Bu arada ekrandaki motor hareketi menüsünde limit sayılarında değişme olup olmadığına bak.Değişme oluyorsa bu işlemi kumandanın ses tuşunun diğer tarafdakine basarak aynı işlemi uygula.Burdada değişme olup olmadığına bak.Değişme oluyorsa cihazda bir sorun olmadığını anlıyoruz.Eğer olmuyorsa cihazda arıza var demektir.
DİKKAT:Bu kabloların bibirine elle temas ettirilme işi çok kısa aralıklarla olmalıdır.Sakın kabloları birbirine temas halinde bırakmayın.Aksi taktirde cihaz beslemesi patlama yapar.Cihaz yanar.Bilginize.
Kolay gelsin.

organik81
09-11-2005, 16:58
Teşekkürler arkadaşlar; @MAKARACI dediğini uyguladım evet arıza motorda gibi.. Ben de öyle tahmin etmiştim; bakalım en kısa zamanda alıp değiştirecez çaresi yok gibi... Kolaygelsin arkadaşlar.. ;)

Mr_MeMo™
10-11-2005, 09:27
Selam arkadaşlar; bende Next2500 5512 FMB var.. 18'lik motor kullanıyorum; dün anten hotbirtte kaldı; hiçbir yere hareket etmiyor, limit hatası veriyor. Motor kablolarını kontrol ettim; makinayı resetledim fakat tık yok. Ne otomatik nede manuel limit almıyor; bugün birara oto limit aldı ama doğu limitinde kaldı busefer; batıya tek milim hareket etmiyor aynı hatayı alıyorum. Acaba motor veya sensörler mi arızalandı yoksa cihazda mı sorun var ¿

Dısarıdan motora voltaj vererek bir dene motor hareket etmesse sorun motordandır...

organik81
10-11-2005, 17:02
Bu olaydan hiçbirşey anlamadım ben; cihazı 3-4 saat fişten çekik bıraktım; taktığımda normal çalıştı; limitleri aldı herşey düzgün görünüyor.. Gidip sıfır motor da aldım elimde patladı; zararı yok gerçi er geç onu takarım ama anlam veremedim..

profsulo
10-11-2005, 17:06
koly abi 1ytl satılıyor bence tamir et

uguruysal
10-11-2005, 17:33
Sayın organik81 aynı sorunu ben de yasadım benım 1 hafta sonra kendı kendıne tatıl donusu calıstı tam 1 harfta sonra yıne cortladı ve modtoru degıstırdım. Insallah olmaz ama motoru atıp satmayın lazım olabılır. Saygılar

organik81
13-11-2005, 23:04
Evet malesef öyle oldu; 3 gün gayet normal çalıştı, demin gene aynı hatayı verdi durduk yerde.. Tesadüf mü bilmiyorum ama gene hotbirtte kaldı.. çok saçma yahu.. o çatıya çıkıp ta bu havada o motoru değiştirmek ölüm geliyor..

bulentkartal79
15-11-2005, 11:59
bencede sensörde sorun var dostum

danger35
15-11-2005, 12:33
usta bana kalırsa sensoru değiştirceğine motor komple değiştir daha sağlıklı takarsın sensörü 2 gün sonra başka yerden gider usta zaten para değil ucuz sende almışsın hazır.tak yeniyi derim bence:byeeee:

MasteR
15-11-2005, 12:47
Benim de sensor problemim var sanırım mıknatıslanıp parçalar yapışıyor bırakmıyor. E-2 hatası veriyor belli bir süre sonra kendiliğinden düzeliyor.
sensor arızalı bile olsa sensor kablosunu çıkarıp motoru çevirmeye çalıştığınızda dönmesi lazım döndüğünü sinyal seviyenizden anlayabilirsiniz. Fakat bunu v-box ile yapıyorum 2500 için aynı şey geçerli mi bilemiyorum.

organik81
15-11-2005, 12:58
valla şuan gene kendiliğinden düzeldi :) iyice bozulup birkaç gün çalışmazsa ozaman değiştirecem.. şuan beklemedeyim..

danger35
15-11-2005, 13:09
bencede bırak tamamen bozulsun sonra değştirirsin :)

saygılar...

ereNcan™
15-11-2005, 20:40
yukarı çıkılıp motorun sensör leri sıfırdadır tornavida ilie boşa al ve yeniden dene

danger35
16-11-2005, 00:11
erencan ya şimdi bu soğuk havada sensör değiştirmekle uğraşacağına bence motoru yenilesin daha iyi be dostum :D 2gün sonra yine cırt olacak hadi bir daha çık yapmışken sağlam bir iş olsun :okay:
yarın bekleriz ha fuara erencan;)

mpl
18-11-2005, 11:59
erencan ya şimdi bu soğuk havada sensör değiştirmekle uğraşacağına bence motoru yenilesin daha iyi be dostum :D 2gün sonra yine cırt olacak hadi bir daha çık yapmışken sağlam bir iş olsun :okay:
yarın bekleriz ha fuara erencan;)
aynen katılıyorum danger35,bence de eğer sürekli uğraşmak istemiyorsak en sağlam çözüm motoru değiştirmek olacaktır...

UrGaNaS
23-11-2005, 18:26
selamlar
*Arkadaşlar bende 120cm ofset çanak gm dıseg motor var kısa bir zaman öncesine kadar sorunsuzdu
*şimdilerde eutelsat3 den sorası uyduları alamıyorum[sirus,thor1 hispasat30 ]
kurulumu baştan aşagı kontrol ettim ama bir türlü düzeltemedim
özellikle @uguruysal ın kurulumla ilğili bilgilerini harfiyen uyguluyorum
sizce sorun nerde olabilir
*****

organik81
23-11-2005, 18:41
selamlar
*Arkadaşlar bende 120cm ofset çanak gm dıseg motor var kısa bir zaman öncesine kadar sorunsuzdu
*şimdilerde eutelsat3 den sorası uyduları alamıyorum[sirus,thor1 hispasat30 ]
kurulumu baştan aşagı kontrol ettim ama bir türlü düzeltemedim
özellikle @uguruysal ın kurulumla ilğili bilgilerini harfiyen uyguluyorum
sizce sorun nerde olabilir
*****
Ekranda limit hatası veya herhangi bir hata mesajı çıkıyor mu yoksa sadece antenin dönmesi mi sınırlı..

UrGaNaS
23-11-2005, 18:44
limit hatası yok dönmeside sınırlı değil
şimdi aklıma geldi motoru resetlemek faydalı olabilirmi

organik81
23-11-2005, 18:49
gm kullanmadım hiç; kullananlar daha net cevap verir tahminimce; fakat eğer öyle bir seçenek varsa resetle, tekrardan otomatik limit aldırıp dene..

organik81
17-01-2006, 16:15
konu başlığını açmamın nedeni motor sorunuydu; sürekli sensör hataları veriyordu zaman zaman.. bu hatayı alanlara bir tavsiye vereyim.. açtım motoru söktüm iki sensörü de şuan gayet güzel çalışıyor.. :odunkes:

agalık
28-02-2006, 02:33
Organik81;
Bende de ayni hata var. Bende motoru söktüm. Hatta motor kısmına(sarımların olduğu bölüm) bakım yaptırdım. Yine düzelmedi. Ben de motor siparişi verdim. Şu sensor ayarı, tornavida, ile ilgili açıklayıcı hatta resimli bilgi bu tür problemlerle karşılaşanlar için faydalı olur.
http://rapidshare.de/files/14305856/Motor_Resimleri.zip.html

agalık
02-03-2006, 10:42
Organik81;
"açtım motoru söktüm iki sensörü de şuan gayet güzel çalışıyor.. " derken sensor'e ne yaptın ki düzeldi.

organik81
02-03-2006, 11:56
iki adet dişli yuvarlak çark varya ortadan tek vidayla üst üste tutturulmuş.. biri doğu diğeri de batıyı sınırlıyor.. o iki yuvarlak çarkı komple söktüm attım.. doğu ve batı sınırı kolun uzunluğu kadar şuan..

danger35
02-03-2006, 12:38
usta haklısın sensorları çıkarında limit kalmamış çanak dönüyor motorun uzunluğu kadar ama motor kolu sona geldiği zaman sarkma yapıyor ozaman limit olması sağlıklı olurdu diye düşünüyorum :)
sağa sola tam döneceği için etrafında herhaNGİ birşey varsa çanak,duvar vs gibi onlara çarpabilir.keşf etmeden yukarıyı limit swiçlerini iptal etmek etmek sakat olmasın !:)
saygılar...

organik81
02-03-2006, 15:10
aslında dediğin gibi sakat fakat ben bu işlemi son çare alternatif olarak uygun gördüm yapmayı. sıfırdan motor al tak, çatı kiremit düz değil, yükseklik korkusu da var :) inat ettim iyice bozulana kadar değiştirmeyi düşünmüyorum..

MasteR
02-03-2006, 15:18
Aha bir yükseklik korkulu uydusever daha, benim çanak için ine çıka çatıda korkmaz oldum kenarlara 3mt yaklaşmadıkça hiç sorunum yok :)
Limitsiz kalmanın motor kolunun mounta çarpası gibi olumsuz bir etkisi var mounta göre değişir ama, dikkat etmek lazım.

furale
02-03-2006, 18:19
motor doğu 15 derecede kilitlendi,doğu istikametine dönmüyor.motor nasıl resetlenir,motor üzerinde iki düğme var,biri motoru batı istikametine döndürüyor diğerinde ise ışık yanıyor basılacak bir yeri yok.yardıma ihtiyacım var

MasteR
02-03-2006, 18:45
sizinki diseqc motor olmalı kürdan girecek kadar bir delik olması lazım oradan ince uçlu bir metal sokup resetleyeceksiniz.

furale
03-03-2006, 11:01
doğrudur.disegc motor.söylediğini deneyeceğim.teşekkürederim

agalık
03-03-2006, 20:03
Organik81;
"o iki yuvarlak çark" resimde sarı ile kare içine aldığım bölümü mü çıkardın.
Peki o zaman sayma işlemi olmayacağı için motoru doğu-batı yönlerinde kaydırırken uyduları nasıl bulacak ?http://rapidshare.de/files/14595702/snap_006.zip.html

organik81
04-03-2006, 00:56
Organik81;
"o iki yuvarlak çark" resimde sarı ile kare içine aldığım bölümü mü çıkardın.
Peki o zaman sayma işlemi olmayacağı için motoru doğu-batı yönlerinde kaydırırken uyduları nasıl bulacak ?http://rapidshare.de/files/14595702/snap_006.zip.html
evet o sarı kare içindeki kısmı kaldırdım. her iki dişli çarkı. sayma işlemini neye göre yapıyor bilmiyorum ama çalışıyor. hatta bugün tekrardan limit aldırdım ve uyduları baştan bulup ayarladım başka bir nedenden dolayı, tıkır tıkır çalışıyor. mutlaka zararı vardır millet süs diye koymadı onları, tam bozulana kadar bu şekilde kullanmayı düşünüyorum şimdilik..

MasteR
04-03-2006, 13:21
O çarkların kenarında iki tane switch vardır ve çarklarda da bir çıkıntı çarkın çıkıntısı switche değince siwtch içeri gömülüp devreyi keser motor durur mekanik limit sistemi böyle çalışır. Doğuya dönerken alttaki batıya dönerken üstteki çark devreyi keser. Yani doğu limitini ayarlamak için üst batı limitini ayarlamak için alt çarkı kullanacaksınız.

agalık
10-03-2006, 14:18
Peki ayarı nasıl yapacağız üstad ? Gerçi bende organik81'in yaptığı işlemi yaptım çarkları söktüm. Limit hatası verme olayı bitti. Motor doğu-batı limitinde motor kolu kadar dönüyor.

agalık
15-03-2006, 06:42
Master, cevabını bekliyorum.

danger35
15-03-2006, 09:31
@agalık tam olarak sorun nedir yani motoru nasıl kuracağınımı soruyorsun yoksa merkez ayarı falanmı yada limit ayaRlarınımı?

MasteR
15-03-2006, 11:28
o çarklar dönüp çıkıntılı kısım switche basınca devreyi keser, vidasını gevşetip elinizle birini sağa birini sola çevirerek ve motoru döndürüp test ederek ayarlayacaksınız. Motor dönerken çarkları izleyin doğuya donerken sola dönüyorsa batıya dönerken sağa döner.

agalık
15-03-2006, 20:30
çarklardaki çıkıntıları (alt-üst veya batı ve doğu limitini ayarlayan)nereye kadar çevirmeliyiz ki bir daha limit hatası vermesin. Resimdeki 1. çıkıntı veya 2. çıkıntıyı, vidayı gevşetip nereye kadar geri veya ileri almalıyız
http://img58.imageshack.us/img58/756/snap0515ns6ar.jpg (http://imageshack.us)

MasteR
16-03-2006, 11:06
Resim çok güzel olmuş anlaşılma açısından çok faydalı elinize sağlık.
İlk olarak o vidayı gevşettiğinizde dişliler boşa çıkmaz, hafif yukarı kaldırıp öyle çevirebilirisiniz ancak.
Doğuya motorunuzu döndürün limite geldimi 1'den A'ya alın tekrar doğuya döndürün bu işlemi kol çanağa çarpıncaya ya da kol en son noktasına açılıncaya kadar tekrarlayın sonra azıcık geri alın ki limit hatası vermesin.
Aynı işlem batı için de geçerlidir. Yalnız dikkat edin batı limitini dişliden ayarlarken doğu limtinin dişlisi de döner o yüzden ilk önce batıyı ayarlayın sonra doğuyu. Kol komple açıldığı halde çıkıntı switche hala gelmediyse işlemi tersine yapın motoru geri çevirip çıkıntıyı switchin dibine alın ve devreyi switch kesecek şekilde tekrar ayarlayın.

agalık
24-03-2006, 05:25
Resimleri digital kamera ile çekip snazzi kartla bilgisayarda capture yapıp jpeg formatında kaydettim. Fena da değiller..
Bilgin içinde çok teşekkürler. İlk fırsatta çatıya çıkıp denemelerime başlayacağım.