• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Windows'da 64-bit dönemi

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Windows'da 64-bit dönemi

    Microsoft, 64-bit Windows sürümlerinin tanıtımını dün gerçekleştirdi. Böylece, uygulamaların daha hızlı çalışmasını sağlayan 64-bit teknolojisinin yaygınlaşmasının önündeki en büyük engellerden biri kalkmış oldu.
    64-bit teknolojisiyle desteklenen yeni Windows XP Professional ve Windows Server 2003 işletim sistemleri, gecikmeli de olsa sonunda piyasaya çıktı. Son kullanıcı bilgisayarları için geliştirilen ilk 64-bit işlemcilerin yaklaşık iki yıldır piyasada bulunmasına rağmen bu teknolojiyi destekleyen herhangi bir Windows sürümünün bulunmayışı, 64-bit uygulamaların yaygınlaşmasının önündeki en büyük engellerden biriydi. Her ne kadar uzun süredir bazı Linux ve Mac sürümlerinde 64-bit desteği bulunsa da, Windows işletim sistemlerinin yaygın bir şekilde kullanılması bunun başlıca nedeni.

    64-bit dönemi başladı

    Yeni Windows sürümleri, x86 işlemci mimarisi üzerine kurulu 64-bit desteği sağlayan işlemciler üzerinde çalışacak. Bu sayede daha fazla sistem belleği desteklenebiliyor ve uygulamalarda (özellikle oyun ve grafik işlem gibi yoğun olarak bellek odaklı çoklu ortam uygulamalarında) iki katı daha fazla hız elde edilebiliyor. Yeni Windows XP Professional 64-bit avantajı sayesinde 128 GB RAM ve 16 terabayt sanal bellek destekleyebiliyor. Kullanıcılar 64-bit uygulamaların yanı sıra şu an yaygın bir şekilde kullanılan 32-bit uygulamaları da özel bir emülasyon katmanı aracılığıyla çalıştırabiliyorlar.
    Şu an yeni Windows sürümlerinin tek ihtiyacı olan 64-bit desteğiyle programlanmış uygulamalar. İlk etapta ağırlıklı olarak donanım sürücülerinin 64-bit sürümlerinin piyasaya çıkması bekleniyor.
    Bunun dışında grafik ağırlıklı programlar başta olmak üzere pek çok popüler yazılımın 64-bit sürümlerinin yakın bir gelecekte kullanıcılara sunulacağı düşünülüyor. 64-bit Windows`un en fazla ses getireceği alan ise şüphesiz oyun dünyası. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 64-bit desteğinin PC oyun sektöründe çarpıcı yenilikleri beraberinde getirmesine kesin gözüyle bakılıyor.
    Kaynak:hurriyetim.com.tr
Hazırlanıyor...
X