• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Bilgisayar PC hakkında gelişen önemli haberler

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Bilgisayar PC hakkında gelişen önemli haberler

    Tarayıcılara Bulaşan Virüsler Nasıl Temizlenir?


    Güvenlik konusunda en sık yaşanan sorunlardan bir tanesi tarayıcılara bulaşan virüslerdir. İşte tarayıcılara bulaşan virüsler ile ilgili yapılacak işlemler.
    İnternet tarayıcılarının ayarları bilgisayara yüklenen programlarla dahi değiştirilebildiği için kötü yazılımlara karşı oldukça savunmasızdır. Kullanıcıların bu nedenle bilgisayar kullanımında pek çok detaya dikkat etmesi ve güvenliği ön planda tutması gerekmektedir.

    Yaşanan sorunlarda internet tarayıcılarındaki pek çok ayarın değiştirilmesi söz konusu olduğu gibi çeşitli sayfa yönlendirmeleri, açılış ve arama sayfalarının değiştirilmesi gibi pek çok durum yaşanabilmektedir. Bu tür sorunlarda kişilerin birkaç farklı çözüm yolu ile sorunu giderebilmesi mümkündür. Yaşanan sorunlarda öncelikli olarak internet tarayıcısı üzerinden herhangi bir şekilde değişikliklerin kaldırılıp kaldırılmayacağı kontrol edilmelidir. Fakat çoğu virüs için bu seçenekler kapatılmış olacaktır.

    Bilinmeyen Eklentiler

    İnternet tarayıcınızda bilinmeyen tüm eklentileri kaldırmak sorunların çözümünde etkili bir yol olacaktır. Bu açıdan kullandığınız tarayıcının ayarlar bölümünden eklentileri kontrol ederek bu çözümü deneyebilirsiniz.

    Tarayıcının Hedef Yolu

    Pek çok gibi Google Chrome gibi internet tarayıcılarını hedef alırken tarayıcıların bilgisayardaki hedef yolu da değiştirilmektedir. Bu tür durumlarda Google Chrome simgesine sağ tıklayarak özellikler ve buradaki hedef bölümü kontrol edilmelidir. chrome.exe'den sonra yer alan tüm yazılar silinebilir.

    Anti-Malware Uygulamaları

    Yaşanan sorunlar hala devam ediyorsa kullanıcıların sistemlerini iyi bir Anti-Malware yazılımlarıyla temizlemesi gerekecektir.

    Tüm önerilenler herhangi bir çözüm sunmadığı durumlarda bilgisayarda yaşanan sorunun Google üzerinden aranması da uygun bir yöntemin bulunmasını sağlayabilir.
  • #2

    Sekme yığınlama, eklentileri izleme ve performans


    Sekme yığınlama: Windows kullanıyorsanız ve çok fazla sekme kullandığınız için sorun yaşıyorsanız, "Yığılı Sekmeler" öğesini etkinleştirerek Opera'dakine benzer şekilde sekmeleri üst üste yığma işlevini etkinleştirebilirsiniz.

    Eklentilerin ne yaptığını izleyin: Chrome eklentileriniz, verilerinizin tümüne erişmek isteyebiliyor. Bu sizi rahatsız ediyorsa, "Uzantı etkinliği arabirimini etkinleştir" seçeneğini etkinleştirerek Ayarlar sayfanıza yeni bir sekme ekleyebilirsiniz. Böylece Chrome'un eklentilerinizin yaptıklarını bir günlüğe kaydetmesini sağlayabilir ve günlüğü inceleyerek istemediğiniz şeyler yapmadığından emin olabilirsiniz.

    Chrome'un performansını artırın

    Her sayfada GPU hızlandırmasını kullanın: "Tüm sayfalarda GPU birleştirme" seçeneğini etkinleştirerek sayfaları işlemede GPU'yu devreye sokabilirsiniz. Ancak bu seçeneğin size performans kazandırma garantisi yok, sonuçlar bilgisayardan bilgisayara değişebiliyor.

    GPU ile hızlandırılmış SVG Filtreleri: Bu ayarı etkinleştirdiğinizde efektleri yoğun biçimde kullanan web sitelerinin açılışı hızlanabilir.

    Yorum yap

    • #3

      Bu Chrome ayarlarını mutlaka gözden geçirin!

      Google'ın hızıyla ünlü web tarayıcısını daha da geliştirmek ve hızlandırmak, bu ayarlarla mümkün!

      Chrome, yüklediğiniz andan itibaren herhangi bir yapılandırmaya ihtiyaç duymadan rahatça kullanabileceğiniz bir web tarayıcısı. Ancak bu,Chrome'un tamamen kusursuz olduğu anlamına gelmiyor; aksine değiştirebileceğiniz ve bu sayede tarayıcınızı daha iyi bir hale getirebileceğiniz birçok seçeneğiniz var.

      Chrome deneyiminizi bir adım ileriye taşıyacak deneysel özelliklere ulaşmak için adres çubuğuna chrome://flags yazmanız yeterli.

      Chrome içerisinden parola üretin: Bir parola yöneticisi kullanmıyorsanız, Chrome içerisindeki parola oluşturucusunu kullanabilirsiniz. Flags sayfasını açın ve "Şifre oluşturmayı etkinleştir" öğesini bularak etkinleştirin. Artık herhangi bir kayıt formunu açtığınızda, parola kutucuğuna tıklayıp ardından kutucuğun sağında görünen anahtar simgesine tıklayarak yeni parolalar oluşturabilirsiniz. Bu parola, tüm Chrome sürümleriniz arasında eşitlenecektir.

      Yorum yap

      • #4

        Google Chrome kullanıcılarının çok işine yarayabilecek olan bazı gizli seçeneklerden bahsetmiştim.O seçeneklerden önemli detaylarEn çok kullanıma ve kullanıcı sayısına sahip olan arama motoru, herkesin bildiği gibi Google. Dünya üzerinde sadece birkaç ülke hariç diğer tüm ülkelerde en çok kullanılan arama motoru olma ünvanını elinde bulunduran Google, bundan 7 sene önce yani 2008tarihinde Google Chrome'u kullanıma sundu. Chrome'un kullanıma sunulmasıyla birlikte artık sadece arama motoruna değil, aynı zamanda internet tarayıcısına da sahip olan Google, sektördeki varlığını bir kademe daha büyütmüş oldu. Şu an Google Chrome milyonlarca kullanıcıya sahip ve bu kullanıcıların bazıları, tarayıcının nasıl kullanılabileceğini tam olarak bilmiyorlar. Bu haberimizde Chrome'un ayarlarına tam olarak hakim olamayan okuyucularımız için bazı seçeneklerin nasıl değiştirilebileceğini anlatacağız.



        Google Chrome'un neredeyse tüm ayarları flags bölümünden erişilebiliyor. Chrome'da yeni bir sayfa açın ve "chrome://flags" adresini aratın. Karşınıza birçok seçeneğin bulunduğu bir sayfa çıkacak ve bu sayfada yapabileceleceğiniz işlemlerden bazıları şunlar;

        Otomatik Yazım Düzeltmeyi Etkinleştirmek: Chrome kullanırken yaptığınız yazım hatalarının otomatik olarak düzeltilmesini aktif/deaktif yapmak için bu ayarı kullanabilirisiniz

        İndirmeyi Devam Ettirme Seçeneği: Bu seçeneği kullanarak Chrome'da yapılan indirmeleri sonradan devam ettirmek adına durdurabilirsiniz ve yeniden başlatabilirsiniz. Büyük boyutlu dosyaların indirilmesi konusunda oldukça işe yarayan bu seçenek, dosyaların indirilmesinde hatalar yaratabilir.

        Chrome'un Sizin Yerinize Şifre Oluşturması: Bir hesap açacaksanız ve aklınızda şifre yoksa bu seçeneği aktifleştirdikten sonra şifre oluşturma kısmında kenarda çıkan "anahtar" simgesine tıklayarak özelliği kullanabilirsiniz.

        Hızlı Şekilde Sekme ve Pencere Kapatmak: Bu seçenek ile Chrome, kapatmaya çalıştığınız sekmeleri veya penceleri son yüklemeler yapılmadan kapatır. Güvenliği sağlamak konusunda oldukça etkili olan bu seçenek, günlük kullanımda yaşanabilecek hatalı kullanımlarda canınızı sıkabilir.Şifreleri Otomatik Olarak Kaydetmek: Oldukça açık olan bu özellik sayesinde Google Chrome, size sormadan şifreleri otomatik olarak kaydedebilecek.

        (Bilmediğiniz veya emin olmadığınız seçenekleri değiştirmenizi kesinlikle önermiyoruz)

        Yorum yap

        • #5

          Bilgisayardaki Dosyalar Kalıcı Olarak Nasıl Silinir?

          Bilgisayardan dosyaların kalıcı olarak silinebilmesi mümkündür.

          Bilgisayardan silinen dosyaların bir daha ulaşılamaması amacıyla kalıcı dosya silme işlemleri yapılmalıdır. Özellikle başkaları tarafından ulaşılamaması gereken dosyaların bilgisayarlar üzerinde normal bir şekilde silinmesi geri alınabilmesine ve tekrar ulaşılabilmesine neden olacaktır. Bu nedenle bu tür dosyaların silinmesinde mutlaka kalıcı dosya silme işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

          Kalıcı dosya silme işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla kullanıcıların çalıştır penceresine üzerinden birkaç ayar yapması yeterli olacaktır. Kişilerin aşağıda yer alan adımları takip ederek işlemleri yapması dosyaların kalıcı bir şekilde silinmesi noktasında önemli bir avantaj sağlayacaktır

          Windows’un Cipher özelliğini kullandığınızda, dosyalar tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Bunun için ilk olarak çalıştır penceresine cmd yazılarak enter tuşuna basılmalıdır.



          Ardından ise ekrandaki alana

          cipher /w:C

          Yazılarak enter tuşuna basılması gerekmektedir.



          Bu işlem biraz uzun sürebilmektedir. Bu konut ile birlikte C üzerindeki tüm boş alanlar silinecektir. Bu da silinen fakat erişilebilir durumda olan tüm dosyaların kalıcı bir şekilde silinmesini sağlayacaktır.

          Sürücü harfinin C olmaması halinde ise kişilerin sürücü harfini C yerine yazması yeterli olacak ve aynı işlemler ilgili sürücü için de gerçekleştirilebilecektir.

          Temizleme işlemi sırasında bilgisayarın kullanılmaması önerilmektedir. Bu bakımdan bilgisayarın boş kaldığı zamanlarda bu seçenek değerlendirilmelidir. Ayrıca uygulamalar da kapatılmalıdır.

          Yorum yap

          • #6

            Bilgisayarın Pil Ömrü Nasıl Uzatılır?

            Dizüstü bilgisayar kullanıcılarının daha uzun pil ömrüne sahip olabilmesi için yapacağı işlemler haberde.

            Dizüstü bilgisayar kullanıcılarının yaşadığı en büyük sorunlardan bir tanesi bilgisayarlardaki pil tüketiminin çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesidir. Pil tüketiminin hızlı olması pek çok kriterden dolayı yaşanabilmesinin yanında kullanıcıların bilgisayarın markasına göre de değişkenlik göstermektedir. Pek çok markanın eski modellerinde uzun bir pil ömrünün sağlanabilmesi mümkün değildir. Buna karşılık kullanıcıların genel olarak piller için bazı kriterleri göz önünde bulundurması ve pilden daha fazla performansı alması mümkündür.

            Yazılım Güncellemeleri

            Pil ömrü ve kullanımı konusunda göz ardı edilen önemli detaylardan bir tanesi yazılım güncellemelerinin yapılmamasıdır. Pek çok uygulamanın güncellemelerinde pil tüketimi konusunda da iyileştirmeler yapıldığı için kullanıcıların güncellemeleri alması avantaj sağlayacaktır.

            Güç Seçenekleri

            Özellikle Windows 10 işletim sistemi ile birlikte kullanıcılara pek çok daha fazla seçim sunulduğu güç seçeneklerinde kullanıcıların performans ya da verim konusunda bir seçim yapması ve bu seçim doğrultusunda bilgisayarını kullanması mümkün olmaktadır. Bu ayarları bilgisayarın üzerinden kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz gibi iyi bir performans almak isteyenlerin yüksek performans seçmesi yeterli olacaktır. Fakat yüksek performans bataryayı oldukça tüketecektir.

            Pil tüketimi konusunda kişilerin dikkat etmesi gereken önemli detaylardan bir tanesi de gereksiz uygulama ve servislerin açık kalmasıdır. Bluetooth gibi özelliklerin kullanılmadıkça kapatılması önerilmektedir. Bu sayede gereksiz yere tüketimin önleneceği gibi bilgisayarınızdaki yüksek performans için de alan açılmış olacaktır.

            Yorum yap

            • #7

              Microsoft Surface 3 Üretimini Durduracak!

              Microsoft tarafından piyasaya sunulan Surface 3 modelinin üretiminin durdurulacağı açıklandı.

              Microsoft tarafından tablet sektöründe piyasaya sunulan Microsoft Surface 3 tabletlerinin üretiminin sona ereceği ve artık stoktaki ürünlerin satılarak modeli kullanım dışı bırakılacağı belirtildi. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda üretimlerin 2016 yılı itibariyle sonlanacağı ve 2017 yılında üretimin yapılmayacağı belirtilirken şu anda cihazın üretimlerinin sınırlandırılacağı ve üretim için kademeli olarak düşüş yapılacağı belirtildi.

              Yazılı Açıklama Yapıldı

              Microsoft tarafından yazılı bir şekilde açıklama yapılarak Surface 3 modeliyle ilgili detaylar paylaşılırken piyasaya 1 yıl önce çıkartılan modelin büyük ilgi gördüğü ve kullanıcılar tarafından tercih edildiği belirtildi. Bu kararın ardından modelinin üretiminin durdurulmasının nedeni paylaşılmazken pek çok kişide de soru işareti oluşmuş durumda. Zira piyasada tercih edilen tabletlerden birisi olarak ve Microsoft'un bu konuda en önemli cihazlarından olarak görülen Surface 3 modelinin üretim dışı bırakılması ve satılmayacak olması gelir açısından da kayıp yaratabilir.

              Nedeni Bilinmiyor

              Yaşanan bu gelişmelerin ardından gündemde yer alan tartışmalardan bir tanesi de Microsoft tarafından neden böyle bir kararın alındığı oldu. Aynı zamanda stokların tüketilmesi amacıyla özel kampanyaların da yapılabilmesi gündemde.

              Çok sevilen tabletin önemli özellikleri ise şöyleydi; 12 inç ekran, 2160x1440 piksel desteği, Intel Core i3, i5 veya i7 işlemci seçenekleri, 4 ve 8 GB RAM seçenekleri, 64, 128, 256 veya 512 GB depolama alanı seçenekleri, 5 MP ön ve arka kamera, 9 saate varan kullanım sunan batarya ve Windows 8.1.

              Yorum yap

              • #8

                Macbook Pro Satıştan Kalkacak Mı?

                Apple tarafından sunulan Macbook Pro modelinin satıştan çıktığı iddia edildi ve ardından farklı gelişmeler yaşandı.

                Apple resmi internet sitesi üzerinden satışa sunulan Macbook Pro modelinin satıştan kaldırıldığı fark edildi. Üstelik bu durum herhangi bir açıklama yapmadan Macbook Pro'nun satıştan kaldırılması bu konuda pek çok soru işaretinin de oluşmasına neden oldu.

                Appleinsider tarafından gündeme getirilen bu durum ile birlitke durumun gerçek olduğu da görülürken, 13 inç ekrana sahip ve retina desteği bulunmayan Macbook Pro modelinin satıştan aniden kaldırılmasının nedeniyle öğrenilemezken, gündemde pek çok iddia da yer aldı.

                Macbook Pro modelinin eski olması, SSD ve retina desteği olmayan modelin, eskimesi nedeniyle Apple tarafından böyle bir kararın alındığı genel olarak konuşulanlar arasında. 2008 yılından itibaren satışa sunulan Macbook Pro için Apple artık cihazın ömrünü doldurduğuna karar verirken, 8 yıllık cihaz bu tarihe kadar oldukça ilgi görmüş ve yüksek satış rakamlarına kadar ulaşmıştı.

                Tekrar Satışa Çıktı!

                Macbook Pro için gündeme bu tip haberler gelirken, klasik Macbook Pro modelinin tekrar satışa çıkması ile birlikte bu konuda tartışmalar da yeni bir boyuta taşındı. AppleInsider tarafından bu konuda gündeme getirilen haberler ve iddiaların asılsız olduğu da bu durum ile ortaya çıkarken, şu anda online olarak Macbook Pro siparişi verilebilir durumda.

                Yorum yap

                • #9

                  Mac bilgisayarınızın SSD’sini tamamen temizlemek için yapmanız gerekenler, klasik sabit disklerden biraz daha farklı.
                  Burada ise aynı işlemin SSD’li bir Mac’te nasıl yapılacağını göstereceğiz. Ne yazık ki geleneksel sabit diskler için kullandığımız yöntem burada işe yaramıyor. Bu yüzden fazladan birkaç adımla uğraşmamız gerekiyor.

                  Sabit diskleri temizlemek için, diski baştan sona 0 değeri ile dolduran bir yöntem kullanmıştık. Ancak Mac’iniz bir SSD’ye sahipse, Disk İzlencesi bu yöntemi kullanmanıza izin vermiyor. Apple bunun sebebi olarak SSD’lerin buna ihtiyaç duymuyor olmasını gösteriyor. Apple burada kısmen haklı, zira SSD’lerden veri kurtarmak biraz daha zahmetli, ancak imkansız değil. Bu sebeple diğer yöntemleri de değerlendirmekte fayda var.
                  FileVault

                  FileVault temelde bir şifreleme aracı. Bu araç çalıştığı sürece diskteki verilere ulaşmak için bir anahtar gerekiyor. Ancak bu anahtarı kaybetmeniz durumunda verileriniz neredeyse silinmiş gibi kaybediliyor. Bu yüzden sık sık şifre unutan biriyseniz FileVault’u kullanmanızı önermeyiz.
                  FileVault’un en faydalı özelliği ise bu yöntemle şifrelenmiş bir diski sildiğinizde, diskteki veriler kurtarılamaz duruma geliyor. Yani Mac’inizi elden çıkarmadan önce kişisel verilerinize dair kalıntıları temizlemek isterseniz, FileVault oldukça işinize yarayacaktır.
                  FileVault aktifken sistemizi command + R kombinasyonu ile başlatıp kurtarma moduna girin. Disk İzlencesini kullanarak şifrelenmiş diskin kilidini açın. Bu sayede FileVault anahtarı silinecek ve veriler erişilemez konuma gelecektir.
                  Terminal

                  FileVault ile uğraşmak istemiyorsanız farklı bir yöntem daha mevcut. Bu yöntem Terminal kullanmayı gerektiriyor. Terminali işletim sistemi açıkken kullanabileceğiniz gibi, kurtarma modunda da kullanabilirsiniz.
                  Kurtarma moduna girin ve Terminal uygulamasını başlatın. Ardından tercihinize uygun olarak şu komut taslağını kullanın:
                  diskutil secureErase freespace DEĞER /Volumes/DİSK
                  DEĞER yazan bölüme 0 ile 4 arası değerler girebilirsiniz.

                  0 = Diski baştan sona bir defa 0 değeri ile dolduracaktır.
                  1 = Diski baştan sona rastgele rakamlar ile dolduracaktır.
                  2 = Diski baştan sona 7 defa 0 değeri ile dolduracaktır.
                  3 = Aynı işlemi 35 defa gerçekleştirecektir.
                  4 = Aynı işlemi 3 defa gerçekleştirecektir.

                  DİSK yazan bölüme ise sabit diskinizin adını yazmanız gerekmektedir. Eğer disk adınızda boşluk varsa \ tuşunu kullanmalısınız. Örneğin sabit diskinizin adı Macintosh HD ise şu komutu girebilirsiniz.
                  diskutil secureErase freespace 3 /Volumes/Macintosh\ HD
                  Böylece SSD üzerindeki verilerinizi, sizden sonraki kullanıcının okuyamayacağı şekilde temizlemiş olacaksınız.

                  Yorum yap

                  • #10

                    LMS Nedir?

                    LMS, uzaktan eğitim faaliyetlerini yerine getirmek üzere tasarlanmış web yazılımlarıdır. İngilizce Learning Management System kelimelerinin ilk harflerinden üretilmiş olan LMS kavramı Türkçe’ de öğrenme yönetim sistemi, öğretim yönetim sistemi, öğrenim yönetim sistemi isimlerinde çeşitli kullanımı vardır.

                    Öğrenme materyali sunma, sunulan öğrenme materyalini paylaşma ve tartışma, dersleri yönetme, ödev alma, sınavlara girme, bu ödev ve sınavlara ilişkin geribildirim sağlama, öğrenme materyallerini düzenleme, öğrenci, öğretmen ve sistem kayıtlarını tutma, raporlar alma gibi işlevleri yerine getirmek öğrenme yönetim sistemlerinin temel görevleridir.



                    Öğrenme Yönetim Sistemleri Hakkında

                    Öğrenme yönetim sistemleri (LMS) birçok bileşenden meydana gelir. Birbirleri ile uyumlu bileşenler, bir sistem oluşturacak şekilde bir araya gelerek bir LMS ürününü oluştururlar. Bir LMS’ de bulunması gereken temel bileşenler aşağıdaki gibidir;

                    LMS Nedir? Öğrenme Yönetim Sistemi Nedir?
                    LMS Nedir? Öğrenme Yönetim Sistemi Nedir?
                    Kayıt bileşeni: Eğitim-öğretim faaliyetlerine katılacak olan bireyleri sisteme dahil edecek ve öğrenenler hakkında temel bilgilerin alındığı bileşendir. Birçok web sitesinin üye olma ekranı ile çok benzer özelliklere sahiptir.

                    İçerik sunum bileşeni: Öğretme-öğrenme faaliyetlerinin tümü için gereken yönetimsel özelliklerin bulunduğu bileşendir.

                    Kurs bileşeni: Öğrenenlerin eğitim-öğretim içeriklerine ulaşabilecekleri, ders kaynaklarına ve diğer ders içeriklerine erişecekleri bileşendir.

                    Ölçme ve değerlendirme bileşeni: Öğrenme-öğretim faaliyetinin sonucunda yapılacak değerlendirmenin (sınav) hazırlandığı ve uygulandığı bileşendir.

                    Raporlama bileşeni: Eğitim-öğretim sürecinin tamamı ile ilgili verileri çeşitli kriterlere bağlı kalarak, öğrenen, öğreten ve sistem yöneticilerine sunan bileşendir.

                    Öğretim Yönetim Sistemleri Özellikleri

                    Bir LMS (öğretim yönetim sistemi) yönetim, iletişim, etkileşim, işbirliği, ders sunumu ve yönetimi, içerik geliştirme süreçlerini kapsamaktadır. Bu tür ürünlerin, kullanıcılara maksimum fayda sağlaması amacıyla taşınabilirlik, birlikte çalışabilirlik, yeniden kullanılabilirlik, yönetilebilirlik, ulaşılabilirlik, devamlılık, ölçeklenebilirlik gibi bir takım özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. Bunların dışında öğretim yönetim sistemlerinin aşağıdaki özellik ve yeteneklere sahip olması beklenir;

                    Kullanıcı kayıt ve yönetim işlemlerini yapar,
                    Öğrenen ve öğretenler arasında iletişim ve etkileşimi sağlar,
                    Ölçme ve değerlendirme yapar,
                    Öğrenen eğitim bilgilerini takip eder,
                    Süreçler sonunda raporlama yapar,
                    Zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar.
                    LMS için SCORM Standartları

                    SCORM e-öğrenme tabanlı öğrenme yönetim sistemleri için bir standarttır. Sharable Content Object Reference Model’ in ilk harflerinden ismini alan SCORM, paylaşılabilir içerik nesneleri için referans modeli anlamına gelmektedir. Yukarıda saydığımız taşınabilirlik, yeniden kullanılabilirlik gibi özellikleri standartlaştırmak için kabul edilmiştir.

                    LMS’ ler dağıtım türlerine göre açık kaynak kodlu ve ticari olmak üzere 2’ ye ayrılırlar.

                    Ticari Öğrenme Yönetim Sistemleri

                    En yaygın kullanıma sahip ticari öğrenme yönetim sistemleri aşağıda listelenmiştir;

                    Blackboard LMS
                    GlobalLearning
                    Ilinc LMS
                    Oracle LMS
                    Plateau
                    SAP
                    SkillSoft
                    Açık Kaynak Kodlu Öğrenme Yönetim Sistemleri

                    En yaygın kullanıma sahip açık kaynak kodlu öğrenme yönetim sistemleri aşağıda listelenmiştir;

                    Moodle
                    Sakai LMS
                    Spaghettilearning
                    OpenUSS
                    ILIAS
                    ATutor
                    Dokeos
                    dotLRN
                    Moodle Öğrenme Yönetim Sistemi

                    Moodle en yaygın kullanılan öğrenme yönetim sistemidir. 224 ülkede 50 binden fazla Moodle kullanan kurum vardır. Açık kaynak kodlu olması ve gönüllü geliştirici topluluğu sayesinde her geçen gün gelişmekte ve e-öğrenme ihtiyaçlarına cevap vermektedir.

                    Sakai Öğrenme Yönetim Sistemi

                    MIT, Indiana, Stanford ve Michigan üniversitelerinin desteği ile Sakai Vakfı ve gönüllülerin geliştirdiği daha çok yüksek öğrenime özelleştirilmiş bir öğrenme yönetim sistemidir. Sakai günümüzde yüzlerce üniversitede örgün eğitime destek ve uzaktan eğitim amaçları ile kullanılmaktadır.

                    Blackboard LMS

                    Ticari öğrenme yönetim sistemleri içinde en yaygın kullanılanı Blackboard LMS’ dir. Blackboard LMS çeşitli ihtiyaçları karşılamak amacıyla oluşturulmuş Learn, Connect, Collaborate, Mobile ve Analytics bileşenleri ile kurum ve kuruluşa hizmet vermektedir.

                    Bu makalemizde LMS nedir, öğrenme yönetim sistemleri özellikleri nelerdir bunları açıklamaya çalıştık. Linke tıklayıp bu makalenin pdf dosyasını bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu sayfayı sosyal medya paylaşarak daha fazla bireye ulaşmasına katkı sağlayabilirsiniz.

                    Yorum yap

                    • #11

                      Günümüzün en tehlikeli zararlı yazılım türlerinden olan ransomware, doğru önlemler alınarak yenilgiye uğratılabilir.

                      Ransomware, modern zararlı yazılımların en pahalı olanı. Bunun sebebi de bulaştığı bilgisayardaki verileri kırılması neredeyse imkansız bir şekilde şifrelemesi ve hackerların şifreyi çözen anahtar karşılığında kurbanlardan yüklü miktarda para talep etmesi.

                      Hem masraflı, hem de oldukça sinir bozucu olan ransomware tehdidi, son yıllarda sıradan kullanıcılardan devlet dairelerine kadar pek çok yere bulaştı. Üstelik ransomware bulaşan bazı yüksek profilli kurumlar, saldırganların istediği fidyeyi ödemek zorunda kaldı. Ancak doğru önlemler ile en azından ransomware tehdidini azaltabilirsiniz.

                      Yazılımlarınızı güncel tutun

                      Angler gibi ransomware kitleri, öncelikle güncel olmayan yazılımları hedef alıyor. Bu tip araçlar birden fazla yazılıma ait güvenlik açıklarını tanıyor ve sırayla kullandığınız yazılımlara bu açıklıklardan saldırıyor.

                      Yazılımlarınız ne kadar eskiyse, bu kitlerin başarıya ulaşıp sisteminize ransomware bulaştırma olasılığı o kadar artıyor. Özellikle Adobe, Microsoft ve Oracle yazılımlarını her zaman güncel tutmaya özen gösterin.

                      Kullanıcı hesabı denetimini açın

                      Windows’un kullanıcı hesabı denetimi, üçüncü parti yazılımlar yönetici seviyesinde değişiklik yapmak istediği zaman kullanıcıya haber verir. Bu sayede yönetici izni gerektiren uygulamaların kontrolü tamamen sizde olur.

                      Kullanıcı hesabı denetiminin dört farklı seviyesi mevcut. Maksimum güvenlik için Her zaman uyar seviyesini kullanmalısınız. Ancak sürekli karşınıza çıkacak olan uyarılar işlevselliğinizi kısıtlıyorsa, önerilen ikinci seviyeyi de tercih edebilirsiniz.

                      Pop-up’ları engelleyin

                      Pop-up’lar çoğunlukla kötü niyetli kişiler tarafından malware yaymak için kullanılır. Buna engel olmak için pop-up’ların çıkmasını tamamen engellemek en güvenli tercih olacaktır. Pop-up’ları engellemek için tarayıcı eklentileri kullanabilirsiniz.

                      E-posta güvenliğini arttırın

                      E-posta ekleri, en sık kullanılan ransomware yayma yöntemlerinden biridir. Bu sebeple eğer webmail sunucunuz belirli dosya uzantılarını engellemenize izin veriyorsa, “.exeâ€, “.vbsâ€, “.scr†gibi uzantıları engellemek, e-posta yoluyla ransomware bulaşmasını büyük oranda engelleyecektir.

                      Ransomware tespiti için güvenlik yazılımları kullanın

                      Ne kadar dikkatli olursanız olun, zararlı yazılım tespiti için bir güvenlik yazılımı bulundurmak her zaman daha güvenlidir.

                      Sisteminizi düzenli bir şekilde yedekleyin

                      Sisteminizin güncel bir yedeğine sahip olmak, ransomware bulaşmasında hayat kurtarıcı olabilir. Güncel bir yedek, ransomware saldırganlarının elindeki “önemli veri†kozunu yok edecektir. Böyle durumlarda yapmanız gereken tek şey sabit diskinizi temizlemek ve en son sistem yedeğini geri yüklemek olacaktır.

                      Diğer ipuçları:

                      Dosya gezgininde Dosya uzantılarını göster seçeneğini açık tutun. Bu sayede şüpheli dosya uzantılarını tıklamadan fark edebilirsiniz.
                      Bilgisayarınızda şüpheli bir işlem fark ettiyseniz hemen internet bağlantısını kesin. Bu sayede ransomware’in saldırgan ile bağlantı kurmasını engelleyebilirsiniz.
                      Eğer kullanmıyorsanız Windows PowerShell’i devre dışı bırakın.
                      Otomatik kullan özelliğini devre dışı bırakın.
                      Dosya paylaşımını kapatın. Bu sayede ransomware sisteminize bulaşsa bile, ağınızdaki diğer sistemler güvende kalacaktır.

                      Yorum yap

                      • #12

                        DressCode Virüsü 3000 Uygulamaya Bulaşmış!

                        DressCode adı verilen yeni bir virüs türü tespit edilirken virüsün 3000 Android uygulamasına bulaştığı belirtildi.

                        Android işletim sistemlerine yönelik geliştirilen yeni bir virüs türü bu konuda ciddi bir zarar vermeye başladı. Öyle ki virüsün kısa süre içerisinde üç bin farklı Android uygulamasına bulaştığı ve bu sayede daha hızlı bir şekilde büyüme kaydettiğini ifade edildi.

                        Çözüm Yok!

                        Şu anda virüs için yapılan tüm uyarılar ve ön çalışmalar sonuç vermemiş gibi görünüyor. 3 bin farklı uygulamaya bulaşan virüs oldukça kapsamlı bir şekilde cihazlar üzerindne işlem yapabilecek durumda olması da tehlikenin boyutunu attırıyor. Öyle ki Android cihazları yüklenen uygulamalar ile telefona da bulaşabilen virüs türü kullanıcıların bilgisinin alınmasından çeşitli konularda kişisel bilgilere ulaşılmasını sağlıyor.

                        Gizlilik konusunda ciddi bir handikap yaratan bu virüse karşı henüz önlem alınamaması da kullanıcıların herhangi bir işlem yapmasını önlüyor. Özellikle Ağustos ayında yapılan araştırmalar sonucunda virüsün piyasaya çıktığı öğrenildi. Bu bakımdan kullanıcılar virüsün varlığından da geç haberdar olduğu için milyonlarca kullanıcının bu virüse sahip olduğu ve bugün virüsün tüm sistemleri ele geçirildiği de konuşuluyor.

                        Gizli Çalışıyor

                        Virüsün çok gizli bir şekilde çalışması fark edilmesini önlerken özellikle ağ bağlantıları kurulduğunda ağ bağlantısı üzerinden diğer telefonlara da sızarak bilgi topluyor. Bu nedenle ağ üzerinden çalışan bu sistemin yakalanması da giderek zorlaşıyor. Çabuk yayılabilir durumda olan virüs türünün kısa süre içerisinde milyonlarca kullanıcıya ulaşabileceği ve ciddi bir tehdit yaşanabileceği ifade ederken şu anda henüz kesin bir çözüm üzerine çalışmalar yoğun olarak yapılıyor.

                        Yorum yap

                        • #13

                          Microsoft'tan Excel yarışması
                          Microsoft’un bu yıl ilk kez dünya çapında düzenlediği Excel yarışmasının Türkiye ayağı başlıyor.



                          Türkiye’de yaşayan ve Türk vatandaşlığı bulunanların katılabildiği yarışmada birinciye Asus Zenbook Flip dizüstü bilgisayar hediye edilecek.

                          Microsoft'tan Excel uzmanlarına ödüllü yarışma
                          Yarışmanın içeriğinden bahsetmek gerekirse; yarışmada veri yönetimi, veri görselleştirme ve formül yazma gibi Excel konularında işlemler yapmanız gerekiyor.

                          16-10/13/azus-zenbook.jpg

                          Yarışmanın ilk aşaması 12-28 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenecek. İlk aşamaya internet üzerinden tamamlanacak.

                          Yarı final 2 Kasım – 9 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yarı finali geçenlerse 25 Kasım 2016 tarihinde İstanbul’da Microsoft Türkiye ofisinde hünerlerini sergileyecekler.

                          Yarışmayı kazanan, Türkiye şampiyonu ilan edilecek ve hediyesi de Asus Zenbook Flip dizüstü bilgisayar olacak.

                          Kazanan aynı zamanda, 2017 yılında dünya çapında yapılacak Excel yarışmasına katılma hakkı kazanacak.

                          Yorum yap

                          • #14

                            Winrar ve TrueCrypt yüklerken zararlı bulaşabilir

                            'StrongPity' isimli zararlı, Winrar ve TrueCrypt kullanıcılarının canını fazlasıyla yakıyor. Üstelik etkilenen ülkeler arasında Türkiye de var!

                            O mavi tuşa tıklamayın!



                            Kaspersky Labs yeni bir malware yazılım keşfetti. İsmi 'StorngPity' olan kötü amaçlı yazılım, iki yaygın bilgisayar programını yükleyen kullanıcıları hedefliyor;WinRAR ve TrueCrypt. WinRAR, dosya sıkıştırmaya ve arşivlemeye yarayan yaygın bir program, TrueCrypt ise terk edilmiş bir şifreleme yazılımı.
                            Malware sadece saldırganlara bilgisayarınızın kontrolünü vermekle kalmıyor, ayrıca diskinizdeki verileri çalabiliyor ve istedikleri yazılımı cihazınıza indirebiliyorlar. En çok İtalya ve Belçika'da yaşayan kullanıcılar bu kötü amaçlı yazılımdan etkilenmiş, bunların dışında Türkiye, Kuzey Afrika ve Orda Doğu'da da bir çok kurban bulunuyor.
                            Saldırganlar, kurbanlarını yakalayabilmek için bu iki programa ait sahte siteler inşa etmişler. Site ismindeki harflerin yerini değiştirerek gelen kurbanların sahte siteye geldiklerini anlamayı önlüyorlar. Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi, site tamamen gerçeği ile aynı görüntüye sahip. Mavi kutucuğa tıklamak kötü yazılımın indirilmesine sebep oluyor.
                            Okuyucularımıza tavsiyemiz bu tarz yazılımları indirirken güvenilir sitelere yönelmeniz. Dikkat etmezseniz bilgisayarınız malware ve adware çöplüğüne bile dönebilir.

                            Yorum yap

                            • #15

                              Casper Nirvana D300 Tanıtıldı
                              25. yılına özel olarak yeni teknolojiler ile kullanıcılarına ulaşmayı başaran Casper,yeni bir modelinin tanıtımını daha gerçekleştirdi.

                              Casper tarafından uzun süreden beri dizüstü bilgisayar serisinde Nirvana adı kullanırken Nirvana serisine yeni bir model daha eklendi. Yeni modelin adının Casper Nirvana D300 olduğu belirtilirken yapılan tanıtımlarda yeni bilgisayarın özellikleri de paylaşıldı. Yapılan açıklamalarda yüksek özelliklere sahip olan bilgisayarın iyi bir performans sunduğu ifade edilirken bilgisayarın Windows 10 işletim sisteminin gücünü kullanacağı belirtildi.

                              Intel Seçeneği Sunuluyor

                              Intel’in altıncı nesil i3, i5 ve i7 işlemcileriyle desteklenen cihaz bu bakımdan kişilerin ihtiyacına yönelik seçim yapmasını da sağlayacak. Bu bakımdan kişilerin ihtiyaçlarına göre farklı işlemcileri tercih ederek farklı bir versiyonu alabilmesi de mümkün.

                              Sessiz fan ile gürültüsüz bir şekilde kullanım sunan yeni bilgisayar modelleri yüksek özellikleriyle dikkatlerden kaçmazken kullanıcılar oldukça iyi bir cihaza sahip olabilecek. Farklı işlemci ve ekran kartı seçenekleri sayesinde kullanıcıların kendilerine özel olarak bir bilgisayar hazırlayabileceği ifade edilirken bilgisayarda donanımların haricinde kullanılan malzemeler de oldukça üstün.

                              21,5” Full HD, 23” Full HD veya 18,5” HD monitör seçenekleri ile sunulacak cihaz aynı zamanda ekran büyüklüğü konusunda da kişilere önemli bir seçim şansı tanıyor. Bu açıdan kendi işlerine özel olarak yeni bir cihaz satın almak isteyen kişilere büyük bir imkan sağlayan Casper Nirvana D300 piyasaya sunulduktan sonra oldukça fazla ilgi görebilecek durumda.

                              Yorum yap

                              Hazırlanıyor...
                              X