• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

HbbTV veya Hibrit yayın genişbant TV nedir

Gizle
Bu konu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • HbbTV veya Hibrit yayın genişbant TV nedir

    HasBilgiBirikim” akronimi Eyçbibi olarak okunan ve özel TV’lerin Türkiyede yeni başladığı dönemde açılmış ve sonra maalesef kapanmış olan bir zamanlar türkiyesinin en doğru düzgün TV’lerden birinin adı DEĞİL sözünü etmek istediğimiz..
    Bugün yeni açıklanan tamamen başka bişeyden söz ediyoruz.

    Avrupa’daki televizyon endüstrisinin önde gelen firmalarının oluşturduğu bir konsorsiyum “Hybrid Broadcast Broadband TV” ya da “HbbTV” diye yeni bir inisiyatif açıkladı. Avrupa çapında geçerli olacak bu kavramla TV’ler artık bambaşka bişey haline gelecek. Normal TV yayınları ile İnternet TV hizmetleri biraraya geliyor, içiçe giriyor. Haberler, bilgi ve eğlece programlarının son tüketiciye ulaştırılışında TV’ler, alıcı cihazlar ve Web bağlantısı opsiyonu birbiriyle harmonize oluyor, uyumlanıyor. Konsorsiyum içinde halen bu işin içine girmiş halde olan yayıncılar arasında Canal+, France Televisions, ve TF1, Alman araştrma enstitüsü ”Institut für Rundfunktechnik, uydu işletmecisi SES ASTRA, yazılım ve medya çözüm sağlayıcıları ANT ve OpenTV bulunuyor. Diğer şirketler elektronik üreticileri ve listenin tamamı www.hbbtv.org adresinden bakılabilir. HbbTV teknik şartnamesi önde gelen firmaların tüketiciye ulaştırılmak üzere farklı ortamlarda üretilen ve süratle artan miktardaki içeriğin dağıtımının ihtiyaçlarına göre geliştirildi. Şartname OIPF ( Open IPTV Forum ), CEA, DVB ve W3C gibi mevcut standartlar ve web teknolojilerinin tümüyle uyumluluğa dayanmaktadır. .

    HbbTV ürünleri ve hizmetleri tüketiciye internet ve TV yayıncılığını biraraya getirerek ulaştırılan eğlencede müşterek zenginliği eksiz bir şekilde sağlamaktadır. Heriki çeşit içeriğin tek ekrandan tek uzaktan kumanda ile alıştığımız TV cihazından izlenebilme kolaylığı gelmektedir.

    HbbTV sisteminin benimsenmesi ile tüketiciler hem TV yayıncılarından, hem internet servislerinden hem de cihaz üreticilerinden farklı farklı hizmetler alabilecekler. Örneğin Ketçap TV diye birşey var (kaçırdığınız herhangi bir programı dönüp izleyebilme), Video on Demand ( VoD – Seç ve izle), etileşimli reklam, kişiselleştirme, kişiye özel program, oyunlar, oylama, komünite oluşturarak sosyalleşme, programlara ilişkin (yayın akış rehberi, dijital tekst vb.) hizmetler. HbbTV ürün ve hizmetleri her yayın teknolojisine (uydu, kablo, karasal yayın dahil) uygun olarak geliştirilecek. Bununla ilgili ilk demonstrasyonlar geçen yıl IBC 2008 de IFA uluslararası fuarında yapılmıştı.

    “HbbTV halen almanyada 14 milyondan fazla tüketicinin standart çözünürlüklü dijital yayınlarda her gün başarılı bir şekilde kullanılmakta olduğu dijital teletekst hizmetlerinin başarısına dayalı olarak başlatılmaktadır. Aslında bu teletekst daha ziyade HD için öngörülen yüksek kaliteli bir videotekst yayınıdır. Yeni şekilde bu hizmet cihaz üreticileri, yayıncılar ve servis sağlayıcılar için tüketicilere katma değerli hizmetlerin sunulabileceği bir açık platform haline gelmektedir. HbbTV sayesinde sadece servis sağlayıcıların sunabileceği hizmetlerin çeşitliliği artmakla kalmıyor tüketici farklı platformların kullanılabilirlik sorunlarıyla uğraşmak zorunda kalmadan daha önceden olmayan çeşitli imkanlardan yararlanabilir hale geliyor.. Bugünkü hibrit alıcıları kullanan tüketici HbbTV ile mevcut TV yayınlarını almaya ek olarak “Web TV” gibi, “seç ve izle” gibi katma değerli içeriklere de eksiz yamasız olarak ulaşabilir konuma gelmektedir.

    HbbTV ile ilgili almanya’daki uygulamalar Berlin’deki IFA 2009 fuarında sunulacak. Almanyada kamu yayıncısı ARD ve ZDF dahil birçok önde gelen yayıncının desteğine sahip olan bu inisiyatifin örnek uygulamaları arasında bağlı TV’ler ve STB alıcı cihazlar verilmesi düşünülen hizmetlere ilişkin konsept sunumları yapacaklar.

    2009 yılında halen yüksek kaliteli HD videotekst yayını, etkileşimli program rehberleri, ve geliştirilmiş radyo yayınları ile HDTV uygulamalarına geçen kanallar nedeniyle HbbTV aktivitesi aniden hızlandı. Çünkü zaten HD+ inisiyatifini duyurmuş durumda bulunan önde gelen yayıncı grupları HbbTV’nin desteklediği teletekst ve etkileşimli yayın teknolojilerini desteklemektedirler.
Hazırlanıyor...
X