• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Bilgisayar Programcılığı ve Programlama Dilleri

Gizle
Bu konu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Bilgisayar Programcılığı ve Programlama Dilleri

    Nedir bu bilgisayar programcılığı ? Zor mu? sizce?
    Genelde bukonu birçok forumlarda yer almıştır ama bende ufak ufak ipuçları vereyimdiye düşündüm sizlerekendimce:
    Birçok kişi bilgisayar programcılarının ne ile uğraştığını bilir fakat nasıl uğraşıp neler yaptığını pek bilmez.. Bu konulara biraz özet olsa da anlatmak istedim. Bilgisayar dünyasında sıkça kullanılan bir kelimeden bahsetmek istiyorum yazılım...
    Yazılım(software) kelimesi bilgisayar programlama dilleriyle oluşturulan dökümanları, dosyaları ifade eder. Yani bilgisayarınızda işletilmek, çalıştırılmak üzere tasarımlanmış dosyalar yazılım kapsanına girer.
    Bu dosyalar nasıl yapılır ?
    Yazılım programlama dilleri ile tasarlanır ve yazılır,programlama dili de nedir? Programlama dilleri, bilgisayarınızın donanımını(ekran kartı, ses kartı, modem, mouse, klavye...) sizin en rahat biçimde kullanabileceğiniz düzeye getirmeye çalışır. Yani bilgisayarda buz diye nitelendirdiğim burakkamlar 1010110 gibi rakamlarını sizin zevkle kullandığınız programlara, işletim sistemlerine, oyunlara çevirir.
    Örneğin kullanılmakta olan Windows diğer diliyle (yazılım) işletim sistemi onbinlerce sayfa milyonlarca bilgisayar kodunun biraraya gelmesinden oluşur.işin tüm zorluğu, o kodların arasında dolaşan, hata mesajlarını günlerce kodları gözden geçirerek arayan, sandalye tepesinde saatlerce aynı ekrana bakarak ilginç görüntüler sergileyen programcıların üzerindedir...
    Bilgisayar programcıları işini zevkle yapan ve işini bir hobi edinmiş insanlardan oluşur, en azından öyle olmalı. Aksi halde yoğun konsantrasyon ve sabır isteyen bu işi yapmak aşırı zorlaşır. Neyse... Programlama dillerinden bahsediyorduk Programlama dilleri kendi aralarında sınıflara ayrılmışlardır. İnsanın en zor öğrenebileceği, anlayabileceği yani 1100101 gibi makina kodlarına yakın diller en düşük seviyeli(low level) programlama dilleri, insanın en kolay anlayıp kullanabileceği ve insan diline yakın özellikler gösteren diller ise en yüksek seviyeli(high level) programlama dilleridir. Şimdi bu sınıflandırmaya örnekler vereyim nedirpeki?
    1. Çok yüksek seviyeli diller : VisualBasic, VB.NET, Acces , Foxpro ...
    2. Yüksek seviyeli diller: Pascal ,Basic ,Fortran...
    3. Orta seviyeli diller: C ,C++, C# , Java ,ADA...
    4. Düşük seviyeli diller: Assembly...
    5. Makina dilleri: Bilgisayarın çalışma dilleri 1 ve 0'lardan oluşur...
    Bu dillerin kullanıldığı alanlara örnek verirsek;
    1. Bilim ve Mühendislikte: Pascal ,C ,C++ ,Java ,Fortran...
    2. Veritabanı Programcılığında: Dbase ,Acces ,Foxpro ,Sql...
    3. Yapay Zeka Kullanımında: Prolog ,Lisp...
    4. Sistem Programcılığında: C ,C++ ,Java ve sembolik makina dilleri...
    Bir bilgisayar programı nasıl yazılır ?
    Bir yazılım değişik dillerle oluşturulabilir fakat izlenen yöntemler genelde birbirine benzer.Örneğin Algoritma...
    Algoritma, elimizdeki sorunun çözümüne gidebilmek için tasarlanan yollar,yöntemlerdir. Örneğin bir arkadaşınıza daha önce gitmediği bir yerdeki bir adresitarif edeceksiniz. Bunun için anlatımda genelden özele giden bir yol izlersiniz. Önce gideceği semti sonra caddeyi sonra işyerinin olduğu yönü tarif eder son olarak da kolay bulması için işyerinin çevresindeki göze batan özelliklerden bahsedersiniz.İşte bu yaptıklarınız bir algoritmadır. Ve amacınız arkadaşınıza işyerinizi bu algoritma yardımıyla tarif etmektir...
    Bilgisayar programlama dilleri de programcılıkta bunu gibi yöntemler kullanarak çözüme gider. Algoritmanın uzunluğu kullanılan programlama dilinin seviyesi ve problemin karmaşıklığı ile doğru orantılıdır.
    Yapılan algoritma ve tasarımdan sonra yazılım aşamasına gelinir ve bu aşamada yapılacak programın kullanım ömrü, programın kullanım düzeyi ve hangi amaçla kullanılacağı gibi soruların cevaplarına bakılarak programlama dili seçilir. Dil seçimi bazı kriterlere göre yapılmaktadır, örneğin kısa sürmesi ve görsel tasarım içermesi, veritabanı iletişimi yoğun kullanılması gereken bir program yapmamız gerekiyor olsun. Bu durumda Assembly dili ile yola çıktığımızda bahsedilen proje birkaç kişilik deneyimili bir programcı grubu ile birkaç yıl alır. C ile iki programcı aynı işi üç dört ayda VisualBasic veya Delphi ile bir programcı bahsedilen işi bir iki aya yakın bir sürede yapabilir.
    Başka bir açıdan örnek vermeye çalışırsam örneğin bir ekran kartı programlamamız gerekiyor ve bu kartın driver'ını ( sürücüsünü ) biz yazacağız. Bu durumda bu işi VB veya Delphi ile yapmamız imkansızdır, kullanmamız gereken diller öncelikle Assembly ve C/C++ olmalıdır.
    Evet, programlama dillerinin kendi alanları vardır ve her dil kendi branşında kullanıldığı sürece başarılı ve etkili kullanılmış olur. Buraya kadar anlattığımı özetlersem.
    Bir bilgisayar programı yazmak için belli aşamalar vardır ve bu aşamalar geçildiğinde kodlamaya başlanabilir. Bunlar nelerdir?
    1. Analiz
    2. Algoritma
    3. Dil Seçimi
    4. Kodlama
    Analiz ile gerçekleştirilmek istenen proje tasarımlanır ve parametreleri araştırılır.Algoritma ile adımlar tayin edilir. Dil seçimi ile en uygun programlama dili seçilir. Ve kodlamaya başlanır...
    Kod yazıldıktan sonra da bazı aşamalardan geçer bunlar da genel olarak :
    1. Test ve Debug
    2. Pilot denemeler ve ilk versiyon denemeleri
    3. Hazır halde çalışır programı sunma
    Programlama Dilleri

    Bu bölümde programlama dillerinin kullanıldıkları alanları ve özelliklerini inceleyeceğiz. Programlama dilleri uygulama alanlarına göre dörde ayrılır:
    1. Bilimsel ve Mühendislik Alanında : Üniversitelerde ve bilimsel kuruluşlarda mühendislik veya matematik hesapları için kullanılan bu dillere örnek; Pascal, C, C++, Java dilleridir.
    2. Veritabanı Kullanımında : Genellikle Personel kayıtları, fabrika stok veya depo denetimi gibi veritabanı gerektiren işlemlerde kullanılan diller;DBASE,SQL,FOXPRO,PARADOX gibi veritabanı dilleridir.
    3. Sistem Programcılığında : İşletim sistemlerinin ve sistem programlarının yazılımında kullanılan dillere örnek, C ,C++ ,Java ve makina dilleridir.
    4. Genel Amaçlı kullanım : Çeşitli konularda uygulama geliştirmek için kullanılan dillere örnek,C ,C++ ,Java ,VB ve Pascal'ı verebiliriz.
    Son yıllarda programlama dillerinde nesneye yönelik tasarımlar yapılmış ve bu dillerin çoğunun nesneye yönelik programlama yapabilen uyarlamaları çıkmıştır. Nesneye yönelik programlama, programcının kendi sınıfını ve nesnesini oluşturup bunun üzerinde işlemler yapmasına olanak sağlayan ve programlama dillerinin geldiği son aşamalardan birisidir. Bu konu oldukça kapsamlı olup bunun geniş açıklamasını burada yapmayacağım.
    OOP(Object Oriented Programming) yani Nesneye Yönelik Programlama'nın kullanılmasıyla ve Visual programcılığın da gelişmesi ile beraber ortaya oldukça güzel görünümlü ve kullanışlı programlar çıkmaya başladı. Bu bilgisayar programlarına olan ilgiyi arttırdı ve bu konulardaki araştırmaları hızlandırdı. Sonuçta şu anda, pekçok dilin artık nesneye yönelik olan ve visual özellikler içeren sürümleri kullanılmakta ve tercih edilmektedir. Örneğin: C++ ,Visual C++ ,C++ Builder ,Delphi ,Java...
    İnternet'in de yaygınlaşmasıyla programlama dillerine yeni özellikler eklendi ve internet'te kullanılabilecek nitelikte görsel özellikli diller çıkarıldı. Örneğin HTML, kullanıcının dikkatini çeken renkli ve hareketli arabirimiyle her geçen gün yeni ekler ile gelişmektedir. JavaScript ve VBScript iki script dili olarak HTML'ye getirdiği ek özelliklerle çokça kullanılır oldu. Ve asp ile veri tabanını aktif kullanıma sunma, aktif sayfalar hazırlama olanağı elde edildi.
    Görüldüğü gibi özellikle internet'in gelişmesi ile birlikte programlama dillerinin yapılacak işe veya kullanılacak platforma göre değişik özellikler gösteren uyarlamaları çıktı. Bu durumda web teknolojisini izleyen ve internet üzerinde yazılım geliştirmek isteyen bir programcının javascript ,vbscript ,java ,HTML gibi dilleri bilmesi ve bu konularda kendini geliştirmesi gerekir. Uygulama programlarına ,ticari programlara, veya işletim sistemlerinin kullanımına yönelik yazılım geliştirmek isteyen programcıların da C++ ,Java ,Delphi gibi son zamanların en popüler dilleri üzerinde çalışması, bunları öğrenmesi gerekir.
    Internet programcılığı, esnek mimari, OOP gibi konularda söylenmesi gereken önemli bir nokta da Java'nın programlama dünyasına getirdiği önemli bir özelliktir. Java nın çıkması ile atılan önemli bir adım da platform'dan yani işletim sisteminden bağımsız olarak çalışan, her sistemde çalışabilen, programların yazılabilmesidir. İleriye yönelik bir bakış açısı ile bakıldığında cep bilgisayarlarının, kablosuz cihazların, cep telefonlarının sıklıkla kullanılacağı ve artık PC lerin döneminin kapanmaya başladığı düşünülürse birçok cihazda çalışabilecek programların yazılmasının önemi anlaşılabilir. Java son yıllarda programlama dünyasına gelmiş en iyi programlama aracıdır ve yeni çıkacak programlama dillleri de Java'nın birçok özelliğinden esinlenmektedir.
    Şimdi programlama dillerine özet bir bakış yapalım;
    C

    Yapısal programlama dilleri arasındadır. Öğrenilmesi zaman almasına rağmen oldukça kullanışlı ve esnek yapısı ile adından yıllarca bahsettirmiş, bilgisayar programcılığının temel dillerinden biridir. C ile bilgisayarınıza bir sistem yazmaktan bir oyun yazmaya veya printer kontrolü yapmaya kadar her türlü işlem yapılabilir ve bu özelliği sayesinde kullanım alanı çok geniş bir dildir.
    C++

    Nesneye yönelik programlama yapabilen diller arasındadır. C'nin saydığımız tüm özelliklerine ek olarak güçlendirilmiş nesne yönetim özelliği ile şu anda bilgisayar dünyasının en çok kullanılan dillerinden biridir
    C#

    Nesneye dayalıdır(OOP). C++ ın ve Java'nın pozitif yönlerini bünyesinde birleştirmiş yeni bir dildir. Programcıya internet uygulamaları ve yerel uygulamalar yazmakta bazı kolaylıklar getirmiştir. İleriye dönük olarak microsoft'un java teknolojisine rakip olarak ortaya sürdüğü bir programlama dilidir ve microsoft'un bu konulardaki (internet uygulamaları) yelpazesini genişletmeye yönelik bir atılımdır. Microsoft teknolojileri kullanacak programcıların C#'ı öğrenmeleri zamanla gerekecektir ve öncelikle öğrenilmeye başlanması da avantaj getireceği açıktır.
    Java

    Nesneye yönelik dillerdendir. Son yıllarda geliştirilmiş bir dil olup modern ve yenlikçi altyapısı ve visual özellikleri ve sürekli gelişen kütüphane (library) desteği ile gün geçtikçe kullanımı artan bir dil olmuştur. Java dili hemen hemen her alanda kullanılabilen esnek ve güçlü bir dildir.
    VB.NET

    Nesneye dayalı bir dildir. VisualBasic(VB) teki biçok özellik bu dilde yeniden yapılandırılarak değişmiştir. Yapısına bakılırsa VB den ayrı yeni bir dil geliştirilmiş denilebilir. Eklenen bazı özellikler ile VB de yapılamayan birçok işlem artık yapılabilmektedir ve OOP nin özellikleri desteklenerek daha verimli kod yazmaya olanak sağlanmıştır. VB programcılarının VB.NET'e geçişleri kolay olmayacak olsa da VB yerine VB.NET kullanımı gün geçtikçe artacaktır. VB.NET internet uygulamalarından yerel uygulamalara kadar kullanım imkanı geniş bir dildir.
    Delphi

    Pascal tabanlı bir dil olup nesneye yönelik programlama yapabilme özelliği taşır. Öğreniminin çok zor olmayışı ve üniversitelerde pascal eğitiminin ağırlıklı verilmesi nedenleriyle çoğu bilgisayar programlama öğrencisinin tercih ettiği bir dildir.Visual programlama özelliği taşır.
    Pascal

    Pascal Yapısal bir dildir, C 'ye benzerlik gösterir. Öğrenilmesinin zor olmayışı ve bilgisyar eğitimi veren okullarda okutulan bir ders olması sebebiyle kullanım alanı genelde üniversiteler ve bilimsel hesaplamalar yapan kurumlardır.
    VisualBasic

    Basic tabanlı bir dil olup öğrenilmesi kolay, kullanım alanı geniş bir dildir. Özellikle görsel uygulamalarda projenin arabiriminin hızlı yazılmasını sağladığı için genelde kullanıcı arabirimi tasarımlarında kullanılır. Kapsamlı veya çok kullanıcılı uygulamalarda kullanılmaz. Kullanıcı sayısı az olan veya kısa sürede bitmesi gereken küçük ölçekl projelerde tercih edilen bir programlama aracıdır. Yoğun olarak kullanılmaktadır
    Programlama dillerinin hepsini incelemeye imkan olmadığından çok kullanılan bir kısım dilden bahsetmeye çalıştım. Her dilin kullanım amacı ve yönelimi farklı olabilir önemli olan hedeflediğiniz konularda size yardımcı olacak dili seçip onunla çalışmanızdır.

  • #2

    Programlama dilleri

    Bir programlama dili, programcının bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının standartlaştırılmış bir yoludur. Programlama dilleri, programcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.

    Şu ana kadar 2500’den fazla programlama dili yapılmıştır. Bunlardan bazıları: Pascal, Basic, C, C++, Java, Java Script, Cobol, Perl, Python, Ada, Fortran programlama dilleridir.
    Programlama dilleri geçmişini gösteren bir resime gözatalım.

    Bilgisyar proglamada abclistesi vardır bu zun olduğu için birkaç örnekle geçecem konuyu.

    Mesela( A )harfi

    ABAP
    Anadil
    Ada
    ALGOL
    APL
    Assembly
    AUTO LISP
    ASP
    ActionScript
    Birçok Programlama dillerinin abecesel listesi vardır.

    Yorum yap

    • #3

      Türkiye'de özgür yazılımın geçmişi

      Türkiye'de özgür yazılım topluluğu 1992 yılında oluşmaya başlamış 1993 yılında [email protected] listesi etrafinda örgütlenmeye başlamış, 1995 yılında ilki düzenlenen "Türkiye'de İnternet" Konferansı'nda ilk kez yüzyüze bir araya gelmiştir. 1995'ten 2000 yılı ortasına kadar Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu adı ile bir birlik oluşturan Türk özgür yazılım gönüllüleri, 2000 Mayıs ayında başlatılan girişimler ile bir derneğe kavuşarak, Linux Kullanıcıları Derneği adı ile ilk genel kurullarını Kasım 2001'de gerçekleştirmiştir. LKD Mayıs 2002'de Ankara Üniversitesi'nde 1. Linux ve Özgür Yazılım Şenliğini gerçekleştirilmiştir. Şenlik 2002'den sonra her yıl yinelenmektedir.[1]
      Türkiye'de bir Linux geleneği oluşunca insanlar Türkiye'ye özgü, gereksinimleri karşılayabilecek bir Linux dağıtımı yapma işine giriştiler. 1998 yılında İTÜlü ve Yeditepeli bir öbek öğrencinin "Türkçeleştirilişmiş bir işletim sistemimiz, yazılımlarımız olsun!" düşüncesi ile çıkan Turkuaz Linux [2] tasarısı bu alanda öncülerdendir. Tasarı şu an durdurulmasına karşın [3]ardılları olan tasarılara yol göstermiştir. 2004 Nisan'ında başlayan Truva Linux tasarısı, 2003 yılında TÜBİTAK UEKAE bünyesindeki Pardus tasarısı diğer önemli Linux dağıtımı girişimleridir. Bunlardan en önemlisi halen süren Pardus Linux dağıtımıdır.
      Şu anda da Türkiye'deki Linux ve özgür yazılım varlığını büyüyerek sürdürmektedir.

      Kaynaklar
      1. http://lkd.org.tr/
      2. http://www.bidb.itu.edu.tr/?d=209
      3. http://www.bidb.itu.edu.tr/?d=210

      Yorum yap

      • #4

        Açık kaynak

        Açık kaynak yazılım (İngilizce: open-source software) veya açık kaynaklı yazılım veya kaynağı açık yazılım, kaynak kodu isteyen herkese açık olan yazılımlardır.

        Bu tür yazılımların ayırt edici özelliği kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. Açık kaynak kodlu yazılımlar, uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir. Açık kaynak kod dünyası, yeni bir yazılım üretme biçimi, yeni iş modelleri sunmaktadır. Dünyanın her tarafından bilişim uzmanlarınca imece yöntemi ile endüstri standartlarında geliştirilen açık kaynak kod yazılımları, insanlığın ortak malıdır.

        Programcılar yazılımları geliştirirken kullandıkları programlama dilleriyle kaynak dosyaları oluştururlar. Daha sonra derlemeli dillerde (C, C++, Java, Pascal) bu dosyayı derleyerek çalıştırılabilir hale çevirirler. Açık kaynaklı yazılım savunucuları her üretilen ve dağıtılan programla birlikte kaynak kodunun da dağıtılmasını savunurlar. Bu sayede geliştirme esnasında ve ilerde yeni sürümlerin ortaya çıkması esnasında daha çok sayıda gözün süzgecinden geçmiş daha kaliteli bir yazılım çıktığını düşünürler. Açık kaynaklı yazılımlar 2005 senesi itibariyle bir patlama yapmışlar ve onbinlere varan program ve varyanta ulaşmışlardır. En iyi bilinenler Linux, Open Office, GNU, Debian'dır.

        Açık kaynaklı yazılımlar, en küçüğünden cep telefonu, saat gibi gömülü sistemlerden, en büyüğünden süper bilgisayarlara, ev kullanıcılarından KOBİ'lere, kamu kurumlarından her türden okullara, tüm kurum ve bireylerin rahatça kullanabileceği, gereksinimlere göre basitleştirilebilen, sağlamlaştırılabilen, güçlendirilebilen yazılımlardır. Açık kaynak kod yazılımlar, her alanda çözümler sunarak, yazılım tekellerine karşı tüketiciye seçenekler sunmaktadır. Almanya, İspanya, Meksika, Brezilya, Çin, Kore, Hindistan gibi birçok ülke, kamu kurumlarında açık kaynak kodlu yazılımlarının kullanımını benimsemiş ve bilgi toplumu stratejilerin bir parçası yapmışlardır. Avrupa Birliği, UNESCO, Dünya Bankası gibi kuruluşlar güvenlik ve tasarruf gibi gerekçelerle açık kaynak yazılımlarını önermektedir. Dünya üzerindeki hemen her ülke kendi gereksinimlerine göre açık kaynak kodlu bir Linux dağıtımı geliştirmiştir. Türkiye'de TÜBİTAK'ın girişimi ile bu yönde ULUDAĞ: Ulusal Dağıtım Projesi başlatılmış ve bir Linux dağıtımı olan Pardus Ulusal İşletim Sistemi hazırlanmıştır. Türkiye'de açık kaynak kod topluluğu 10 yılı aşkın bir süredir bulunmakta, Turkuaz, Gelecek Linux, İstanbulx, Boreas, Turkix gibi dağıtımlar ve başka açık kaynak kodlu yazılımlar ve uygulamalar geliştirilmekte, açık kaynak firmaları kurulmaktadır.

        Açık kaynak kodlu yazılım toplulukları, şu görüşlerle açık kaynak ortamlarını desteklemektedir: "Açık kaynak kodlu yazılımlar tasarruf ve güvenliğin ötesinde de bir ülke ekonomisi için önemlidir. Açık kaynak ortamları, teknoloji üretebilecek gençleri yetiştirmenin etkin yollarından biridir. İthal hazır çözümler yerine, ülke insanına güvenmek, ona yatırım demektir. Açık kaynak, kendi okullarında gereksinimlerine göre uyarlanmış, güvenli, sağlam ve ucuz çözümler demektir. Açık kaynak yazılımlar, mütevazı donanımları etkin kullanabilmek demektir. Tüm üretim ve servis sektörlerinde bilişim maaliyeti gittikçe artmaktadır. Açık kaynak yazılımlar, en başta lisanslar nedeniyle bu maliyetleri düşürerek, yerli sanayici ve bilişimciye destek demektir, ülkenin rekabet yeteneği artırmak demektir. Açık kaynak yazılımları, kapalı kaynak kod yazılımlarla yetenek ve performansta yarışacak konumdadır. Açık kaynak yazılımların tam rekabet ortamında kapalı kaynak yazılımlarla yarışması gerekir. Temel bilişim eğitimin marka bağımlılığı yaratmayacak, kullanıcıyı tüm alternatif platform ve ürünlerde çalışabilme yeteneğini kazandıracak, ürünlere değil kavramlara ağırlık vermesi gerekir."

        Açık kaynak yazılımları savunucularınca, bu tür yazılımların ülkelerin bilgi toplumu stratejisinde önemli rol oynaması gerektiği, ilgili tüm tarafların katkıları ile katılımcı bir süreçle bu stratejilerin belirlenmesi gerektiği, özellikle yönetici düzeyinde çalışanların açık kaynak yazılımları seçeneğini maliyet ve verimlilik açısından değerlendirmeleri gerektiği belirtilmektedir.

        Yorum yap

        • #5

          Linux

          Linux, Linus Torvalds adında Finlandiyalı bir bilgisayar mühendisinin 1991 yılında Helsinki Üniversitesi'nde bir öğrenci iken Intel'in yeni işlemcisi 80386'nın korumalı mod mimarisini denemek üzere geliştirmeye başladığı Unix (aslen Minix) tabanlı bir işletim sistemi çekirdeğidir. Yani Linux, Linux dağıtımlarının bel kemiğini oluşturmaktadır. İnternette yaptığı duyuru sonucunda tüm dünyadan birçok programcının da desteği ile hızla gelişmiş ve halen aynı destek ile gelişmekte olan açık kaynak kodlu, özgür bir yazılımdır.[1] Hızlı bir sürecin sonunda Linus'un geliştirdiği çekirdek, GNU hareketinin bir meyvesi ve aynı zamanda taşıyıcısı haline gelmiştir. GNU için yazılmış özgür yazılımlar çok kısa süre içerisinde Linux çekirdeği ile uyumlu çalışabilecek hale getirilmiş ve ortaya güçlü, kararlı, esnek ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemi çıkmıştır. GNU/Linux olarak anılması gereken işletim sistemi zaman içerisinde telaffuz kolaylıklarından ötürü Linux olarak anılmaya başlanmıştır. Linux hem güvenli olması hem de ekonomik olmasından ötürü ilerleyen yıllarda popülerliği artarak hayatımızda daha önemli hale gelecektir. Açık kodlu bir yazılım olan Linux özgür gelişimi, yaratıcılığı ve bağımsız ilerlemeyi desteklemekte ve bilişim dünyasından destek görmektedir.

          Yorum yap

          • #6

            Mozilla Firefox

            Mozilla Firefox ya da kısaca Firefox, Mozilla tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Firefox, Mozilla'nın yeniden tasarlanmasıyla, Netscape Gecko tabanlı olarak, XUL kullanıcı arayüz dili ile hazırlanmış olan açık kaynaklı bir yazılımdır.

            Mozilla Firefox Microsoft Windows, Mac OS X ve Linux platformlarını destekler; bunun yanı sıra kodu ayrıca FreeBSD, OS/2, Solaris, SkyOS, BeOS gibi sistemlere de taşınmıştır.
            Bazı özellikleri Kendiliğinden açılan pencereleri engelleme
            Sekme desteği
            Bütünleşik Google ve diğer arama motorları(Ayrıca yenileri eklenebilir.)


            Kişiselleştirilebilir araç çubukları
            Uzantı yönetimi
            Kolayca düzenlenebilen yer imleri
            Tema desteği
            Çerez yönetimi
            Yumuşak kaydırma
            Oturum kurtarma
            Mozilla Firefox, MPL (Mozilla Public License) ve NPL (Netscape Public License) altında tamamen ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.


            Mozilla Suite ile Mozilla Firefox arasındaki farklar Mozilla Suite içinde Mozilla ağ tarayıcısı, posta ve haber yöneticisi, ağ sayfalarını düzenleyebileceğiniz Düzenleyici ve sohbet yazılımı Chatzilla bulunur. Mozilla Firefox ise tek başına bir tarayıcıdır. Mozilla Suite yerine Mozilla Firefox kullanmak, ancak yine de Mozilla Suite'nin posta ve haber yöneticisini kullanmak isteyenlere Mozilla Thunderbird önerilir.

            Ağ tarayıcısı Mozilla Firefox ve posta ve haber istemcisi Mozilla Thunderbird, Mozilla Suite'nin bütünleşik sürümünden daha etkin ve hızlıdır.


            3.0 Sürümü
            Mozilla Firefox cephesinden iyi haberler gelmeye devam ediyor. İlk iyi haber, bir süre önce Internet Explorer’ın 7′nci sürümünde kullanılacak RSS ikonu için, bir oylama başlatan Microsoft yazılımcılarının gelen tepkiler üzerine Firefox’da yer alan simgeyi devam ettireceklerini açıklamaları oldu.

            Belki çok küçük bir ayrıntı, ama bu bile Firefox’un artık bazı standartları nasıl belirlediğine ilişkin önemli bir gösterge. Bu olayı bir başka yüzünden okumak gerekirse, Firefox’un etrafında toplanan “kullanıcı grubu”nun artık Microsoft üzerinde bile bir baskı oluşturacak güce eriştiğini görüyoruz. Firefox 1.5′in duyurulmasından sonraki ilk 24 saat içinde gerçekleşen 2.ooo.ooo adeti aşan indirme (download) sayısıysa, 1.0 sürümünü geride bırakan bir rekora imza attı. Nitekim bağımsız ölçüm şirketi Onestat’a göre, ekim ayının son haftasından itibaren hızlı bir yükselişe geçen Firefox’un pazar payı, ilk defa çift haneli rakamlara ulaşarak yüzde 11,5′e erişti.

            Mozilla geliştiricilerinin 2.0 ve 3.0 için hazırladıkları yol haritasının bu ilk taslağında, 2.0 ve 3.0 için iki farklı gelişim yolunun izlenmesi dikkat çekici. Firefox 1.5′ta da kullanılan Gecko 1.8 motorunu kullanacak olan Firefox 2.0, bazı önemli yenilikleri getirecek olmasına karşın, asıl büyük değişiklikler bir sonraki sürüme saklanacak.

            Firefox 3.0′ın hazırlanmasına 1.5′tan itibaren başlandığını söylemek mümkün. Şaşırtıcı ama böyle, çünkü Gecko motorunun mimarisinde yapılacak yani “Trunk” içine atılacak tüm büyük değişiklikler, 1.8.x “Branch”i üzerinden geliştirilmesine karar verilen Firefox 2.0′da yer al(a)mayacak! Bu kararın epey tepki alacağını tahmin etmek zor değil. Mozilla ekibi, böylelikle 2.0′ın “en az” 1.5 kadar kararlı bir sürüm olmasını hedefliyor.

            Mozilla yazılımcılarının bu kararı almasında bir neden daha var elbet: 2006′nın 23 Temmuz’unda çıkan Vista ve Internet Explorer 7.0′ı daha güçlü bir ürünle karşılamaktı.

            Peki, Firefox 2.0′da ne tür yeniliklerle karşılaşacağız? Mozilla Wiki’de yer alan ve üzerinde tartışılan “taslak metinler” ışığında, şu özelliklerle tanışabiliriz:

            RSS Reader/Viewer (Firefox’un en önemli eksiklerinden biri),
            Dosyaların indirilme oranlarının grafiksel olarak durum çubuğunda gösterilmesi,
            Adres çubuğunda yeni güvenlik seviyeleri, anti-phishing detektörü (Opera, Firefox, Konqueror ve IE 7.0′da uygulanmaya başladı),
            Geçmiş içinde arama yapabilme, oturum bazında “geçmiş” bilgilerini takip edebilme,
            Yer imlerinde (bookmark) sekmelere dayanan yeni bir yönetim arayüzü,
            Tüm yer imlerini “canlı yer imi” (live bookmark) haline getirebilme (Bence bu çok ilginç. Yer iminiz size kendi sitesinde birşeylerin yenilendiğini söyleyecek),
            Adres çubuğunun yanındaki arama motorlarına yükleme/silme/güncellenme yeteneği kazandırılması.
            Arayüzde bazı kozmetik düzenlemelerin de yer almasını bekleyebileceğimiz 2.0 sürümünden sadece yedi ay sonra çıkan Firefox 3.0 sürümde çok daha ciddi değişiklikler göze çarpmakta.

            Gecko 1.9 motoru
            Javascript 2.0 desteği
            Yeni bir öntanımlı Firefox teması
            Kapatılan sekme ve pencereleri geri getirebilme
            Oturum kaydetme (Opera’daki “session saving” özelliği)
            XUL için Phyton dil desteği
            Yazım denetimi
            Sayfayı ekrana otomatik sığdırma (Opera’da var olan bir diğer özellik)
            SVG 1.1 elemanlarının tamamına destek.

            Sürüm Geçmişi Sürüm Kod adı Sürüm tarihi En önemli değişiklikler
            Phoenix 0.1 Pescadero 23 Eylül 2002 İlk sürüm. Kişiselleştirilebilir araç çubuğu, hızlı metin içi arama.
            Phoenix 0.2 Santa Cruz 1 Ekim 2002 Kenar çubuğu, uzantı yönetimi.
            Phoenix 0.3 Lucia 14 Ekim 2002. Görüntü engelleme, kendiliğinden açılan pencereler için 'beyaz liste', sekmeli tarama geliştirmeleri.
            Phoenix 0.4 Oceano 19 Ekim 2002 İzlek (kaplama), kendiliğinden açılan pencere engellemede geliştirmeler, araç çubuğu kişiselleştirmesi ve sekmeli tarama.
            Phoenix 0.5 Naples 7 Aralık 2002 Çoklu giriş sayfası; kenar çubuğu, geçmiş ve erişilebilirlik geliştirmeleri.
            Firebird 0.6 Glendale 17 Mayıs 2003 Yeni öntanımlı izlek; yer imleri ve gizlilik özelliklerinde geliştirmeler; yumuşak kaydırma, kendiliğinden görüntü boyutlandırma.
            Firebird 0.6.1 Glendale 28 Temmuz 2003 Birçok hata giderme.
            Firebird 0.7 Indio 15 Ekim 2003 Kendiliğinden kaydırma, parola yönetimi, kişisel seçim denetimlerindeki gelişimler.
            Firebird 0.7.1 Three Kings 26 Ekim 2003 MacOS hatalarını giderme.
            Firefox 0.8 Royal Oak 9 Şubat 2004 Windows kurulumu, çevrimdışı tarama; yer imleri ve indirme yöneticisi geliştirmeleri.
            Firefox 0.9 One Tree Hill 15 Haziran 2004 Yeni öntanımlı izlek (Winstripe), gelişmiş veri aktarma, yeni uzantı ve izlek yöneticisi, daha ufak dosya boyutu, yeni yardım sistemi, Linux kurulumu, e-posta bütünleşmesi (Windows'ta).
            Firefox 1.0
            deneme sürümü Greenlane 14 Eylül 2004 Güvenlik ve gizlilik kullanıcı arabirimi incelemesi; demetlenmiş uzantı incelemesi; önemli hataların giderilmesi, GNOME bütünleşmesi.
            Firefox 1.0 Phoenix 9 Kasım 2004 Önemli hataların giderilmesi.
            Firefox 1.0.1 Rose & Crown 24 Şubat 2005 Güvenlik güncellemesinin yapılması.
            Firefox 1.0.2 Rose & Crown 20 Mart 2005 Güvenlik güncellemesinin yapılması.
            Firefox 1.0.3 Rose & Crown 15 Nisan 2005 Güvenlik güncellemesinin yapılması.
            Firefox 1.0.4 Rose & Crown 11 Mayıs 2005 Güvenlik güncellemesinin yapılması.
            Firefox 1.0.5 Rose & Crown 12 Temmuz 2005 Güvenlik güncellemesinin yapılması.
            Firefox 1.0.6 Rose & Crown 19 Temmuz 2005 API uygulama uyumluğunun yapılması.
            Firefox 1.0.7 Rose & Crown 20 Eylül 2005 Güvenlik güncellemesinin yapılması.
            Firefox 1.1a1 Deer Park Alpha 1 31 Mayıs 2005 Özelliksiz, bitmiş geliştirici önizleme sürümü.
            Firefox 1.1a2 Deer Park Alpha 2 12 Temmuz 2005 Özelliksiz, bitmiş geliştirici önizleme sürümü.
            Firefox 1.4 Firefox 1.5 Beta 1 8 Eylül 2005 Özellikleri bitmiş genel önizleme sürümü.
            Firefox 1.4.1 Firefox 1.5 Beta 2 6 Ekim 2005 Özellikleri bitmiş genel önizleme sürümü.
            Firefox 1.5 Firefox 1.5 29 Kasım 2005 Yeni Gecko, geliştirilmiş yeni güncelleme ve eklenti yöneticisi.
            Firefox 2.0 Firefox 2.0 Beta 1 17 Eylül 2006 Son oturumu kurtarma özelliği.

            Mozilla Firefox 3.0 Alpha 1 {TÜRKÇE} yeni versiyonundan kısanotlar.
            Daha İyi İnternet Deneyimi
            Firefox; virüsleri, casus yazılımları ve istenmeyen pencereleri saptayarak onları engelleyen bir arayüze sahiptir. Firefox sayesinde sayfalar hiç olmadığı kadar hızlı açılır. Üstelik sevdiğiniz sitelerin bağlantılarını kolaylıkla Firefox'a aktarıp kullanabilirsiniz. Sekmeli tarama, Canlı Yer İmleri ve bütünleşik arama çubuğu gibi özelliklerle dopdolu olan Firefox, internetten elde edebileceklerinizin daha fazlasına ulaşmanızı sağlar.

            Kullanımı Kolay, Yönetmesi Zevkli
            Firefox internete ulaşmanızı kolaylaştırır. Kolay anlaşılır arayüzü taramaya hemen başlamanız için gereken her şeyi size sunar. İçe Aktarma Sihirbazı aracılığıyla diğer tarayıcılardaki yer imlerinizi, ayarlarınızı ve parolalarınızı Firefox'a aktarabilirsiniz. İleri düzeydeki kullanıcılar da araç çubukları, eklentiler ve temalar sayesinde tarayıcılarını istedikleri yönde şekillendirip kendi tercihlerine göre ayarlayabilirler.

            Otomatik Güncelleme
            Yeni güncelleme sistemi sayesinde en taze güvenlik ve özellik güncellemelerine ulaşabilirsiniz. Firefox bu ufak boyutlu güncellemeleri arka planda sessizce innDirir ve kurulmaya hazır olduklarında size haber verir.

            Sekmeli Tarama
            Aynı pencerede birden çok pencereyi eş anlı olarak açmak için sekmeleri kullanın; zorlanmadan ileriye ve geriye hareket edin. İlgili sayfaları yan yana tutmak için sekmeleri tutup taşıyın.

            Gelişen Açılır Pencere Engelleyici
            Firefox'un açılır pencere engelleyicisi daha fazla sayıda istenmeyen pencereyi açılmadan yakalamak üzere geliştirildi.

            Bütünleşik Arama
            Bütünleşik arama çubuğu sayesinde en gözde arama motorlarını kullanarak internette arama yapın; seçtiğiniz motorları arama çubuğuna ekleyin.

            Daha Güçlü Güvenlik
            Firefox olası casus yazılım, solucan ve virüs tehdidine karşı kapıları kapatarak interneti sizin için güvenle gezebilecek bir yer hâline getirir. Firefox geliştiriciler topluluğu 7 gün 24 saat boyunca sizin karşılaşabileceğiniz güvenlik tehditlerini yakından takip ederek, güncellemeler aracılığıyla güvende kalmanızı sağlar.

            Özel Veri Temizliği
            Yeni tasarlanan Özel Verileri Temizleme aracı sayesinde kişisel gizliliğinize el uzattırmayın. Tek bir tıklamayla tarama geçmişini, çerezleri, form girdilerini ve parolalarınızı kapsayan tüm özel verileri silin.

            Canlı Yer İmleri
            Beğendiğiniz site ve günlüklerdeki gelişmelerden haberiniz olsun. Canlı Yer İmleri sayesinde internetteki en güncel içeriğe ulaşın.

            Firefox'u Özelleştirin
            Araç çubuklarından yeni düğmeler seçin, yeni özellikler eklemek için eklentiler kurun ya da tarayıcınızın görünümünü baştan aşağıya değiştirmek için istediğiniz bir temayı kullanın... Firefox istediğiniz şekilde görünür, istediğiniz biçimde çalışır.

            Yeni Kuşak Web Desteği
            Yenilikçi Web teknolojileri ve servisler size daha zengin bir deneyim sunar. Açık Web standartlarını destekleyen Firefox, bu teknoloji alt yapısını kullanarak çalışan araçları kullanmanıza olanak sağlar.

            Firefox'un Özellikleri
            Yeni Güncelleme Sistemi
            Artık Firefox'u güncellemek için onu baştan innDirmeye gerek yok. Firefox, yeni güncelleme sistemi sayesinde, kendi kendini sadece birkaç yüz kilobayt veri innDirerek güncelleyecek. Bu, kullanıcıya hem zaman kazandırıyor, hem güvenliği artırıyor, hem de bağlantı hızı yavaş olan kullanıcıların güncelleme işlemini kolaylaştırıyor.

            Güncelleme sırasında uyumsuz eklentiler otomatik olarak devre dışı bırakılarak Firefox'un istikrarlı çalışması sağlanıyor. Eklentiler de tek tek ya da toplu olarak güncellenebiliyor.

            Özel Veri Temizleme Aracı
            Özel verileri temizleme seçeneği sayesinde ziyaret edilen sayfaların kayıtları, sitelerin bilgisayarınıza bıraktığı çerezler, tarama önbelleği, dosya innDirme kayıtları, kimliği doğrulanmış oturum bilgileri ve kayıtlı form verileri çabucak temizleniyor. Bu işlem ya kullanıcı tarafından kısayolla ya da kullanıcının isteği doğrultusunda tarayıcının kendisi tarafından yapılabiliyor.

            Taşınabilir Sekmeler
            Firefox'ta sekmeler fare ile tutulup başka yere taşınabiliyor. Öte yandan sekmeler arasında geçişte klavye kullanımı alanında iyileştirmeler ve yenilikler yapılmış durumda.

            Hızlanan İleri ve Geri Hareket
            Daha önce açılan sayfalara erişmek için tarayıcının geri ya da ileri düğmelerine basılır basılmaz bu sayfalar ekrana yansıyacak. Çünkü artık veriler sunucudan değil, doğrudan önbellekten alınıyor.

            Yeni Seçenekler Menüsü
            Araçlar > Seçenekler yolu izlenerek açılabilen "Seçenekler" menüsü yeniden tasarlandı. İç içe geçen sekmeler sayesinde ilgili bölümü bulmak ve ayarları değiştirmek artık çok daha kolay.

            Resim Simgeleri
            Firefox'ta resimlerin ufaltılmış hâlleri sekmelerin simgesi olarak kullanılıyor. Bu sayede birden çok resim açılması durumunda hangi sekmede hangi resmin açık olduğu kolayca anlaşılabiliyor.

            FTP Erişimi
            FTP'ye anonim olarak girişte sorun yaşanırsa Firefox kullanıcı adı ve parola soruyor.

            SVG, CSS2 ve CSS3 Desteği
            Firefox ile birlikte SVG (ölçeklenebilir çizimler) desteği sunuluyor. Desteğin arttığı teknolojiler arasında JavaScript 1.6, CSS2 ve kısmi olarak CSS3 var.

            Bozuk Siteleri Bildirme Aracı
            Araç çubuğuna eklenecek bir düğme sayesinde bozuk görünen veya hatalı işlediğini düşündüğünüz sayfaları Mozilla geliştiricilerine bildirebilirsiniz.

            Ve Diğerleri...
            Mac OS X ile artan uyumluluk
            RSS beslemelerini otomatik algılama
            Hata iletişim kutuları yerine hata sayfalarının açılması
            Flash canlandırmalarının neden olduğu istenmeyen pencerelerin açılmasının engellenmesi
            Daha hızlı sayfa açma ve daha az bellek kullanımı
            Ortadan kaldırılan binlerce irili ufaklı hata

            Firefox'un Temel Özellikleri
            Sekmeli tarama
            İstenmeyen pencereleri engelleme
            Bütünleşik arama
            Canlı yer imleri
            Özelleştirilebilme olanağı
            Güvenli ve hızlı tarama

            Yorum yap

            • #7

              Mozilla Thunderbird

              Mozilla Thunderbird açık kaynaklı dağıtılan ve Mozilla projesinin bir türev ürünü olarak geliştirilen e-posta ve haber öbeği istemcisidir. Mozilla Thunderbird, Mozilla'dan daha ufak boyutlu ve daha hızlı bir istemci ve XUL kullanıcı arabirimi diliyle yazılıyor. Projeye Mozilla Firefox'un tek başına bir tarayıcı olarak geliştirilmesi kararı üzerine girişildi. Mozilla Firefox, Mozilla'nın tarama özelliği üzerinde yoğunlaşırken, Thunderbird e-posta ve haber grubu yönetimi özelliği üzerinde yoğunlaşıyor.

              Başlangıça Minotaur olarak anılan, daha sonra Mozilla Firefox'un özgün adı olan Phoenix adı altında geliştirilmesi sürdürülen yazılım, ilk başlarda beklenen ilerlemeyi gösteremedi. Zamanla gelen başarılar ve yazılımın adının Mozilla Thunderbird olarak değiştirilmesiyle çalışmalar sürdürüldü.

              Thunderbird PGP şifrelemesini ve istatistiksel yığın ileti süzme yöntemini destekliyor.


              Sürüm geçmişi Sürüm Kod adı Sürüm tarihi En önemli değişiklikler
              Thunderbird 0.1 28 Temmuz 2003
              Thunderbird 0.2 3 Eylül 2003
              Thunderbird 0.3 15 Ekim 2003
              Thunderbird 0.4 5 Aralık 2003
              Thunderbird 0.5 9 Şubat 2004
              Thunderbird 0.6 3 Mayıs 2004 Mac OS için 'Pinstripe' adlı izlek, Windows kurulumu, daha iyi yığın ileti denetimi, IMAP ve LDAP 3 desteği.
              Thunderbird 0.7 16 Haziran 2004 Daha küçük dosya boyutu, geliştirilmiş IMAP desteği, güncellenmiş uzantı ve izlek yönetimi.

              Yorum yap

              • #8

                Bilgisayar tanımı


                Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir.

                Bilgisayarlar çok farklı biçimlerde karşımıza çıkabilirler. 20. yüzyılın ortalarındaki ilk bilgisayarlar büyük bir oda büyüklüğünde olup, günümüz bilgisayarlarından yüzlerce kat daha fazla enerji tüketiyorlardı. 21. yüzyılın başına varıldığında ise bilgisayarlar bir kol saatine sığacak ve küçük bir pil ile çalışacak duruma geldiler. Toplumumuz kişisel bilgisayarı ve onun taşınabilir eşdeğeri, dizüstü bilgisayarını, bilgi çağının simgeleri olarak tanıdılar ve bilgisayar kavramı ile özdeşleştirdiler.Günümüzde çok yaygın kullanılıyorlar.

                İstenilen programı kayıt edip istenilen zamanda çalıştırabilmeleri bilgisayarları çok yönlü kılıp hesap makinelerinden ayıran ana özellikleridir. Church-Turing tezi bu çok yönlülüğün matematiksel ifadesidir, ve herhangi bir bilgisayarın bir diğer bilgisayarın görevlerini yerine getirebileceğinin altını çizer. Dolayısıyla, karmaşıklıkları ne düzeyde olursa olsun, cep bilgisayarından süper bilgisayarlara kadar, bellek ve zaman kısıtı olmadığı takdirde hepsi aynı görevleri yerine getirebilirler.

                Geçmiş Bilgisayar tanımının esnekliği ve zaman içerisindeki değişim süreci dolayısıyla ilk bilgisayarı saptamak güçtür. Geçmişte bilgisayar olarak bilinen birçok aygıt günümüz ölçütlerine göre bu tanımı hak etmemektedirler.

                Başlangıçta bilgisayar sözcüğü hesaplama sürecini kolaylaştıran nesnelere verilen bir ad konumundaydı. Bu ilk dönemin bilgisayar örnekleri arasında sayı boncuğu (abaküs) ve AntiKitira Makinesi (M.Ö. 150-100) sayılabilir. Yüzyıllar sonra, Ortaçağ sonundaki yeni bilimsel keşifler ışığında, Avrupalı mühendisler tarafından geliştirilen bir dizi makinesel hesaplama aygıtlarının ilki ise, Wilhelm Schickard'a (1623) aittir.

                Ancak, programlanabilir (veya kurulabilir) olmamaları nedeniyle bu aygıtların hiçbiri günümüz bilgisayar tanımına uymamaktadır. 1801 yılında Joseph Marie Jacquard'ın dokuma tezgâhındaki işlemi otomatikleştirmek adına ürettiği delikli kartlar ise bilgisayarların gelişme sürecindeki, kısıtlı da olsa, ilk programlanabilme (kurulabilme) izlerinden sayılır. Kullanıcının sağladığı bu kartlar sayesinde, dokuma tezgâhı kart üzerindeki delikler ile tarif edilen çizime işleyişini uyarlayabiliyordu.


                Вir delikli kart1837 yılında Charles Babbage, adını Analytical Engine (Çözümlemeli veya analitik makine) koyduğu, ilk tam programlanabilir makinesel bilgisayarı kavramsallaştırıp tasarladı. Ancak parasal nedenler ve üzerindeki çalışmalarının sonlanamaması nedeniyle bu makineyi geliştirmedi.

                Delikli kartların ilk büyük ölçekli kullanımı ise Herman Hollerith tarafından, 1890 yılında muhasebe işlemlerinde kullanılmak üzere tasarlanan hesap makinesidir. Hollerith'in o dönemde bağlı olduğu işletme ise sonraki yıllarda küresel bilgisayar devine dönüşecek IBM'dir. 19. yüzyılın sonlarına varıldığında, gelecek yıllarda bilişim donanım ve kuramlarının gelişimine büyük katkıda bulunacak uygulayımlar (teknolojiler) ortaya çıkmaya başlamıştılar: delikli kartlar, Boole cebiri, boşluk tüpleri ve teletip aygıtları.

                20. yüzyılın ilk yarısında ise, birçok bilimsel gereksinim, gittikçe karmaşıklaşan örneksel (analog) bilgisayarlar ile giderildiler. Ancak günümüz bilgisayarlarının yanılmazlık düzeyinden hâlâ uzaktılar.

                1930'lar ve 1940'lar boyunca bilgisayar uygulayımı gelişmeye devam etti, ve sayısal elektronik bilgisayarın ortaya çıkışı ancak elektronik devrelerinin buluşundan (1937) sonra gerçekleşebildi. Bu dönemin önemli çalışmaları arasında aşağıdakiler sayılabilir:


                EDSAC, von Neumann mimarisini uygulayan ilk bilgisayarlardandır.Konrad Zuse'nin "Z makineleri". Z3 (1941) ikili sayı tabanına dayalı işleyip, gerçel sayılar ile işlem yapabilen ilk makinedir. 1998 yılında Z3'ün Turing uyumlu olduğu kanıtlanmış ve böylece ilk bilgisayar unvanını edinmiştir.
                Atanasoff-Berry Bilgisayarı (1941) boşluk tüplerine dayalı olup, ikili sayı tabanının yanı sıra, sığaç tabanlı bellek donanımına sahipti.
                İngiliz yapımı Colossus Bilgisayarı (1944), kısıtlı programlanabilirliğine (kurulabilirliğine) karşın, binlerce tüp kullanımının yeterince güvenilir bir sonuç verebileceğini göstermiştir. 2. Dünya Savaşı'nda Alman silahlı kuvvetlerinin gizli iletişimlerini çözümlemek için kullanılmıştır.
                Harvard Mark I (1944), kısıtlı kurulabilirliğe sahip bir bilgisayar.
                ABD Ordusu tarafından geliştirilen ENIAC (1946), onluk sayı tabanına dayalı olup ilk genel kullanım amaçlı eletronik bilgisayar unvanına sahiptir.
                ENIAC'ın olumsuz yanlarını saptayan geliştiricileri, daha esnek ve zarif bir çözüm üzerinde çalışıp, artık saklı program mimarisi veya daha çok von Neumann mimarisi olarak tanınan tasarımı önerdiler. Bu tasarımdan ilk olarak John von Neumann (1945) yılında gerçekleştirdiği bir yayında söz etmesinden sonra, bu mimariye dayalı olarak geliştirilen bilgisayarlardan ilki İngiltere'de tamamlandı (SSEM). Aynı mimariye bir yıl sonra kavuşan ENIAC'a ise EDVAC adı verildi.

                Günümüz bilgisayarlarının neredeyse tamamının bu mimariye uyumlu duruma gelmesi ile bilgisayar sözcüğünün tanımı olarak da kullanılmaktadır. Dolayısı ile bu tanıma göre geçmişteki aygıtlar bilgisayar olarak sayılmasalar da, tarihsel bağlamda yine de o biçimde anılmaktadırlar. Her ne kadar 1940'lardan bu yana bilgisayar uygulayımı köklü değişiklikler geçirmiş olsa da, çoğunluğu von Neumann mimarisine sadık kalmıştır.


                Mikroişlemci von Neumann mimarisinin temel öğelerindendir.Boşluk tüpüne dayalı bilgisayarlar 1950'ler boyunca kullanımda kaldıktan sonra, 1960'larda daha hızlı ve ucuz olan geçirgeç (transistör) tabanlı bilgisayarlar yaygınlık kazandı. Bu etkenlerin sonucunda bilgisayarların daha önce görülmemiş bir düzeyde toplu üretimine geçirildi. 1970'lere varıldığında tümleşik devre uygulayımı ve Intel 4004 gibi mikroişlemcilerin geliştirilmesi sayesinde bir kez daha büyük bir başarım ve güvenilirlik artışının yanı sıra, maliyet düşüşü de yaşandı. 1980'lerde artık bilgisayarlar, çamaşır makinesi gibi günlük hayat kullanımındaki birçok makinesel aygıtın denetleyici donanımlarındaki yerlerini almaya başlamışlardı. Yine aynı dönemde, kişisel bilgisayarlar yaygınlık kazanıyorlardı. Son olarak 1990'lardaki Internet'in gelişimi ile de bilgisayarlar artık televizyon ve telefon gibi alışılmış birer aygıt hâline gelmişlerdir.

                Türkiye'de bilgisayarın geçmişi

                Yapı von Neumann mimarisine göre bilgisayarlar başlıca dört bileşenden oluşurlar bilgisayarda aritmetik mantık vardır.

                von Neumann mimarisine göre bilgisayar yapısı.
                Aritmetik mantık birimi (AMB) [değiştir]Aritmetik mantık birimi işlemci içerisinde iki tür işlemi yerine getirmek ile yükümlüdür, sayısal ve mantıksal işlemler. Herhangi bir AMB tarafından desteklenen sayısal işlemlerin sayısı ve türü işlemciye göre farklılık gösterir. Bazıları sadece toplama ve çıkarma ile sınırlıyken, diğerleri trigonometrik işlevler bile destekleyebilirler. Ancak en karmaşık görevler bile basit adımlara indirgenebildiğinden en basit işleçleri bile destekleyen bir AMB bunları hesaplamayı başarabilir.

                Sayısal işlemler dışında AMB, mantıksal işleçler de kullanabilir. Boole cebiri'nin temel işlevleri (VE, VEYA, ÖZEL VEYA, DEĞİL) sayesinde karmaşık mantıksal önermeleri hesaplayabilir. Yeni nesil AMB'ler ise doğrudan yöney ve dizeyler üzerinde işlem yapmayı desteklemektedirler.


                Denetim birimi (DB) [değiştir]Denetim birimi (veya denetçi), işlemci içerisindeki yer alan kesimlerin doğru çalışmaları için yönlendirilmeleri ile yükümlüdür. Birincil görevi, çalıştırılan programın her komutunu çözmek ve işlemci içerisinde kullanılabilecek sinyallere çevirmektir. Bunun dışında çalıştırılan programın hangi komutunda bulunulduğunu da tutan program sayacının içerir. Son dönem bilgisayarların denetim birimleri, söz konusu programın komut sırasını değiştirip hızlandırabilen yapılara sahiptirler.


                Bellek Bir bilgisayarın belleği, sayılar içeren bir hücreler bütünü olarak düşünülebilir. Her hücreye yazılabilir ve içeriği okunabilir. Her hücrenin kendisine özel bir bulunağı (adresi) vardır. Bir komut örneğin 34 sayılı hücrenin içeriğini 5.689 sayılı hücre ile toplayıp 78. hücreye yerleştirmek olabilir. İçerdikleri sayılar herhangi bir şey olabilir, sayı, komut, bulunak, harf, vb. İçeriğinin doğasını ancak onu kullanan program belirler. Günümüz bilgisayarlarının çoğunluğu veriyi kaydetmek için ikili sayıları kullanır ve her hücre 8 bit (yani bir bayt) içerebilir.


                Kişisel bilgisayar: (1) Ekran, (2) Ana kart (3) İşlemci (CPU) (4) Bellek (RAM) (5) Genişletme Kartları (PCI-X, AGP, vb.) (6) Güç Kaynağı (7) Optik Disk Sürücü (DVD, CD, vb.) (8) Sabit Disk (9) Klavye (10) FareDolayısıyla bir bayt 255 farklı sayıyı ifade edebilir, bunlar ancak 0 dan 255'e veya -128 den +127'ye olabilirler. Yan yana yerleşmiş birden fazla bayt kullanıldığında ise (genelde 2, 4 veya 8) çok daha büyük sayıların kaydedilmesi mümkün olur. Çağımız bilgisayarlarının bellekleri milyarlarca bayt içermektedirler.

                Bilgisayarlarda üç adet bellek türü bulunur. İşlemci içerisinde yer alan yazmaçlar, son derece hızlı ancak çok sınırlı sığaya sahiptirler. İşlemcinin çok daha yavaş olan ana belleğe olan erişim gereksinimini gidermek için kullanılırlar. Ana bellek ise Rastgele erişimli bellek (REB veya RAM, Random Access Memory) ve Salt okunur bellek (SOB veya ROM, Read Only Memory) olmak üzere ikiye ayrılır. RAM'a istenildiği zaman yazılabilir ve içeriği ancak güç sürdüğü sürece korunur. ROM ise sadece okunabilen ve önceden yerleştirilmiş bilgiler içerir. Bu içeriği güçten bağımsız olarak korur. Örneğin herhangi bir veri veya komut RAM'da bulunurken, bilgisayar donanımını düzenleyen BIOS ROM'da yer alır.

                Son bir bellek alt türü ise önbellektir (cache memory). İşlemci içerisinde yer alır ve yazmaçlardan büyük sığaya sahip olmanın yanı sıra ana bellekten de hızlıdır.


                Sabit diskler bilgisayarların en çok tanınan G/Ç birimlerindendirler.G/Ç bir bilgisayarın dış dünyadan veri alışverişinde bulunmak için kullandığı araçtır. Yaygın olarak kullanılan giriş birimleri arasında klavye ve fare, çıkış için ise ekran (veya görüntüleyici, monitör) ve yazıcı sayılabilir. Sabit ve optik diskler ise her iki görevi de üstlenirler.


                Bilgisayar ağları [değiştir]1970'lerde ABD'li mühendisler ordu içerisinde yürütülen bir tasarı çerçevesinde bilgisayarları birbirleri ile bağlayıp (ARPANET), günümüzde bilgisayar ağı olarak bilinen yapının temellerini attılar. Zaman içerisinde bu bilgisayar ağı, ordu ve akademik birimler ile de sınırlı kalmayıp genişledi ve bugün milyonlarca bilgisayar içerden Bilgisunar (Internet veya Genel ağ) oluştu. 1990'lara gelindiğinde ise, İsviçre'nin CERN araştırma merkezinde geliştirilen Küresel ağ (World Wide Web, WWW) adlı iletişim kuralları, e-posta gibi uygulamalar ve ethernet gibi ucuz donanımsal çözümler ile bilgisayar ağları yaygınlık kazandılar.

                Donanım
                Disket sürücü, sabit disk ve optik diskin bulunduğu çevresel birimlerin toplandığı standart tip bilgisayar kasasıDonanım kavramı bir bilgisayarın tüm dokunulabilir bileşenlerini kapsar.

                Donanım örnekleri Çevresel birimler (Giriş/çıkış) Giriş Fare, Klavye, Oyun çubuğu, Tarayıcı
                Çıkış Monitör, Yazıcı
                Her ikisi Disket sürücü, Sabit disk, Optik disk
                Bağlantı birimleri Kısa menzil RS-232, SCSI, PCI, USB
                Uzun menzil (Bilgisayar ağları) Ethernet, ATM, FDDI


                Yazılım Yazılım kavramı bilgisayardaki özdek (maddi) olmayan tüm bileşenleri tanımlar: programlar, iletişim kuralları ve veriler hepsi yazılımdır.

                Yazılım İşletim sistemi Unix/BSD UNIX V, AIX, HP-UX, Solaris (SunOS), FreeBSD, NetBSD, IRIX
                GNU/Linux Linux sürümleri dizelgesi
                Microsoft Windows Windows 9x, Windows NT, Windows CE, Windows vista
                DOS DOS/360, QDOS, PC-DOS, MS-DOS, FreeDOS
                Mac OS Mac OS X
                Gömülü ve Gerçek zamanlı işletim sistemileri Gömülü işletim sistemleri dizelgesi
                Kütüphaneler Çoklu ortam DirectX, OpenGL, OpenAL
                Programlama kütüphanesi C kütüphanesi
                Veriler İletişim kuralı TCP/IP, Kermit, FTP, HTTP, SMTP
                Belge biçimleri HTML, XML, JPEG, MPEG, PNG
                Kullanıcı arayüzü Grafiksel kullanıcı arayüzü (WIMP) Microsoft Windows, GNOME, KDE, QNX Photon, CDE, GEM
                Metinsel kullanıcı arayüzü Komut satırı, Kabuk
                Diğer
                Uygulama Ofis Kelime işlemci, Masaüstü yayıncılık, Sunum yazılımı, Veri tabanı yönetim sistemi, Hesap çizelgesi, Muhasebe yazılımı
                Bilgisunar Erişimi Tarayıcı, E-posta istemcisi, Küresel ağ sunucusu, Anlık ileti yazılımı
                Tasarım Bilgisayar destekli tasarım, Bilgisayar destekli yapım
                Grafikler Hücresel grafik düzenleyici, Yöneysel grafik düzenleyici, 3B modelleyici, Canlandırma düzenleyici, 3B bilgisayar grafikleri, Video düzenleme, Görüntü işleme
                Sayısal ses Sayısal ses düzenleyici, Ses oynatıcı
                Yazılım mühendisliği Derleyici, Çevirici, Yorumlayıcı, Hata ayıklayıcı, Metin düzenleyici, Tümleşik geliştirme ortamı, Başarım incelemesi, Değişiklik denetimi, Yazılım yapılandırma yönetimi
                Oyunlar Strateji, Macera, Bulmaca, Benzetim, Rol yapma oyunu, Etkileşimli kurgu
                Ek Yapay zeka, Antivirüs yazılımı, Belge yönetici

                Yorum yap

                • #9

                  Bırava arkadaş sayende bilgilendik ellerine sağlık çok teşekkürler

                  Yorum yap

                  • #10

                    Mükemmel bir çalışma. Ellerinize sağlık.

                    Yorum yap

                    • #11

                      Emeğinize sağlık.

                      Yorum yap

                      Hazırlanıyor...
                      X