• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Sağlıklı Beslenme ve Diyet

Gizle
Bu konu kapalıdır.
X
Bu konu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Sağlıklı Beslenme ve Diyet

    1.ADIM: Kahvaltı Yapın

    Çok önemli bir öğün olan kahvaltı atlandığında beslenmenin yanı sıra ruhsal halinizde de sapmalar olabilir. Kendinizi mutsuz hissedebileceğiniz gibi uyuşuk, çabuk sinirlenen bir halede bürünebilirsiniz. Bu nedenle güne daha enerjik, zinde ve mutlu başlamak için dengeli ve yeterli bir kahvaltı etme alışkanlığı kazanmalısınız.

    2.ADIM: Su Tüketimini Arttırın

    İnsanlar yemeksiz 6 hafta kadar yaşayabilirlerken susuz ancak birkaç gün yaşayabilmektedir. Cilt ve saç sağlığınız için de önem taşıyan su tüketimine büyük özen göstermelisiniz. Günlük 1,5–2 litre su içmelisiniz. Öte yandan sıcak iklimlerde yaşayanlar
    ve ağır sportif aktiviteye sahip olanlar daha da fazla sıvı almalıdırlar.

    3.ADIM: Taze Sebzeler Seçin

    Taze ve organik sebzenin yerini hiç bir şey tutamaz. Sebzeyi mevsimine uygun ve neredeyse her öğünde tüketmelisiniz.Sebzelerin taze olması tabii ki ilk tercih edilecek formudur ancak el değmeden hazırlanan konserve besinler de hasattan hemen sonra toplandığı için rahatça tüketilebilir.

    4. ADIM: Sebze ve Meyveler de Çeşitlilik Sağlayın

    Aynı tip beslenmeden kaçınılması gerektiği gibi hep aynı meyve ve sebzeler de tüketilmemelidir. Yediğimiz her farklı sebze ve meyve den farklı ihtiyaçlarınızı karşılayabiliriz.

    5.ADIM: Kızartmalar

    Kızartılmış besinlerden uzak durun. Yağın sürekli kızartılması ile kanserojen maddeler oluşabilmektedir. Kalp ve damar hastalıklarının önemli nedenlerinden biri aşırı yağ tüketimidir. Kızartılmış besinler yerine ızgara ya da fırın yöntemleri ile pişirilenler tercih edilmelidir.

    6.ADIM: Yararlı Yağlar Seçin

    Yağlar üzerinde en çok tartışılan besin gruplarındandır. Aşırı kullanıldığı takdirde vücudunuza zarar verebilir ancak diyetten tamamen çıkartılması da doğru değildir. Doğru kaynaklardan, kişisel ihtiyaçlarınıza uygun miktarlarda tüketmelisiniz. Örneğin pişirme yağlarını sağlıklı hale getirmek için mısır yağı, ayçiçeği yağı, soya yağını karıştırmayı denemelisiniz.

    7.ADIM: Şekeri ve Tuzu Azaltın

    Şekerli besinler obezitenin oluşmasında büyük önem taşırlar. Aynı zamanda çocuklarda diş çürüklerine neden olur. Yüksek kalorilidirler. Vücut tüketilen sebzelerle tuz ihtiyacını karşılar. Bu nedenle ekstra tuz kullanmayın. Yemeklerinizi az tuzlu yapın.



    8.ADIM: Kurufasulye, Mercimek Gibi Baklagilleri İhmal Etmeyin

    Kurubaklagil ve tahıllar kronik hastalıkların önlenmesinde büyük öneme sahiptirler. Diyet posasının çoğu bunlardan elde edilir. Posa alımı ile damar hastalıklarında azalma görülebilmektedir. Aynı zamanda kolon kanseri riski de azalabilmektedir.

    9.ADIM: Kendinizi Hazırlayın

    Beslenmeniz dikkat edeceğimiz tüm adımlar kadar kendinize inanmanız da çok önemlidir. Yeni alışkanlıklar edinirken bunları gerçekten istiyor olmanız, değişime hazır olmanız ve başarabileceğinize inanmanız da çok önemlidir.


    Alıntı : geCCe.Com-Taylan Kümeli
Hazırlanıyor...
X