• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

piyasaya yeni cıkan veya cıkacak olan ürünler

Gizle
Bu konu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts
  • #46

    Dell Axim X51v ile Pocket PC'lerde 3D grafiklere devam

    Dell Axim X51v ile Pocket PC'lerde 3D grafiklere devam

    Pocket PC'ler oldukça ilgi çekici ve özellik bakımından zengin, taşınabilir cihazlar olsalarda ülkemizde bir türlü kullanıcıların ilgisini çekmeyi başaramadılar. Gerçi sadece ülkemizle sınırlı tutmak yanlış olur, Dünya genelinde de durum pek farklı değil. Her ne kadar ilgi beklenen düzeyde olmasada, firmalar ellerindeki modellerin daha fazla iş başarımı olan üst versiyonlarını çıkartmaya devam ediyorlar. Dell'in sizlere daha önce haberini yaptığımız 3D grafik işlemcisi içeren başarılı Axim X50v modeli Pocket PC'sinin, geçtiğimiz günlerde işletim sistemi Windows Mobile 5.0'a yükseltilmiş ve donanımsal olarakta güncelleştirmeler içeren yeni bir sürümü Axim X51v olarak piyasaya sürüldü.
    Bir önceki model ile aynı fiyattan satılacak olan ve tasarım olarak bir fark içermeyen X51v bir kaç donanımsal ve yazılımsal iyileştirme içeriyor. İşletim sisteminin yükseltilmiş olmasının yanında,daha fazla pil ömrü ve daha yüksek Flaş ROM hafıza X51v ile gelenler iyileştirmeler arasında. Cihazın teknik özelliklerine değinecek olursak ; X51v'de Intel XScale 624 Mhz hızında çalışan işlemci, 256MB Flaş ROM hafıza, 64MB RAM, 3.7'' büyüklüğünde 65,536 renk destekli dokunmatik VGA ekran, Bluetooth 1.2 ve Wi-Fi 802.11b kablosuz bağlantı desteği, Compact Flash kartlar yanında SD/MMC/SDIO kartlarında takılabilmesi ve Intel'in 16MB bellekli 3D grafik kartı 2700G ilk başta göze batan teknik özellikler arasında. (Daha detaylı teknik özellikler için tıklayınız)
    Dell Axim X51v bir çok gelişmiş özelliğini ve X50v'den farkını yeni işletim sisteminden alıyor. Bu yeniliklere bakacak olursak, Windows Mobile 5.0 ile birlikte gelen yeni Word döküman tarama teknoloji sayesinde yeni Pocket Word, eski versiyonların tanıyamadığı kodları algılayabiliyor ve dosyaya gömülü resimler, tablolar ve benzeri içeriği görüntüleyebiliyor. Bu eklentiler Word dosyalarının daha yavaş açılmasına neden olsada, dosyalar açıldıktan sonra sayfa içinde veya sayfalar arasında gezmek oldukça rahat ve hızlı. Windows Mobile 5.0 ile ayrıca Power Point, Pocket Internet Explorer'da durum çubuğu, Hotmail hesaplarına kolay erişim gibi eklentilerde bulunmakta. X51v'de Windows Mobile 5.0'ın kullandığı yeni dosya sistemi sayesinde SD kart üzerinden herhangi bir dosyanın okunması X50v'ye nazaran 3 kat daha hızlı. Yine aynı dosyanın Flaş ROM bellekten okunması ile SD kart üzerinden okunma hızı karşılaştırılsa SD kart, Flaş ROM belleğe nazaran 9 kat daha hızlı bir şekilde aktarım yapabiliyor.
    Dell Axim X51v'de en önemli değişikliklerden biride Flaş ROM belleği kullanım şekli, cihaz diğer PDA lardan farklı olarak RAM'i sadece işletim sistemi ve geçici dosyalar için kullanıyor. Programların ve kayıtlı bilgilerin hepsi Flaş ROM bellek üzerinde saklanıyor ve buradan çalıştırılıyorlar. Bu kullanıcıya pil bitse dahi verilerin kaybolmaması ve daha uzun pil ömrü avantajları ile RAM'in erişim ve bilgi aktarma hızı göz önüne alındığında performans kaybını bir arada sunan bir kullanım şekli. Bir çok inceleme sitesinin yaptığı testlerde kullanılan test programları, diğer PDA'larda X51v'nin aksine direk RAM üzerinden yazma ve okuma yaptıklarından X51v performans grafiklerinde biraz gerilerde yer almakta, fakat günlük kullanım bazında cihazın göze batan bir performans eksisinin görülmediği belirtiliyor.
    Dell Axim X51v'nin pil ömrü genel ortalama olarak X50v den 30 dakika daha fazla. Wi-Fi açıkken 4.5 saat çalışabilen cihaz, DivX film izlenirkende 3 saate yakın tekrar şarja gerek duymadan çalışabilmekte. Yurtdışında 420$ fiyatla satılan X51v ile birlikte 3D mini-golf ve car-rally oyunlarının tam versiyonları ile Battery Pack Lite ve Utility toolbar yazılımlarının tam sürümleri ile birçok yazılım ve oyunun demoları birlikte gelmekte. Eğer PDA'lar ilginizi çekiyorsa ve iş, çoklu ortam ve oyun görevlerini hakkı ile yerine getirebilen bir Pocket PC arıyorsanız Dell'in X51v'si göz önünde bulundurmanız gereken modeller arasında. Unutmadan ekleyelim X51v, GPS, klavye gibi bütün X50v aksesuarları ile birlikte kullanılabiliyor.
    Her gün dahada hızlanan ve Intel'in yol haritasında önümüzdeki sene 1Ghz hızlarda işlemcilere sahip olmaları planlanan Pocket PC'ler belki ofis işlerini yapmak için yaygınlaşmasalarda 3D ekran kartları ve benzer donanımlar ile birer oyun canavarları halini alabilirler. Microsoft'un yazılım geliştiricilerine .net ile platform bağımsız yazılım geliştirme imkanı sunması Pocket PC'lerin ufkunu genişletebilir. Fakat şunuda belirtmek gerek büyük oyun geliştiricileri platformu önemsemedikleri sürece pek birşey beklemekte hata olur.
    Yukarda grafiklerini görebileceğiniz ve www.cubeengine.com adresinden Windows versiyonunuda indirebileceğiniz FPS tarzı oyun Pocket PC'ler ve Intel'in 3D grafik kartı ile neler yapılabileceğiniz ufak bir kanıtı. Kim bilir belki ileride bu küçük bilgisayarlarla normal PC lerde oynadığımız popüler oyunların optimize edilmiş versiyonları ile Internet üzerinde arkadaşlarımız ile Online kapışabiliriz.
    Not: Dell, X50 ve X50v için Windows Mobile 5.0 güncelleştirmesinide kullanıcılara sunmuş durumda. Dileyen kullanıcılar belli bir ücret ödeyerek cihazlarının işletim sistemlerini yükseltebilirler.
    Yeryüzünde Hiç Beşer Hz.Muhammed Kadar Sevilmedi ! Ve Yüryüznde Hiç Bir İnsan Kıyamete Kadar Hz.Muhammed Kadar Sevilmeyecek. Salat Ve Selam Olsun Sevgiliye...

    Yorum yap

    • #47

      Sony'den dokunmatik ekranlı fotoğraf makinası ; Cyber Shot DSC-N1

      Sony'den dokunmatik ekranlı fotoğraf makinası ; Cyber Shot DSC-N1

      Dokunmatik ekranlı dijital fotoğraf makinası fikri yeni bir olay değil belki fakat Sony'nin yeni Cyber Shot DSC-N1'i compact bir fotoğraf makinasının ne kadar geliştirilebileceğinin ve kullanıcı dostu yapılabileceğinin bir göstergesi sayılabilir. 3'' gibi oldukça büyük bir dokunmatik ekrana sahip olan DSC-N1'in 8.1MP resim çözünürlüğü ve 3x optik, 6x dijital yakınlaştırması bulunmakta.
      Cihazın dokunmatik ekranı, resim çekim esnasıda dahil olmak üzere menülerden, resim tekrar izlemeye kadar geniş bir alanda kullanılmakta. Resim çekim esnasında oldukça güzel bir özellik olan Free Spot AF modu sayesinde, fotoğraf makinanızın odaklanacağı noktayı ekranın istediğiniz bir noktasına dokunarak belirleyebiliyorsunuz. Eğer kalabalık bir ortamda uzaktaki kişileri daha net görüntülemek istiyorsanız ekran üzerinde kameranın odaklanacağı kişilerin üstlerine tıklamanız yeterli, makina odak uzaklığını direk seçtiğiniz nesnelere göre otomatik olarak ayarlayabilmekte. ( Free Spot AF modunun Flash tanıtımı için tıklayınız)
      Sony Cyber Shot DSC-N1, fotoğrafların tekrar gösteriminde de kullanıcıya bir çok yenilik sunuyor, çeşitli albümler oluşturulabilmesine ve bu albümler arasında hızlıca geçiş yapılmasına imkan veren fotoğraf makinası aynı zamanda çeşitli efeklerle süslü slayt şovlar düzenlenmesine de olanak vermekte. Active, Nostalgic, Stylish olmak üzere 3 farklı slayt şov efekti sunan makina aynı zamanda resimlerin sıralı gösterimi esnasında arka planda MP3'de çalabiliyor. (Slayt şov Flash tanıtımı için tıklayınız)
      Ürünün, dokunmatik ekranın nimetlerinden yararlandığı ve kullanıcıların oldukça ilgisini çekecek bir diğer özelliği ise yerleşik Paint fonksiyonu. Bu fonksiyon sayesinde kullanıcılar çektikleri resimlerin üzerinde dokunmatik ekranı kullanarak resim çizme veya yerleşik şekiller ekleme gibi değişiklikler yapabiliyorlar. Renk seçme, silgi, damga, son yapılan değişikliği geri alma gibi seçeneklerin bulunduğu Paint fonksiyonu ile arkadaşlarınızın resimleri üzerimde eğlenceli değişiklikler yaparak hoş vakit geçirebilirsiniz. (Paint fonksiyonu Flash tanıtımı için tıklayınız)
      Cihazın dokunmatik ekranı ile kullanıcıya sağladığı yeniliklere değindikten sonra biraz da teknik özelliklerinden söz edelim. Yazının başında da belirttiğim gibi 8.1MP resim çözünürlüğüne sahip olan makina da 230.000 pikselden oluşan 3'' büyüklüğünde dokunmatik bir LCD ekran bulunmakta, ISO değerleri olarak Auto, 160, 200, 400, 800 seçeneklerini sunan makina, kullanıcılar beyaz ayarı olarak Auto seçeneğinin yanında ek olarak 5 adet daha seçenek arasında seçim yapabilmekte. Shutter hızı olarak 30 saniyeden 1/1000 saniyeye kadar olan hızlarda çekim yapabilen makina, kullanıcıya bulunduğu ortama özel otomatik ayarlar sunan 9 farklı sahne modu içermekte. Sony Cyber Shot DSC-N1'de yerleşik vizör bulunmamakta, makinada ön izleme ekrandan yapılıyor.
      94 x 60 x 20 mm boyutlarında ve pilli olarak 139 gram ağırlığında olan makinanın Carl Zeiss mercekleri makina aktif duruma getirildiğinde dışa doğru açılmakta. Bilgisayar ile bağlantısını USB 2.0 portu üzerinden sağlayan Cyber Shot DSC-N1 yerleşik olarak 26MB belleğe sahip. 26MB bellek ile 640x480 piksel çözünürlüğe sahip 500 adete kadar resim çekip ek hafızaya ihtiyaç duymadan depolamak mümkün. İstenirse Memory Stick Duo ve Memory Stick PRO Duo uyumlu kart yuvası sayesinde makinanızın belleğini arttırabilirsiniz. (daha detaylı özellikler için haberin sonundaki linke tıklayabilirsiniz)
      Görünen o ki daha çok Wi-Fi özelliği ile konuşulan fakat 3'' boyutlarında dokunmatik bir ekrana sahip olan Kodak Easyshare One'dan sonra piyasadaki 2. dokunmatik ekranlı fotoğraf makinası olacak Sony Cyber Shot DSC-N1, Kodak'ın sunduğu gibi kablosuz bağlantı yeteneklerine sahip olmasada, içerdiği ek fonksiyonlar ve kullanım kolaylıkları ile kullanıcıların ilgisini oldukça çekecek bir ürün. 2005 Kasım ayının 18'inden sonra Amerika'da piyasaya sürülecek olan fotoğraf makinasını için www.sony.com/n1 adresinden ön sipariş verilebilmekte. Cihazın ön sipariş fiyatı 499$ olarak belirlenmiş.
      Yeryüzünde Hiç Beşer Hz.Muhammed Kadar Sevilmedi ! Ve Yüryüznde Hiç Bir İnsan Kıyamete Kadar Hz.Muhammed Kadar Sevilmeyecek. Salat Ve Selam Olsun Sevgiliye...

      Yorum yap

      • #48

        NTT Docomo ve Mitsubishi'den dokunmatik tuşlara sahip telefonlar

        NTT Docomo ve Mitsubishi'den dokunmatik tuşlara sahip telefonlar

        Japonya'nın en büyük telefon cep telefonu operatörü NTT Docomo ve Mitsubishi, ortak yürüttükleri proje ile cep telefonu kontrolüne yeni bir boyut getirmeye hazırlanıyorlar. Dokunmatik ekran üzerine kurulan sistemde, cep telefonlarında menülerin ve olayların görüntülendiği ekranın yanında birde tuşların görüntülendiği ayrı bir ekranın bulunması planlanıyor. Tuşların görüntülendiği dokunmatik ekran şimdiki mekanik tuş takımının yerini alırken, dokunmatik ekranlı cep telefonları ile yaşanan en büyük sorunlardan biri olan tek elle kontrol sonunuda ortadan kaldırmış gibi görünüyor.
        Nintendonun yeni nesil el konsolu Nindendo DS'i hatırlatan sistemi kullanan ilk örneklerde, menüye ve arama tuşlarına hızlı bir şekilde erişim için dokunmatik ekranın altında 3 adet tuş yerleştirilmiş. Örnek modellerde kamera ve ek bir dış ekran bulunmamakta, bunun yerine kullanıcıyı cevapsız aramalara ve mesajlara karşı uyaran ve gövde içine yerleştirimiş LED'ler bulunmakta. Tuş takımı o an kullanılmakta olan programa göre değişiklik gösterebiliyor ve en güzeli ilerde bu sistemi kullanacak telefonlarda, arkaplan ve ekran koruyu değiştirmenin yanında tuş takımının görüntüsünüde zevkimize uygun olan şekide değiştirebilecek olmamız.
        Teknoloji henüz çok yeni ve geliştirici iki firmadan da detaylar hakkında ayrıntılı bir açıklama yapılmamış durumda. Fakat resimlerden anlaşılabildiği kadarı ile oldukça iyi iş çıkartılmış. Bu tip telefonlar sayesinde hem programcıların işi kolaylaşıyor hemde karmaşık menüler içinde yön tuşları ile gezinmek zorunda kalmayan kullanıcılar zaman kazanmış oluyorlar. Tuş takımının tek el ile gerçekten rahat kullanılıp kullanılmadığına gelirsek, bunu ancak telefonlar piyasaya çıkıp ilk incelemeler yapıldığı zaman görebileceğiz. Fakat genel olarak piyasadaki dokunmatik ekranlı telefonlarda tek elle kontrolü zorlaştıran etkenlere bakarsak bu tip telefonlar ya çok geniş oluyorlar (PDA bazlı olanlar) ya da tuşlar ekrandan tasarruf edebilmek için oldukça küçük çizildiklerinden parmak ile seçim yapmak çok zor oluyor. Bu yeni tasarımda genişlik ve tuşların küçüklüğü konusuna çözüm getirilmiş gibi görünüyor.

        Sayfanin Linki : http://www.phoneyworld.com/newspage.aspx?n=1413
        Yeryüzünde Hiç Beşer Hz.Muhammed Kadar Sevilmedi ! Ve Yüryüznde Hiç Bir İnsan Kıyamete Kadar Hz.Muhammed Kadar Sevilmeyecek. Salat Ve Selam Olsun Sevgiliye...

        Yorum yap

        • #49

          ARM Cortex-A8 ; Dünyanın en hızlı taşınabilir platform işlemcisi


          ARM Cortex-A8 ; Dünyanın en hızlı taşınabilir platform işlemcisi

          Bu gün Cep telefonları, cep bilgisayarları, taşınabilir çoklu ortam çalıcıları ve benzeri taşınabilir cihazlardan kullanıcıların ortak beklentisi hiç kuşkusuz daha fazla performans ve daha uzun pil ömrü olmakta. Intel'in XScale işlemcileri ile hızlanan ve pil ömürleri makul seviyelere gelen taşınabilir cihazlar da ARM, geçtiğimiz günlerde resmi tanıtımını yaptığı Cortex-A8 işlemcisi ile performans ve pil ömrü konusunda çıtayı bir üst seviyeye taşımaya hazırlanıyor.
          90nm ve 65nm üretim teknolojileri kullanılarak üretilen ve çekirdek hızı 600MHz'den başlayıp 1GHz'e kadar çıkabilen Cortex-A8, firmanın belirttiğine göre 300 mW'dan daha az güç tüketimine sahip olacak. 1GHz hızında çalışan modelinin 2000 DMIPS (kayar nokta işlemi içermeyen, bir kodun 1 saniye içindeki tekrarlanma sayısı) işlem kapasitesine sahip olduğu işlemci oyun, çoklu ortam ve ofis uygulamalarında masa üstü sistemlere yakın performans vaad ediyor. İçerdiği Intelligent Energy Manager (IEM) teknolojisi sayesinde o an çalışmakta olan uygulamanın ihtiyaç duyduğu kadar hız ve güç tüketimi sunan işlemci, her zaman en yüksek hızda çalışmayarak pilden tasarrufda sağlıyor.
          Şu an kullanılmakta olan en son sürüm H.264 MPEG4 video sıkıştırma standartına ve MP3 ses kodlamasına donanımsal destek veren Cortex-A8, üreticilerin geleceğin mobil cihazlarını birer çoklu ortam merkezi haline getirmelerine olanak verecek. ARM tarafından geliştirilen ve Cortex-A8'de bulunan NEON teknolojisi sayesinde, programcılar işlemcinin geliştirme kitlerini alarak karmaşık kod dizileri ile uğraşmadan basite indirgenmiş kodlar ile direk işlemci tarafından donanımsal olarak desteklenen çoklu ortam ve oyun uygulamaları geliştirebilecekler. NEON teknolojisi karmaşık kayar nokta, çoklu ortam ve 3D işlemler için ayrı bir bölüm olarak işlemci içersinde yer almakta.


          Diagramın büyük hali için üzerine tıklayınız
          Donanımsal olarak içerdiği Jazelle-RCT Java acceleration teknolojisi sayesinde JAVA uygulamalarının daha hızlı ve bellekte daha az yer işgal ederek çalışmalarına da yardımcı olacak olan Cortex-A8, TrustZone teknolojisi ile kopyalamaya karşı dijital olarak korunmuş içeriğin saklanmasını ve tekrar oynatılmasını donanımsal olarak desteklemekte. İlk defa kullanılacak olan ARMv7 mimarisini içeren Cortex-A8, programcılara hata takibi ve hata denetlemesinde de büyük kolaylıklar sağlamakta. Ayrıca ARMv7 ile birlikte kullanıma geçecek olan Thumb-2 teknolojisi ile kodlar çok daha ileri tekniklerle derlenerek %31'e varan performans artışları sağlanacağı verilen bilgiler arasında. Thumb-2 teknolojisi bundan önce ARM bazlı işlemciler için yazılmış porgramların derlenmesinde kullanılan Thumb teknolojisi ilede uyumlu ve aynı yazılımların tekrar Thumb-2 kullanılarak derlenmesi sonrasında performans artışlarından yararlanmak olası. ARM'ın programcıları düşünerek geliştirdiği hata takip, kolay yazılım ve hızlı derleme araçları sayesinde bu işlemciyi kullanan platformlar için oldukça gelişmiş 3. parti yazılımların önü açılmış oluyor.
          ARM'ın belirttiğine göre MHz başıan 2 DMIPS'den daha fazla işlem yapabilme kabiliyetinde olan işlemciler 90nm ve 65 nm üretim teknolojileri kullanılarka üretilecekler. 2006'nın ilk çeyreğinde geliştirme kitlerinin ve 65nm üretim sürecinden geçmiş ilk örnekleri görücüye çıkacak olan yeni nesil mobil işlemcinin, 2007 yılına doğru taşınabilir aygıtlarda yer alması planlanıyor. ARM, Freescale, Matsushita, Samsung ve Texas Instruments'ında bulunduğu elektronik devleriyle ve belli mobil yazılım geliştiricileri ile Cortex-A8 için lisans sözleşmeleri imzalamış durumda.
          Görünen o ki gelecekte cep bilgisayarları ve cep telefonları, video oynatma ve işleme, müzik, oyun, ofis uygulamaları ve Internet konularında kullanıcıları tatmin edebilecek performans sundukları gibi gelişen pil teknolojileri ve işlemcilerin az enerji tüketmeleri sayesinde şarj gerektirmeden kullanım süreleride oldukça uzayacak. Bu arada Intel'inde yeni nesil XScale işlemcileri ile 1GHz hızlara çıkmayı planladığını ve bu işlemcileri taşıyan cep bilgisayarlarının 2006'da raflarda olmasının planlandığını ekleyelim.

          Sayfanin Linki : http://www.arm.com/products/CPUs/Cortex-A8.html
          Yeryüzünde Hiç Beşer Hz.Muhammed Kadar Sevilmedi ! Ve Yüryüznde Hiç Bir İnsan Kıyamete Kadar Hz.Muhammed Kadar Sevilmeyecek. Salat Ve Selam Olsun Sevgiliye...

          Yorum yap

          • #50

            ATi'nin yeni X1000 ailesi GPU'ları ve R520

            ATi'nin yeni X1000 ailesi GPU'ları ve R520

            ATi'nin rakibi Nvidia'nın G70 GPU'larına karşı oldukça geciken cevabı X1000 ailesi GPU lar geçtiğimiz gün ayrıntıları ile basına tanıtıldılar. 90nm üretim teknoloji kullanılarak TSMC tesislerinde üretilen GPU'larda ATi, 90nm üretim teknolojisi sayesinde birim alana daha çok transistör sığdırmayı ve 625MHz gibi yüksek saat hızlarına çıkmayı başarmış. ATi'nin şu anki en hızlı kartı olacak X1800 XT 625MHz çekirdek hızına ve 1500MHz bellek hızına sahip. ATi'nin Piksel Shader 3.0 ve HDR özellikleri ile donattığı yeni GPU'ları tamamen yeni bir mimari ile üretiliyorlar. ATi R520 rakibi Nvidia G70'e göre 18 milyon daha fazla transistör içeriyor (Toplamda 320 milyon). Daha az Piksel iş hattına sahip olmasına rağmen daha fazla transistör içermesi yeni mimarinin ne kadar karmaşık bir yapısı olduğunu gösteriyor.
            X1800 XT, X1800 XL, X1600 XT, X1600 PRO, X1300 PRO, X1300 ve X1300 Hyper Transport modelleri ile piyasaya girecek olan ati bütün modellerinde Shader 3.0 ve HDR desteğini bulunduruyor. X1800 ve X1600 serisi kartlarda CrossFire ile 2 kartın aynı anda kullanılabilmeside desteklenmekte ve CrossFire yeni Compositing Engine sayesinde artık 2048x1536 piksel çözünürlükte 70Hz tazeleme oranı sunabiliyor. Ayrıca AVIVO ile ATi, ekran kartlarına en son HD Video sıkıştırma formatı olan H264'ün donanımsal olarak çözülmesi, video kodlama ve çözme konularında da eklentiler yapmış durumda.


            ATi X1800XT Grafik Kartı
            Geçtiğimiz sene Nvidia'nın 6600GT'sine karşılık 200$ seviyesinde kart sunamayan ve X800GT lerle oldukça geç cevap verebilen ATi, yeni kartlarıyla her seviyede piyasaya girmeyi ve Piksel Shader 3.0 ve HDR destekli kartlarını Nvidia gibi tabana yaymaya çalışacak gibi görünüyor. Tablo incelendiğinde ATi'nin en üst seviye grafik çekirdeği R520'nin Nvidia'nın G70'inin 24 piksel iş hattı içermesine karşılık sadece 16 iş hattı içerdiği görülüyor. ATi, iş hatları tarafındaki eksikliğini yüksek çekirdek ve bellek hızları ile kapatmasının yanı sıra GPU mimarisinde de bir dizi performansı arttırıcı ve olanı en iyi şekilde kullanan teknolojik önlemler almış durumda.


            ATi'nin yeni nesil GPU'larında firmanın Ring Bus ismini verdiği bellek erişim mimarisi kullanılmakta. Ring Bus ismi verilen mimariyi basite indirgenmiş bir şekilde açıklarsak sistem GPU çevresinde çevrili 2 adet hem geliş hem gidişe izin veren 256bit veri yolu, bu yollara bağlı bellekler, tampon bellekler ve istemcilerden oluşmakta. R520'de 256bit olan bu 2 adet yol R515 de 128bit olarak yer almaktalar. İşlemciyi çevreleyen bu yolların ekran kartı bellekleriyle bağlandığı noktalara Ring Stop ismi veriliyor ve her GPU'da 4 adet Ring Stop bulunmakta. Ring Stop'lar 2 adet 32bit lik veri yolu ile belleklere bağlanmaktalar.
            Sistemin çalışması oldukça basit, istemciler bellekteki herhangi bir bilgiye ulaşmak istediklerinde bunu merkezdeki bellek kontrolcüsüne bildiriyorlar. Bellek kontrolcüsü, gelen bir çok isteği kendi içersindeki algoritma ile değerlendirerek önem sırasına koyuyor ve performansa en çok etki edecek isteği en önemli olarak seçerek işleme alıyor. Merkezi bellek kontrolcüsü bellekten bilgi almak isteyen istemci'nin ulaşmak istediği bilgiyi bellekten alarak istemcinin en yakınındaki Ring Stop'a taşıyor. Bu teknik sayesinde gecikme ve bilginin belleğe yazılma esnasındaki bozulmalar en aza indirgendiğinden GDDR4 gibi yüksek hızlı belleklerin kullanılmasına imkan veriliyor.
            ATi'nin yeni GPU'ları GDDR4 belleklere destek veriyorlar ve R520 çekirdeği taşıyan modellerin GDDR4 bellek kullanan versiyonlarını, GDDR4 bellek modülleri üreticilere dağıtıldıktan sonra görmek mümkün olacak. ATi'nin Ring Bus'da bellek kontrolcünün kullandığı algoritma, sürücü tarafından kontrol edilebiliyor. Bu ilerde oyunlara göre optimize edilmiş sürücülerle ekran kartının performansının arttırılabileceği anlamını taşıyor.
            ATi'nin yeni GPU mimarisinde kullandığı bir başka teknoloji olan Ultra-Threaded Architecture'da ise amaç 16 piksel iş hattını olabildiğince verimli kullanmak. Bu sistemde basitçe Ultra-Threading Dispatch Processor, ismi verilen bir ünite iş yükünü 4 lü guruplara ayrılmış piksel iş hatlarına bölüştürmekte. Ultra-Threading Dispatch Processor ayrıca işini bitirip bekleme konumuna geçmiş olan piksel iş hatları gruplarına (Quad) ek iş vererek sistemden en fazla verimin alınmasını sağlamakta.
            testleri)
            Yeryüzünde Hiç Beşer Hz.Muhammed Kadar Sevilmedi ! Ve Yüryüznde Hiç Bir İnsan Kıyamete Kadar Hz.Muhammed Kadar Sevilmeyecek. Salat Ve Selam Olsun Sevgiliye...

            Yorum yap

            • #51

              ATi'nin yeni X1000 ailesi GPU'ları ve R520 =Devamı

              ATi'nin yeni X1000 ailesi GPU'ları ve R520 =Devamı

              • ATi, performans arttırıcı önlemler yanında grafik kalitesinde de artış sağlayabilmek için yeni filitreleme ve kenar yumuşatma algoritmalarını GPU'larına eklemiş durumda. Adaptive AA ve Area Anisotropic filtreleme olarak isimlendirilen tekonolojilere kısaca değinmek gerekirse, Adaptive AA, Nvidia'nın Transparency AA sı ile yaptığı kenar yumuşatma tekniğinin bir benzerini uygulamakta. Area Anisotropic filtreleme ise strateji oyunları ve benzeri bir yere izometrik açıdan baktığımız ortamlarda veya özgür uçuş uzay simulasyonu gibi oyunlarda çok daha ileri filitreleme sunarak, kaplamaların titremesini olabildiğince azaltmakta. Ayrıca ATi'nin yeni kartlarında Nvidia'nın HDR ile FSAA kullanılamaması sorunu ortadan kaldırılmış ve HDR açıkken FSAA da kullanılabiliyor.
                Burada haber için kısıtlı bir alanımız olduğundan ATi'nin yeni nesil GPU'ları ile gelen yenilikleri ve ne işe yaradıkları oldukça yüzeysel bir şekilde tanıttıktan sonra birazda kartların performanslarına değinelim. Eğer kartların tam olarak neler getirdikleri görmek ve bütün detayları öğrenmek isterseniz haberin sonundaki ilgili linklere tıklayarak bilgi alabilirsiniz.
                Herkezin oldukça fazla merak ettiği ve 16 Piksel iş hattı ile Nvidia'nın G70'i (24 piksel iş hattı) karşısında R520'nin ne yapabileceği idi. ATi, olanı en iyi şekilde kullanan yeni GPU mimarisi ile görünen o ki 24 iş hattına sahip rakibi karşısında oldukça iyi iş çıkarmış. 3DMark serisinde oldukça yüksek bir performans kazancı sağlanmışken oyunlara gelindiğinde bazen ATi'nin bazende Nvidia'nın öne geçtiği görülüyor. Özellikle 1600x1200 de dahi X1800 XT güçlü rakibi karşısında ayakta durmayı başarması hız artışının ve mimarinin kazandırdıklarını ortaya koyuyor. Splinter Cell 3, Far Cry gibi oyunlarda X1800 XT'nin üstünlüğü söz konusuyken Day of Defeat, Doom3, Everquest II gibi oyunlarda da 7800GTX'in üstünlüğü söz konusu. Orta seviyede ise X1600XT'nin tatmin edici olduğunu söylemek oldukça zor 6600GT karşısında zor ayakta duran GPU, fiyat olarak neredeyse 6800GT seviyelerinde, üst düzey kartlarda başarı söz konusu olsada düşük seviyede aynısını söylemek oldukça zor. X1300PRO'nun performansı ise yaklaşık olarak Nvidia 6600 sevilerinde.
                • XBitlabs.com (39 sayfalık inceleme, bütün ayrıntıları ile yeni gelen teknolojiler ve performans testleri)
                • Anandtech.com (11 sayfalık inceleme, genel hatları ile yeni gelen teknolojiler ve oyun performans testleri)
                • Hardocp.com (22 sayfalık inceleme, bütün hatları ile yeni gelen teknolojiler ve performans
              Yeryüzünde Hiç Beşer Hz.Muhammed Kadar Sevilmedi ! Ve Yüryüznde Hiç Bir İnsan Kıyamete Kadar Hz.Muhammed Kadar Sevilmeyecek. Salat Ve Selam Olsun Sevgiliye...

              Yorum yap

              • #52

                OQO'dan OQO Model 01 Ultra Personel ; Cebinizdeki PC

                OQO'dan OQO Model 01 Ultra Personel ; Cebinizdeki PC

                Eğer Pocket PC kullanıyor ve Windows Mobile işletim sisteminin yetersiz geldiğini düşünüyorsanız o zaman birde Windows XP'yi deneyin! Amerika bazlı bir firma olan ve Windows XP işletim sistemini taşınabilir cihazlara adapte etme üzerine araştırmalar yapan OQO, OQO model 01 Ultra Personal isimli Windows XP işletim sistemine sahip cep bilgisayarı için ön sipariş almaya başladı.
                1GHz Transmeta Crusoe TM5800 serisi işlemcisi, 20GB sabit diski, 256MB belleği, 800x480 piksel çözünürlükte 5'' LCD ekranı, Bluetooth, 802.11b kablosuz ağ bağlantısı, FireWire ve USB 1.1 portları bulunan Windows XP Pro yüklü olarak gelen modelin satış fiyatı yaklaşık olarak 2200$ civarında. 12.5 x 9 x 2.3 cm boyutlarında ve 400 gram ağırlığında olan ürünün, ekranın altına doğru sürülüp açılan, numerik tuş takımı ve üzerine fare yönetimi için mini joystik konumlandırılmış bir de klavyesi bulunmakta. Ürünün USB ve FireWire çıkışları içermesi sayesinde bilgisayar özellikleri dışında fotoğraf makinanız için yedekleme ünitesi olarak kullanmanızda olası.
                Beraberinde masa üstü standı ve özel ara bağlantı kablosu yardımıyla OQO Model 01 Ultra Personal istenirse harici bir monitöre, klavyeye ve fareye bağlanarak masa üstü bilgisayarı gibi de kullanılabilmekte. Ürünün üzerinde video çıkışı ve dahili hoparlör bulunmamakta. Ses için üzerinde 3.5mm stereo kulaklık çıkışı bulunmakta. Ürünün kutusu içersinde şarj cihazı, masa üstü standı, harici cihazlarla (mobitör klavye vb) bağlantısını sağlayan ara kablosu ve stylus kalem çıkmakta.
                OQO model 01 Ultra Personal, tekrar şarj gerektirmeden 135 dakika boyunca kullanılabiliyor. Bu süre belki yolculuklarınız sırasında işlerinizi yürütmeniz için yeterli olmayabilir fakat Pocket PC'ler ile karşılaştırıldığında yaptığı işe göre normal sayılabilecek bir süre. Ürün ile beraber bir de stylus kalem gelmekte, fakat OQO model 01 Ultra Personal'ın ekranı dokunmatik değil bu yüzden parmak dokunmalarını ve benzeri dokunuşları algılayamıyor, sadece özel kalemi ile birlikte kullanılabiliyor. Ürün ayrıca Windows XP Tablet PC Edition kullanmadığı için gelişmiş el yazısı tanıma ve ekranı döndürebilme avantajlarından yararlanamıyor.
                Herhangi bir Pocket PC'den büyük fakat en ince diz üstü bilgisayardan daha küçük olan OQO Model 01 Ultra Personal, belki batarya ömrü açısından kullanıcıları tatmin edebilecek düzeyde değil fakat bünyesinde barındırdığı özellikler ile bir çok kişinin ilgisini çekebilecek bir ürün. Aynı fiyat katagorisinde Sony'nin VGN-U750P'sine göre oldukça düşük özellikleri olan OQO Model 01 Ultra Personal, sadece büyük ve kullanışlı klavyesi ile rakibine göre bir alternatif oluşturuyor.
                Eğer sürekli yolculuk yapıyor ve beraberinizde Internete bağlanabileceğiniz, Ofis uygulamalarınızı tam randımanlı çalıştırabileceğiniz bir bilgisayar bulundurmak istiyorsanız Sony'nin VGN-U750P'sini, OQO'nun Model 01 Ultra Personal'ını ve Sharp'ın küçük diz üstü bilgisayarı Actius MM20'sini mutlaka seçenekleriniz arasında değerlendirin.

                Sayfanin Linki : http://www.oqo.com/
                Yeryüzünde Hiç Beşer Hz.Muhammed Kadar Sevilmedi ! Ve Yüryüznde Hiç Bir İnsan Kıyamete Kadar Hz.Muhammed Kadar Sevilmeyecek. Salat Ve Selam Olsun Sevgiliye...

                Yorum yap

                • #53

                  Enermax Liberty ailesi güç kaynakları ; İlk olarak Türk kullanıcılar ile buluşuyorlar

                  Enermax Liberty ailesi güç kaynakları ; İlk olarak Türk kullanıcılar ile buluşuyorlar

                  PC'lerimiz her geçen gün hızlanıyorlar. Çift çekirdekli işlemciler, SLI ve Crossfire gibi çift ekran kartına destek veren teknolojiler, RAID modunda çalışan diskler ve benzeri teknolojiler performans sınırları zorlamamızda yardımcı oluyorlar. Fakat bütün bu üst düzey donanımlar beraberinde yüksek güç tüketiminide beraberinde getiriyor. Günümüzde orta halli bir sistemin bile güç ihtiyacı 350 Watt seviyelerindeyken SLI ve çift çekirdekli işlemci teknolojilerinden yararlanan sistemlerin güç ihtiyaçları 500 Watt'ın üzerine çıkabiliyor.
                  Ülkemizde sayıları oldukça az olan kaliteli güç kaynağı markalarından Enermax, bu günkü ve yarın ki güç ihtiyaçlarınız için ATX 2.2 standartlarını destekleyen, %80 gibi oldukça yüksek bir verimliliğe sahip, 400Watt, 500Watt ve 620Watt güçlere sahip olmak üzere 3 farklı modelde üretilecek olan yeni Liberty güç kaynağı serisini ilk olarak Türkiye'de Firebal işbirliği ile satışa sunacak.
                  Liberty serisi Enermax'ın en üst düzey güç kaynağı ailesi oluyor ve bir çok ilk içeriyor. ATX 2.2 standartını destekleyen güç kaynakları çift kanal +12V hattı sayesinde ekran kartlarına ve işlemciye daha stabil güç sağlayabiliyorlar. Güç kaynakları 12V hatlarının her birinden en fazla 20A, toplamda ise 30A güç sağlayabiliyorlar. Liberty ailesi güç kaynakları, 400 Watt gücünde olan güç kaynağıda dahil olmak üzere SLI ve Crossfire teknolojilerine destek veriyorlar. Bu destek firmanın kutular üzerine basit logolar yapıştırmasından ibaret değil, güç kaynakları Nvidia ve ATi'den uyumlulukla ilgili sertifika almış durumdalar.
                  Son zamanlarda çeşitli firmaların üst modellerinde bir standart halini alan ve kullanıcının güç kaynağından gelen kabloları isteğine bağlı olarak çıkartıp ekleyebildiği yapı, Liberty ailesinin bütün üyelerinde bulunmakta. Bu sayede kasa modifikasyonu ile uğraşanlar için kablo saklama derdi en aza indirgenmiş oluyor, ihtiyaç dışı kablolara bu sistemde yer yok. Güç kaynakları ayrıca EMI kalkanı sayesinde elektromanyetik etkilere karşı tamamen yalıtılmış durumdalar. Bu sayede diğer sistem bileşenlerine herhangi olumsuz bir etki yapmıyorlar.
                  Liberty ailesi PSU lar SATA ve moleks kablo sıkıntısınada oldukça etkili bir çözüm getiriyorlar. Sabit disk gibi bilgilerin saklandığı can alıcı bir bileşene güç şağlarken ilk dikkat edilmesi gereken husus güç sağlanan hattın stabilitesi ve ek bileşenlerden etkilenmemesidir. Normalde güç kaynağınızda yeterli SATA çıkışı yoksa 1 SATA dönüştürücü için 2 tane moleks güç çıkışının feda edilmesi gerekmekte, eğer siz sisteminize oldukça fazla optik sürücü veya disk bağlamayı düşüyorsanız dönüştürücülerle bile ihtiyacınızı karşılayamayıp ek bir güç kaynağı kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Günümüzde CM Stacker, TT Armor gibi büyük kasalar 11 tane sürücüye destek veriyorlar ve CM stacker gibi modellerde çift güç kaynağı desteğide bulunmakta.
                  Enermax kullanıcıları stabiliteyi azaltan ve karmaşa yaratan dönüştürücülerden kurtarmak ve 11 tane sürücüde dahi ek güç kaynağı gereksinimini ortadan kaldırmak için, Liberty ailesi güç kaynaklarında her Moleks kablo çıkışına bir de SATA çıkışı eklemiş. Bu sayede kullanıcılar ister SATA ister PATA sürücü kullanıyor olsun aynı kablo üzerinden dönüştürücüye ihtiyaç olmadan stabil bir şekilde güç sağlayabilecekler. Belki ev kullanımı için bu tip bir özellik aşırı lüks görünüyor olabilir fakat orta ve giriş seviyesi serverlarla da uyumlu olan güç kaynakları, video işleme veya benzeri konularda stabiliteleri ile sizi zaman ve para kaybından koruyacaklardır.
                  Yazının başında da belirttiğim gibi Enermax'ın Liberty ailesi güç kaynakları %80 verimlilik ile çalışmaktalar. Verimliliğin yüksek olması güç kaynağının sistemin gerek duyduğu gücü sağlarken elektrik şebekesinden çekeceği gücün sistemin ihtiyaç duyduğu seviyeye en yakın olacağı anlamını taşıyor. Bir örnek ile açıklarsak, sisteminiz 300 Watt güç tüketim değerine sahip olsun. %70 verimlilik ile çalışan FSP Bluestorm güç kaynağının 300 Watt lık güç sağlayabilmek için elektrik şebekesinden (300/70)*100= 428 Watt güç çekmesi gerekirken Enermax Liberty ailesinden herhangi bir güç kaynağı (300/80)*100= 375 Watt güç çekerek aynı işi görebilmekte. Bu elektrik faturanızdan tasarruf anlamına geliyorki, ülkemiz gibi elektriğin pahalı olduğu bir yerde az güç tüketimi oldukça önemli. Ayrıca aradaki farkın fazla olması ısının artmasına ve fanın hızlı dönmesine ve sesin artmasınada yol açan bir etken. Enermax Liberty ailesi %80 verimliliği %30 yük altında bile sağlayabilmekte.
                  25 Ekim 2005 tarihinden itibaren Firebal'dan satışına başlanacak güç kaynakları için www.firebal.com adresinden ön sipariş verebilirsiniz. Güçkaynaklarının 400Watt gücündeki modeli 89 avro + KDV, 500Watt lık model 119 avro + KDV ve 620Watt lık model 169 avrp + KDV fiyat etiketi ile satılmakta. Tekrar belirtmekte fayda görüyorum Liberty güç kaynakları Firebal ve Enermax işbirliği ile diğer ülkelerden önce ilk olarak Türkiye'de satılmaya başlayacaklar.

                  Sayfanin Linki : http://www.enermax.com.tw/news_01.htm
                  Yeryüzünde Hiç Beşer Hz.Muhammed Kadar Sevilmedi ! Ve Yüryüznde Hiç Bir İnsan Kıyamete Kadar Hz.Muhammed Kadar Sevilmeyecek. Salat Ve Selam Olsun Sevgiliye...

                  Yorum yap

                  • #54

                    2 gün sonra ulusal işletim sistemimiz olan Pardus 2008 çıkacak.hemde bomba gibi bir işletim sistemi.her sene çıkan sürümlere 3 versiyon yapan tim bu sene çok uğraşarak güzel bir çalışmaya imza attı.çok uzun uğraşlar sonunda güzel bir ürün ortaya çıktı.

                    Pardus aşkla geliyor

                    Yorum yap

                    Hazırlanıyor...
                    X