• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

İstanbul barajlarında susuzluk alarmı!

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • İstanbul barajlarında susuzluk alarmı!

    Baraj doluluk oranlarında son yılların en düşük seviyesindeyiz
    İstanbul*da yapılan ölçümler ve son dakika raporları barajlarda son dönemin en düşük seviyelerinin görüldüğünü ortaya çıkardı. Baraj doluluk oranları sıkıntılı düzeylere düşen İstanbul*da susuzluk alarmı... Yağışlar beklenirken barajların durumu ve su seviyesi düşüşü uzmanları şaşırttı

    İstanbul*da yağışsız geçen yaz aylarının ardından barajlardaki doluluk oranı düşmeye devam ediyor. Doluluk oranı son 5 yılın en düşük seviyesine inerken, barajlardaki su seviyesi yüzde 40*ın altına düşerek yüzde 39,90 seviyesine indi.

    Uzmanlar suyun verimli kullanılması uyarılarında bulundu!

    SON 5 YILIN EN DÜŞÜĞÜ

    Prof. Dr. Hüseyin Toros, tedbir alınması gerektiğini belirterek, vatandaşların suyu verimli kullanması çağrısında bulundu.

    İSKİ verilerine göre bugün itibarıyla barajlardaki doluluk oranı yüzde 39,90 olarak ölçüldü. Bu doluluk oranı son 5 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl aynı dönemde barajlardaki doluluk oranı yüzde 51,80 olarak ölçülmüştü.

    Su oranın düştüğü barajlardan biri de Alibeyköy Barajı. 22 Eylül itibarıyla Alibeyköy Barajı*nda su doluluğu yüzde 21,10 olarak kayıtlara geçti.

    Verilerin sonbahar yağışları beklendiği kadar gelmezse İstanbul için problemli bir duruma yol açabileceği endişesi var.

    "SUYU VERİMLİ KULLANMAK GEREKİYOR"

    İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, 2020 yılının geçen yıllara göre daha kurak geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

    "2020 yılı itibarıyla hava geçmiş yıllara göre İstanbul*da biraz daha kurak geçiyor. Bu durumu barajlardan görebiliyoruz. İstanbul*daki su tüketimleri daha fazla. Evde olduğumuz için daha fazla su kullanıyor, olabiliriz.


    Belki de temizliğe her zamankinden daha fazla önem verdiğimiz için daha çok su kullanıyor olabiliriz. Önümüzdeki dönem Ekim, Kasım, Aralık ayları. Yüzde 40 yağış bu dönemde meydana geliyor. Yağışlı bir döneme doğru geçiş yapacağız ama bununla birlikte İstanbul*da artan nüfus, su kıtlığı iklim değişikliğine bağlı olarak tüm dünyada sorun haline geldi.



    Bütün bunları ele aldığımız zaman su hayatımızın her anı için son derece önemli. Suyu verimli kullanmak gerekiyor. Bu noktada hepimize görevler düşüyor.

    Hepimiz suyu daha verimli nasıl kullanabiliriz buna bakmalıyız. Aslında su bol olsa bile verimli kullanmak gerekiyor.


    Çünkü evimize gelen her bir damla için atmosfere karbon salınımı gönderiyoruz. Her bir suyun karbon ayak izi var."

    "TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAMAKTA FAYDA VAR"

    Barajlardaki su miktarını geçtiğimiz yıllarla kıyaslayan Prof Dr. Toros, su seviyesinin azalmaya devam ettiğine dikkat çekti. Toros, "Geçen yıl aynı döneme baktığımız zaman barajların doluluk oranı yüzde 60*ın üzerindeydi. Bu sene yüzde 40*ın altına düşüyor olması tabii ki güzel bir sonuç değil.


    Hepimiz için arzu edilmeyen bir sonuç. Maalesef iklimdeki salınımlar nedeniyle her yıl aynı yağışı almıyoruz. Bazı yıllar daha kurak geçebiliyor bazı yıllar daha yağışlı geçebiliyor. Suyu daha verimli kullanmanın yollarını aramak gerekiyor. Geçen yılla aynı döneme göre daha çok su kullanıyoruz. Bu suyu aşağı doğru çekiyor. Yine yağış değerlerine baktığımız zaman geçen yıla göre daha az. Bunların ikisi üst üste geldiği zaman olumsuz olarak etkiliyor. Şu an yakın dönemde fazla bir yağış gözükmediği için her zaman tedbiri elden bırakmamakta fayda var" diye konuştu.


    "TAHMİNLER MEVSİM NORMALLERİNDE GEÇECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR"

    Su israfının önüne geçilmesi için vatandaşların suyu dikkatli kullanması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Toros, "Boşa akıtacağımız her bir damlanın atmosferimizi kirlettiğini, o su damlasının bize gelinceye kadar atmosfere karbon saldığımızın farkında olmamız gerekiyor. Bu çerçevede ev ve iş yerlerinde yapabileceklerimiz var" dedi.


    Önümüzdeki aylar için tahminlerde bulunan Toros, "Tahminler mevsim normallerinde geçecek gibi görünüyor. Tahminler düşmemesi yönünde. İklimdeki salınımlar çok farklı yapılara götürebilir. Onun için yüzde 40*ın bile altına düşmemesinin yollarını aramamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
    Sorularınızı forumda ilgili cihaz ve hangi konuda ise o bölümlerde yazıp sorun arkadaşlar özel mesajlarda teknik konular sorular sormayın lütfen açık alanda sorunki herkes yanıtlayabilsin daha çok paylaşım olsun başkalarıda aynı soruyu soracak faydalanabilsin..

    Tüm paylaşımlar test ve bilgi amaçlıdır herhangi bir sorumluluk kabul edilmez..

    WeTekPlay1-2-Next Machina 3D-2000 HD Minix-Fta-HD Vu+ Ultimo-WeTekCore4K-Gigablue Quad Plus-Hiremco Turbo4K-S10-Next 64-Next 2071-Wifi-Hiremco Impala-Dreamstar A5-Hiremco Matrix-Hiremco GTV8plus-Next QPLAY 4K-Next Innova 4K..


    CCcam Serverda 39 ile 30 batı arasındaki birçok uyduda 39d-36d-23.5d-19d-16d-13d-5d-1.9d-1batı-30 batı vs yabancı paket kanalları bulunmaktadır....

    CCcam pay servera Üye olmak için sadece bana özel mesaj atıp bilgileri öğrenebilirsiniz


    http://www.mach1digital.com/mach1forum/private.php?do=newpm&u=2


    Depo
    http://www.mach1digital.com/repo/


    Next Yazılımları için
    www.nextyazilim.com




Hazırlanıyor...
X