• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Profesyonel Windows Ayarları

Gizle
Bu konu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Profesyonel Windows Ayarları

    LOGOLARI DEGISTiRMEK

    640 * 480 ebatlarında herhangi bir BMP dosyası windows'un acılıs, kapanıs veya "simdi bilgisayarınızı kapatabilirsiniz" ekranının yerini tutabilir. Windows 98 bu ekranları karsınıza getirmek icin sabit diskinizde logo.sys,logow.sys ve logos.sys isimli üc dosya tutar. Tek yapacagınız 640 * 480 ebatlarında bir BMP dosyasını bu isimlerden herhangi birine kaydetmek. Bunun yaptıgınızda Windows 98 kendi logosu yerine sizin üzerine yazdıgınız BMP dosyasını kullanır. BMP dosyalarını olustururken dikkat etmeniz gereken iki önemli husus var: Bunlardan birisi resmin 256 renkte olması, ikincisi ise 640*480'lik resmin boyutlarının 320*400 olacak seklilde yeniden boyutlandırılması.


    DAHA AZ BEKLEMEK iÇiN

    Windows 98'in acılma hızını arttırmak icin elinizde iyi bir secenek var. Bu püf noktamızı uygulayarak "Windows 98 baslıyor..." mesajından sonra gelen 2 saniye arayı kaldırabilirsiniz. Öncelikle C: klasörünü acın ve MsDOs.sYs dosyasını bulup "salt-okunur" özelligini kaldırın. Dosyayı Not Defteri ile acın [Options] bölümünde gidin ve BootDelay=0 satırını ekleyin. Bilgisayarınızı kapatıp actıgınızda Windows'a 2 saniye erken gireceksiniz.



    GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSUNUN ADINI DEĞİŞTİRİMEK
    Evet Geri Dönüsüm Kutusu nun adindan hoslanmiyorsaniz onun adini degistirmeye nedersiniz. Bunun için baslat- çalistir dan regedit (kayit düzenliyicisi) i çalistirin ve, HKEY _CLASSES_ROOT/CLSID/{645FF040 - 5081 - 101B - 9F08 - 00A - A002F954E } anahtarina girip bir kere tiklayin. Sag panelde varsayilan satirinin karsisinda Geri dönüsüm kutusunun yazili oldugunu göreceksiniz.Varsayilan a çift tiklayin ve oraya istediginiz yeni adi yazin ve tamam i tiklayin.Kayit düzenleyicisini kapayip windows unun yeniden açtiginizda geri dönüsüm kutusu yeni ismiyle karsinizda.


    INTERNET EXPLORER.BEŞİNCİ AYAR
    Internet Explorer'un "security" bölümünde bildi iniz üzere 4 bölüm vardır, fakat aslında internet Explorer 6.0'da 5 bölüm var bir tanesi "my computer" adındaki bölüm normal ayarlarda aktif olarak gözükmemektir, bu bölümü açmak için pek tabii ki Regedit'e girip ; "HKEY_CURRENT_USER\Software\Mic rosoft\ Windows\CurrentVersion\Interne tSettings\Zones\0 " anahtarına gidin, burada "flags" adındaki DWORD de erini bulun ve de erini "1" yapın, bilgisayarı yeniden başlattı ınızda yapılan ayarlar aktif olacaktır.

    OUTLOOK EXPRESS HIZLI AÇILSIN
    Fazla mühim bir özellik olmasa da Outlook Express'in biraz daha hızlı açılmasını sa layabiliriz. Regedit'e girip (start > run, regedit yazıp) "HKEY_CURRENT_USER\Identities\{ ** Identity İD **}\Software\Microsoft\Outlook Express\5.0" anahtarına gidin( "identity id" bilgisayarınızın atadı ı bir de erdir), burada yeni bir DWORD anahtarı oluşturun (sa tıklayıp new > dword value) ve adını NoSplash" yapın de er olarak "1" yazın.

    INTERNET EXPLORER HIZLI AÇILSIN
    Internet Explorer açılırken "anasayfa" olarak belirtti iniz adresi açmaya çalışır, buda internet Explorer'un yüklenmesinde biraz gecikmeye sebep olur. internet Explorer'un hızlı bir şekilde açılmasını istiyorsanız "Görev Çubu u"ndaki (taskbar) internet Explorer simgesine sa tıklayıp "properties"i seçin burada "target" olarak "c:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE" yazar, bunun sonuna "-nohome" satırını ekleyin(tırnaklar olmadan). Ekledi iniz zaman "target" şöyle gözükmeli "c:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE" -nohome". Böylece internet Explorer açılırken bir Websitesi açmaya çalışmayacaktır(about :blank olsa bile)

    OUTLOOK EXPRESS GÖREV ÇUBUĞUNDA AÇILSIN
    Outlook XP'nin açıldı ı zaman "görev çubu u"nda fazladan yer kaplamasını istemiyor ve arka planda açılmasını istiyorsanız tam size göre bir püf noktası. Her zaman oldu u gibi Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Software\Mic rosoft \Office\10.0\Outlook\Prefences \" anahtarına gidin, yeni bir DWORD de eri oluşturun(sa tıklayıp new > DWORD value) isim olarak "MinToTray" verin, ve de erini "1" yapın.(bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekebilir.)

    ARAMA MOTORUNU DEĞİŞTİRİN
    Internet Explorer'un arama motoru MSN'dir, fakat çok daha iyi arama motorları da mevcuttur. Örne in ben Google!'u seviyorum ve her insanında kendine göre kullanışlı saydı ı bir arama motoru vardır. Regedit'e girip ilk önce "HKEY_CURRENT_USER\Software\Mic rosoft\Internet Explorer\Main" anahtarına gidin burada "Search Page" de erine "http://www.google.com/" yazın, sonra "HKEY_CURRENT_USER\Software\Mic rosoft \Internet Explorer \SearchURL" anahtarına gidin burada da ""="http://www.google.com/keyword/%s" yazın, daha sonra "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Mi crosoft\Interne t Explorer\Search" anahtarına gidin, burada da "Search Assistant" de erine "http://www.goog-le.com/ie" yazın.
    NOT: Bu örnek sadece Google için geçerlidir.

    WINDOWS NT TARZI GİRİŞ EKRANINA DÖNÜŞ
    Windows XP'nin size sundu u karşılama ekranı hoşunuza gitmiyorsa ve giriş için klasik NT tarzı girişi tercih ediyorsanız, çözüm basit: Do ruca Control Panel'e (Denetim Masası) gidin ve User Accounts (Kullanıcı Hesapları) seçene ine girin. Seçeneklerden Change the way user log on and off (Kullanıcıların sisteme giriş özellikleri) yazılı olanı seçin ve Use The Welcome Screen(Karşılama Ekranı Kullan)
    seçene inin yanındaki işareti kaldırın.


    SYSTEM TRAY ÜZERİNDEKİ SİMGELERİ GİZLEMEK
    System Tray, yani sa alt köşedeki saatin soluna simgesini yerleştirme meraklısı olan programlardan elinizde bolca varsa ve bunlar da ekranın ortasına kadar yürüdüyse, bölgedeki simgelerin az kullanılanlarının sürekli gizli tutulmasını sa layabilirsiniz. Windows XP, bu bölgedeki simgelerin sık kullanılmayanlarını gizleme özelli ine sahip oldu u gibi, bunun özelleştirilmesine de izin veriyor. Bakın nasıl:
    Görev çubu u üzerinde herhangi bir boş yere sa tıklayıp Properties (Özellikler) bölümüne girin.
    Önce en alttaki Hide Inactive Icons (Aktif olmayan simgeleri gizle) seçene inin yanına bir işaret koyun. Daha sonra bu seçene in hemen sa ındaki Customize (Özelleştir) butonuna tıklayın.
    Karşınıza gelen listede, o güne kadar buraya bir şekilde simgesini yerleştirmiş olan tüm uygulamaları kapsayan bir listeyle karşılaşacaksınız. Bu listeden, seyrek olarak ihtiyaç duydu unuz bir tanesinin üzerine gelin.
    Uygulamanın isminin sa ında bir menü belirecektir. Seçenekleriniz arasında Hide when inactive (aktif olmadı ında gizle), Always hide (her zaman gizle) ve Always show (her zaman göster) mevcut. Bunlardan Always hide (her zaman gizle) yazılı olanı seçin.
    Bu işlemi, simgesini sürekli orada görmek istemedi iniz tüm yazılımlar için tekrarlaya bilirsiniz.

    BELGELER MENÜSÜNÜ GİZLEMEK
    HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Mic rosoft\Windows\Curre ntVersion\Policies\Explor


    er Anahtarına gelin "NorecentDocsMenu" adında DWORD de eri yaratın ve de erini "1" yapın.

    AÇILIŞTA DAHA AZ BEKLEMEK
    Windows dosyaları açarken küçük bir animasyon gösterir.Bunu engelleyerek performan sınızı arttırın. HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics anahtarında MinAnimate adında DWORD de eri yaratın.Bunun de erini 0 yaptı ınızda animasyon göstermez daha çabuk ekranı kaplar.1 yaparsanız tekrar etkinleşir.

    TEK TIKLAMAYLA WİNDOWSU KAPATMAK
    Bunun için masaüstünde yeni bir kisayol yaratin.Komut satrına c:/windows/rundll.exe user.exe,exitwindows yazın.Evet kisayolunuz hazir.Bu kisayola tikladiginiz an windows kapanacaktir.

    MASA ÜSTÜNE MAİL KISAYOLU KOYMAK
    Masaüstünde mouse un sag tusuna tiklayin ve yeni/kisayol seçin. Komut satiri kutusuna mailto@[email protected]?subject= meraba yazin ve ileriyi tiklayin.Bu kisayola anlamli bir isim verin ve son u tiklayin.Böylece bu kisa yola tikladiginizda posta programi açilacak ve yazmis oldugunuz adrese yani alici satiri otomatik olarak dolacaktir.


    OUTLOOK EXPRESS ŞİFRE SORMASIN
    Outlook Express bazen mail hesabınız için parolanızı unutabiliyor ve mail sunucusuna her ba lanmak istedi inde sizden parolanızı isteyebiliyor. Bunu önlemek için Regedit'e girip "HKEY_CURRRENT USER\Software \Microsoft" anahtarına gidin ve burada "Protected Storage System Provider" anahtarına bakın, e er bulursanız silin, probleminiz çözülmüş olacak.


    TEMP DOSYALARINI OTOMATİK SİLMEK
    Internet Explorer Internet'te gezdi iniz sayfaları "Temporary internet Files" klasöründe tutar, yer kaybından çok güvenlik açısından hiçte hoş olmayan bir durumdur, internet Explorer'un bu dosyaları klasörde tutmasını engellemek için "tools > internet opitons" deyin ve buradan "advanced" segmesine geçin, burada "security" bölümüne gelin ve "Empty Temporary internet Files folder when browser is closed" yazan yeri tıklayın.


    GEÇMİŞİ HATIRLAMA
    Internet Explorer'ı açın, tools > internet options bölümüne girin. Burada "days to keep in history" de erini "0"(sıfır) yapın. Böylece internet Explorer geçmişi hatırlamayacaktır. History'den tamamen kurtulmak için "clear history" butonuna basmakta fayda var.


    WİNDOWSUN KAPANIŞ YAZISINI DEĞİŞTİRMEK
    Evet bilgisayrinizi her kapatisinizda karsiniza "Simdi Bilgisarinizi Kapatabilirsiniz." yazisinin mi çikmasini istemiyorsanız bunu de iştirebilirsiniz. Bilgisayar her kapatisinizda karsiniza çikan bu dosya (logos.sys) dosyasidir. Bu bitmap türü bir grafik dosyasidir ve 320x400 piksel boyutlarindadir.Eger sizde bu görüntüyü degistirmek isterseniz yapmaniz gerekenler sunlardir. Ilk önce Paint de logos.sys dosyasini açin.Sonra O yaziyi silin veya istedigin bir resmi koyun.Ayrica yazmak istediginz seyleride resme ekleyebilirsiniz.Ama resimleri veya baska bir yazi koyarken 320x400 ölçülerinde olmasina dikkat edin ve bu yaptiginizi logos.sys dosyasi olarak tekrar kaydedin ve windows klasörünün altinda olmasina dikkat edin.
    Uyarı: Eger kendi yaptiginiz yeni logos.sys yi koyarsaniz windows eskisini koruyamayabilir yani anlicaniz bidaha o yaziyi hiç göremeyebilirsiniz

    BAŞLAT MENÜSÜNÜ HIZLANDIRMAK
    MenüLerin daha hızlı açılmasını istiyorsanız Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\ Control Panel\Desktop\"anahtarına gidin ve "MenuShowDelay" de erini "1" yapın

    SHARED DOCUMENT'İ KALDIRMAK
    My Computer"dan "Shared Document" klasörünü kaldırmak için Regedit'e girip; "HKEY_ LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/MyComputer/NameSpace/Delegate
    Folders" anahtarına gidin, burada "{59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b 30ee}" anahtarını silin

    BİP LER KAPANSIN
    Arada çıkan "bip" seslerinden sıkıldıysanız ve kapatmak istiyorsanız "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Sound" anahtarına gidin ve "beep" de erini bulun karşısına "no" yazın.


    EKRAN KORUYUCULARI
    Windows XP'deki her ekran koruyucu kullanmıyorsunuzdur, istemediklerinizde olabilir, bu istenmeyen ekran koruyucuları silmek için "c:\windows\system32" klasörüne gidin burada istemedi iniz ekran koruyucularını silin daha sonra "c:\windows\system32\dllcache" klasöründekileri de silin.

    SCHEDULE TASK'I KAPATMAK
    I.E 6 sunucuya her ba landı ında "schedule task" çalıştırmak ister, bu da kullanıcıya Internet'te yavaş surf olarak geri dönmektedir, zaten yavaş olan internet ba lantısını daha da yavaşlatmamak için bu özelli i kapatmakta fayda var. Bunun için; "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/ Windows/CurrentVersion/Explorer/RemoteComputer/NameSpace" anahtarında ki "{D6277990-4C6A-11CF-8D87-OOAA0060 F5BF}" alt anahtarını silin.

    KISA ADRES
    Bir Web sitesine ba lanmak istedi imizde adresini http://www.yahoo.com/ türü yazarız ki ba lanabilelim. Adres bölümüne sadece yahoo yazıp ctrl+enter'a bastı ınız zaman I.E kendisi "http://", "www." ve ".com" ekleyecektir

    RENKLİ AÇILIŞ SAYFASI
    I.E'de açılış sayfası olarak "aboudblank"
    ya da bir Web sitesinin adı yazılıdır, e er "about :mozilla" yazarsanız açılış sayfanız mavi renkli bir sayfa olacaktır.(Tools > internet Options)

    IMAGE TOOLBAR
    Web sitelerinde gezerken bir resmin üzerine geldi iniz zaman sol üst köşede "image toolbar " çıkar, bu toolbar'ın
    özelli i kısayoldan resmi kaydetmeniz-yazdırmanız,arkadaşınıza göndermeniz için yapılmıştır. E er resimlerin üstüne geldi inizde bu toolbar'ın bir daha çıkmasını istemiyorsanız "tools > internet options" deyin buradan "advanced" segmesine gelin, burada "multimedia" bölümünü bulun "enable image toolbar" yazısının yanındaki tiki kaldırın.


    GRUP SAYISI
    Windows XP'ye has özelliklerden olan aynı program pencerelerini gruplama tekni ini özelleştirmek istiyorsanız, Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Software \Microsoft\Windows\CurrentVers ion\Explorer \Advanced" anahtarına gidin, burada "TaskBarGroupSize" de erini bulun ve istedi iniz bir de eri verin, burada verece iniz de erlere göre sayfalar gruplanacaktır (normal de eri 3


    BSOD ÇIKTIĞINDA YENİDEN BAŞLASIN
    Her ne kadar Windows XP'nin en güvenli, en hatasız Windows olarak lanse edilse de buna inananların sayısı bir elin beş parma ını geçmez sanırım. Bilgisayarınızın olası bir "sistem çökmesi" ya da "BSOD" olayında (BSOD Blue Screen of Death yani ünlü mavi ekran) sistemi otomatik olarak yeniden başlatması için Regedit'e girip " HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Curr entControlSet\Contro
    l\CrashControl" anahtarına gidin ve "AutoReboot" anahtarını bulun ve de erini "1" yapın.


    GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSU OLMASIN
    Geri Dönüşüm Kutusu'nu
    (Recycle Bin) masaüstünden (desktop) kaldırmak için, Regedit'e girin ve "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Mi crosoft\ Windows \CurrentVersion\Explorer\
    Desktop\NameSpace\" anahtarına gidin, burada "{645FF040-5081-101B-9F08-OOAA002F954E}" anahtarini silin.


    PREFETCH'İ SİLİN
    İlk defa Windows XP'de gördü ümüz "Prefetch" yeni ve kullanışlı bir teknik olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bazen Windows XP'yi kullandı ımızda "Prefetch"in kullanılmayan linklerle doldu unu görürüz ve bu da bilgisayarı yavaşlatır. Size önerim "Prefetch" klasörünü ayda bir kez silmeniz, bunun için "c:\windows\prefetch" adresinden "Prefetch" klasörünün içinde ne varsa silin ve bilgisayarı yeniden başlatın. Bilgisayarınız bir nebze olsun hızlanacaktır.


    SABİT DİSK PERFORMANSI
    E er Windows XP'de NTFS kullanıyorsanız
    (e er kullanmıyorsanız şiddetle tavsiye ederim) diskinizin 12,5% kadarını MFT için kaydeder.(MFT = Master File Table) MFT fragmantasyonu sistem performansının orantılı biçimde düşmesine neden olabilir. Örne in bilgisayarınızda yüzlerce program yükleyip kullanıyorsanız MFT kullanımı daha yüksek olacaktır, bu yüzde duruma göre 25% çıkması daha faydalı olacaktır. E er yüzdeyi bu de ere çıkarmak istiyorsanız Regedit'e girip " HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Curr entControlSet\Contro
    l\FileSystem" anahtarına gidin, sa tıklayıp "new > DWORD value" deyip yeni bir DWORD de eri oluşturun ve isim olarak "NtfsMftZoneReservation" verin, de er olarak 2 yazın( 1=12,5% , 2=25%)


    SİSTEM PERFORMANSI
    Sistemin do ru ve performanslı çalışmasını sa lamak için düzenli olarak defrag et-mekte fayda vardır. Ama e er sistem gereksiz özelliklerle meşgul tutuluyorsa defrag'da anca bir yere kadar yardım edebilir. Bu püf noktası DOS tabanlı program ve Win95'ten öncesiyle hiç ilgilenmeyenler için. Windows XP'de bir dosya/klasör için iki isim yaratılır, bunlardan ilki gördü ünüz isim bir di eri ise DOS için hazırlanmış ismidir(DOS la düzgün çalışması için). Bu isim çalışması CPU ve sabit disk gibi sistem kaynaklarını boşa u raştırmış olur.Sadece bununla da kalmayıp yapmış oldu unuz MFT kullanımını da düşürür. Bunu engellemek için Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Curr entControlSet \Control\FileSystem" anahtarına gidin, burada "NtfsDisable8dot3NameCreation" DWORD anahtarını bulun ve de erini "1"(BİR) yapın.

    BOOT DOSYALARIYLA AÇILIŞ
    Regedit'e girip (start > run -regedit) "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Mi crosoft \Dfrg\BootOptimizeFunction" anahtarına gidin, burada "Enable" adındaki string anahtarı bulun ve de erini "Y" yapın. Bu açılış zamanını hızlandırma da yardım edecektir.

    RUN(ÇALIŞTIR)LİSTESİNİ SİLMEK
    Regedit, ya da "cmd.exe"yi çalıştırırken "start > run" deyip isimlerini yazarız, bir süre sonra bu liste oldukça kabarır. Bu listeyi silmek için "start > run -regedit" deyip " HKEY_CURRENT_USER\Software\Mic rosoft\Windows\Curre
    ntVersion\Explorer \RunMRU" anahtarına gidin, burada ki tüm de erleri silebilirsiniz.

    KAYIT YAPMASIN
    Windows XP'nin yeni özelliklerinden biri de cd-rw cihazlarına cd kaydı yapabilmesi, ama e er daha iyi bir cd kayıt programı kullanıyorsanız (winoncd, easy cd creator gibi) bu özelli i kapatmak isteyebilirsiniz, bunun için "My Computer"a girin ve burada cd-rw cihazının oldu u sürücüye sa tıklayıp "Properties"i seçin burada "Recording" segmesine gelin ve "Enable cd recording on this drive" seçene ini kapatın

    DOS PENCERESİNDEN EXPLORER
    Bir DOS oturumunda calisirken o an calismakta oldugunuz klasoru Windows 95 icinde Explorer penceresinde goruntulemek istediginizde butun yapacaginiz komut satirindanEXPLORER .Yazıp Enter tusuna basmak. Bir bosluk ve noktayi unutmayin. Bunu yaptiginizda otomatik olarak bir pencere acilacak ve icerisinde o anda calismakta oldugunuz klasorun icerigi goruntulenecektir. Eger klasor icerigini goruntulemek icin Explorer'in sol taraftaki agac yapili panelini de goruntulemek istiyorsaniz komut satirinda EXPLORER /eYazip Enter tusuna basmalisiniz.


    AÇILIŞ DİSKİNİN OTOMATİK OPTİMİZE EDİLMESİ
    Otomatik açılış diskinin optimize edilmesi için Regedit'e girip " HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Mi crosoft\Dfrg\BootOpt
    imizeFunction" anahtarına gidin burada "Enable" anahtarını bulun ve de erini "Y" yapın.


    BAŞLANGIÇ MENÜSÜNÜ DEĞİŞTİREMESİNLER
    Sistemdeki di er "normal" kullanıcıların başlangıç menüsünde(start menu) de işiklik yapmalarını istemiyorsanız Regedit'e girip " HKEY_CURRENT_USER\Software\Mic rosoft\Windows\Curre
    ntVersion\Policies\Explorer" anahtanna gidin, yeni bir DWORD anahtarı oluşturun ve adını "NoChangeStartMenu" koyun ve de erini "1" yapın.
    Efsane Next 2000 Serisine kaldığı yerden devam...


    Next&NextStar Yazılımları :
    www.nextyazilim.com
  • #2

    teşekkürler

    Yorum yap

    • #3

      Ellerine sağlık, beyim.

      Yorum yap

      • #4

        ellerine saglık,harika

        Yorum yap

        Hazırlanıyor...
        X