• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Şişmanlığın Beldeki Sınırı

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Şişmanlığın Beldeki Sınırı

    Bel bölgesinde biriken yağlar,sağlıklı olup olmadığınızın göstergesi

    Amerikan Hastanesi ile Cornell Üniversitesi'nin hastanesi New York Presbyterian'ın Conran Otel'de düzenlediği toplantıda konuşan Doç. Dr. Louis J. Aronne, obezite (şişmanlık) tanısının kilo;boy oranına ve yağların toplandığı bölgeyegöre değerlendirildiğini söyledi. Vücut kitle indeksinin, ağırlığın boyun metrekaresine bölünmesiyle elde edildiğini, sonucunun 3/ ve üstünde çıkması halinde obezite tanısı koyulduğunu belirten Doç. Dr. Louis J. Aronne, "Ancak bazen ağırlıkları hafif olsa bile, bel bölgesinde toplanan yağlar sağlık için ciddi risk oluşturuyor" dedi.
    Obezitenin çevresel, sosyal ve psikolojik faktörler gibi farklı nedenlerle meydana geldiğini, ancak en kuvvetil etkenin "genetik" olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aronne, "Yağların vücudun nerelerinde toplanacağını da genetik özellikler belirliyor.10 aynı yumurta ikizi üzerinde yapılan bir çalışma da bunu doğruladı.Hepsine çok fazla yemek yedirildi. İkizlerin aynı bölgelerinde yağ biriktiği gözlendi" dedi.
    Doç. Dr. Aronne, şişmanlığın şeker, yüksek kolesterol, yüksek lipit, safra kesesi, kalp ve damar, safra kesesi hastalıkları, prostat ve rahim kanserleri, felç, kalçave diz eklemlerinde sorunlar gibi pek çok sorunu da beraberinde getirdiğini belirtti. Doç. Dr. Louis J. Aronne, " Araştırmalar obezitenin kalp krizi oranını yükselttiğini gösteriyor. Şeker,yüksek tansiyon ve lipit kalbe de zarar veriyor. Şeker hastalarının yüzde 75'i, yüksek tansiyonluların yüzde 40'I şişmanlar. Bir araştırma, bez kadınların, obez olmayanlara göre kalp krizi geçirme risklerinin 3 misli fazla olduğunu gösteriyor" dedi. Obeziteye karşı halen 50 yeni tedavi yönteminin denendiğini söyleyen Doç. Dr. Aronne, "Yemek sırasında alınanyağın üçte birini vücuttan attıran orlistat etken maddeli ilaçla tokluk hissi veren sibutramine etken maddesini deniyoruz. Leptin hormonu bulunmayan hayvanların şişman olduklarının anlaşılması üzerine çalışmalar bu konuda yoğunlaştı. Ancak, sağlıklı kilo kontrolü, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, yaşam tarzı değişikliği ve gerekirse ilaçla tedaviyi kapsıyor" dedi.

    NASIL HESAPLANACAK?

    Boy x Boy = Boy2
    Kilo : Boy2= Sonuç
    30'un altı ise iyi
    30'un üstü ise obezite

    Ör: 1.70 x 1.70 = 2.89
    115 : 2.89 = 39.79

    Aynı boyda 56kilo için
    56 : 2.89 = 19.3

    Mideye baypas Vücut kitle indeksi 40 ve üstündeki şişmanlara "mide baypasameliyatı" yaptıklarını belirten Doç. Dr. Aronne, ender olsa Türkiye'de de uygulanan yöntemi şöyle anlattı:
    "Hastanın midesinin üst kısmınde iki yemek kaşığı kadar genişlikteki bölüm, titanyum zımbalarla alt kısmından ayrılıyor. Alt kısmın işlevine son verilirken, bağırsak midenin çalışacak üstteki bölümüne taşınarak bağlanıyor. Buna gastrik baypas diyoruz. Hastaya ameliyattan sonra nasıl davranacağını öğretiyoruz. Fazla yiyemez, yerse de kusar. Sık sık ve azar azar beslenmeyle kilo veriyor. Yüzde 60-70'i de uzun süre verdiği kiloyu koruyor."

Hazırlanıyor...
X