• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Japonya CO2’yi toprağa gömecek

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Japonya CO2’yi toprağa gömecek

    Japonya küresel ısınmaya neden olan karbondioksidi sıvı hale getirerek yeraltına enjekte edecek. Enjekte edilen karbondioksidin 1000 yıl boyunca toprakta güvenle duracağı belirtiyor. Japonya yılda 1.3 milyar ton karbon dioksit üretiyor.



    Japonya Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlatılan bir taslağa göre, 2020 yılına dek 200 milyon ton karbondioksit yeraltında saklanacak. Yeraltı deposu, ülkenin 15 yıl içinde üreteceği karbondiyoksidin yüzde 15’ini karşılayacak. Ton başına 50 dolar olan enjeksiyon maliyetini Japonya Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanacak.

    Bunun için fabrika çıkışında karbondioksit basınçla sıvı hale dönüştürülecek; sonra da yeraltındaki kaya katmanlarının arasında enjekte edilecek.

    Karbondioksidin yeraltında saklanması fikri, yüksek miktarlarda CO2 üreten gelişmiş ülkelerde yeni yeni dile getirilmeye başlandı. Küresel ısınmayı önlemek için, karbondioksidin azaltılması gerektiği biliniyor, ancak mesele bunun nerede saklanacağı. Toprak altına enjeksiyo bu açıdan öne çıkıyor.

    CO2, BİNYIL TOPRAK ALTINDA GÜVENDE

    Karbondioksidin yeraltına enjeksiyonunda dikkat edilecek husus, güvenlik.

    Depremler veya kaya hareketlerinin depolanmış karbondioksidi açığa çıkarmaması için optimum bölge analizi yapılıyor. Uzmanlar, enjekte edilen karbondioksidin 1.000 yıl boyunca güvenli olacağını belirtiyor. Plana göre, ilk etapta doğal gaz fabrikalarından çıkan, sonraki yıllarda da demir-çelik, kimya ve santrallerden salınan karbondioksit enjekte edilecek.

    Yılda 1.3 milyar ton karbondioksit üreten dünyanın ikinci büyük ekonomisi için karbondioksidin yeraltında saklanması büyük önem taşıyor. Çevreci politikalarla tanınıyor olsa da Japonya, küresel ısınmaya neden olan başlıca ülkelerden biri.

    NORVEÇ, KANADA VE CEZAYİR DE DÜŞÜNÜYOR

    Japonya’nın karbondioksidin yeraltına enjekte edilmesini öngören planı devlet tarafından yürütülecek. Japonya’nın planı, halen benzer projeler geliştiren ve yılda 1 milyon ton CO2’yi yeraltına basan Norveç, Kanada ve Cezayir’in mevcut planlarından daha kapsamlı. Japonya karbondioksidin yeraltına enjeksiyonuna 2010’da başlayacak

Hazırlanıyor...
X