• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

13 ilde ’karanlık gece’ faturası ’Elektrik İletim Müdürü’ne çıktı

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • 13 ilde ’karanlık gece’ faturası ’Elektrik İletim Müdürü’ne çıktı

    Enerji Bakanı Hilmi Güler, cumartesi gecesi Türkiye’nin batısındaki 13 ili karanlığa gömen ’elektrik sıkıntısı’ için soruşturma başlattıklarını açıkladı. Güler, ilk faturayı da TEİAŞ Genel Müdürü İlhami Özşahin’e kesti. Güler, "Soruşturma sürerken görevde kalmasını uygun görmedik" diyerek, Özşahin’i açığa aldı.

    TÜRKİYE’nin batısındaki 13 ilde geçen cumartesi günü yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İlhami Özşahin açığa alındı. Enerji Bakanı Hilmi Güler, yaşanan elektrik kesintisiyle ilgili soruşturma başlatıldığını söylerken, "Soruşturma sürecinde bazı arkadaşların görevde kalmasını uygun görmedik" dedi. Özşahin, 2003 yılından beri TEİAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevini yürütüyordu.

    GÖREVDE KALAMAZDI: Özşahin’in açığa alındığı öğrenildiği sırada Bakanlık’ta gazetecilerin elektrik kesintilerine ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Güler, şunları söyledi: "Geniş kapsamlı bir inceleme, soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma olduğu sürece bazı arkadaşların görevde olmasını uygun görmedik. Soruşturmanın selameti açısından şu anda bir kişi geçici olarak açığa alındı ama onun dışında da incelemelerimiz devam ediyor."

    MALİYET BİLİNMİYOR: Güler, elektrik kesintisine ilişkin sorunun çözülmesi için özel sektör temsilcileri ile de görüşmelerin sürdürüldüğünü, olayın turizm, ihracat, sanayici ve tüketiciye zarar vermeden telafi edilmesi için en kısa sürede tedbirlerin alınacağını bildirdi. Olayı geniş kapsamlı olarak araştırıp, soruşturduklarına, idari ve teknik değerlendirme yaptıklarına dikkat çeken Bakan Çelik, elektrik kesintisinin toplam maliyetiyle ilgili olarak ise "Herhangi bir çalışma yapılmadığını" kaydetti. Güler, elektriğe 3.5 yıldır zam yapılmadığını Hazine’ye herhangi bir yük getirilmesini söz konusu olmadığını ifade ederek doğalgazdaki fiyat artışlarının da enerji maliyetlerine yansıtılmadığını söyledi.

    TİCARİ BAKIYORLAR: Azebaycan Maliye Bakanı Samir Serifov’la Bakanlık’ta yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, saat 22.00’den sonra düşük tarifeye geçmemek için santrallarını kapatan otoprodüktörlerle ilgili olarak, "Onlar da ticari bakıyorlar, eleştirmiyoruz. Ama biz de dengeyi oluşturmalıyız" diye konuştu. Elektrik fiyatlarının sadece otoprodüktör meselesi olmadığını, tüketicinin hakları bulunduğunu, sanayicinin, ihracatçıların ve turistler için girdi maliyeti oluşturduğunu belirten Güler, "Sürdürdüğümüz çalışmalarla 3.5 senedir elektriğe zam yapmadık. Fakat bu hiçbir zaman Hazineye yük olarak yansımadı. Verimli çalıştık, yerli kaynaklara ağırlık verdik, kayıp-kaçakla sıkı bir mücadele başlattık" dedi. Doğalgaz fiyatlarındaki artışın da fiyatlara zam olarak yansılıtmadığını söyleyen Güler, iddiaların aksine Türkiye’de elektriğin pahalı olmadığını da savundu.

    TARİFE DEĞİŞEBİLİR: Güler, "TEDAŞ’ın üç farklı tarife uygulamasını kaldırmayı düşünüyor musunuz" sorusu üzerine şu açıklamada bulundu: "Özel sektörü de gözetecek, onları da rahatsız etmeyecek bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Özel sektörün mağdur olmasını istemiyoruz, onları da gözetecek bir düzen üzerinde çalışıyoruz. Özel sektörün önerilerini biliyoruz. Vergiden ve paylardan dolayı talepleri var. İnandığımız şey, tam rekabetçi ortamın oluşması. Herhangi bir sıkıntıya sebep olmayacak ortamı hazırlayacağız. Ekonominin şartlarını göz önünde bulundurarak, doğalgazda olması gereken zamları yapmadık. Ruslarla karar verdiğimiz indirimleri, ’al ya da öde’yi gözönüne alarak doğalgaza fiyat artışı yansıtmadık. Otoprodüktör, sanayici, halk, tüketici zarar görmesin diye yapmadık."

    Sadece otoprodüktörü değil sanayiciyi ve halkı da düşünüyoruz

    HİLMİ Güler, "Enerji maliyetini düşürme söz konusu olacak mı" sorusu üzerine, "O önerilerle ilgili olarak, başta Maliye Bakanı olmak üzere ilgili Bakan arkadaşlarla görüşüyoruz" açıklamasını yaptı. Güler, "Elektrik fiyatına zam gelir mi" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Bir kendi maliyetimiz var, bir de otoprodüktörlerin maliyeti var. Aylar öncesinde onlarla başlayan görüşmelerimiz devam ediyor. Sadece otoprodüktörleri değil, tüketiciyi, turizmciyi, sanayiciyi ve halkımızı da düşünüyoruz."

    ’Bakan faturayı bu işi en iyi bilene kesti’

    GENEL Müdür İlhami Özşahin’in görevden alındığı haberi, Bakan Güler’in cumartesi günü yaşanan kesintinin sorumlusu olarak gördüğü otoprodüktör şirketleri de kaygılandırdı. Sektör temsilcileri, Özşahin’in ’günah keçisi" olarak görülüp açığa alındığını ve bundan üzüntü duyduklarını dile getirirken, şu değerlendirmeler yapıldı: "Sorun mevcut sistemden kaynaklanıyor, ama Bakanlık sistemi düzeltmek yerine, sorunları en iyi bilen kişiyi açığa almayı tercih ediyor. Özşahin 30 yıldır bu teşkilatta çalışan birisi, böyle bir kişi sadece doğruları söylüyor diye görevden alınıyorsa, bu kaygı verici. Sorun EİAŞ’ın(Elektrik İletim A.Ş.) programsızlığının faturası TEİAŞ Genel Müdürü’ne çıkarıldı."

    alıntıhaber hürriyet

Hazırlanıyor...
X