• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Kazanmamak dünyanın sonu değil!..

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Kazanmamak dünyanın sonu değil!..

    Kazanmamak dünyanın sonu değil!..
    BÜYÜK MARATON İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
    Büyük maratonun sonuna gelindi. Kader günü için geri sayım başladı.Binlerce öğrencinin gelecek umudu ile aylardır, hatta yıllardır hazırlandığı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) pazar günü. Türkiye genelinde 1 milyon 537 bin 463 adayın gireceği sınava Ereğli’den 4539 aday katılacak. Sınav z/e 15 okulda 212 sınıfta yapılacak. Sınavda yaklaşık 500 kişi görev alacak.
    Binlerce öğrencinin gelecek umudu ile aylardır, hatta yıllardır hazırlandığı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) pazar günü .. Pazar günü yapılacak olan Öğrenci Seçme Sınavı'na ( ÖSS) Türkiye genelinde 1 milyon 537 bin 463 aday girecek. Ereğli’den 4539 adayın gireceği sınav 15 okulda 212 sınıfta yapılacak. Sınavda yaklaşık 500 kişi görev yapacak.

    ÖSS ADAYLARI İÇİN UYARILAR
    Adayların geleceklerini belirledikleri sınav için öğrencinin bilgi düzeyi kadar, kaygı düzeyinin de büyük önem taşıdığı belirtiliyor.
    Türkiye Psikologlar Derneği, sınav öncesi duyulan hafif kaygının motive edici olduğunu vurgulayarak, aşırı kaygının büyük sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Yine dernek tarafından verilen bilgilere göre; pek çok öğrenci sınav öncesi kendini kaygılı hissediyor. Ancak hafif kaygı motivasyona engel olmuyor. Aksine başarıyı artırıyor. Aşırı sınav kaygısıyla birlikte, ders çalışırken motive eksikliği ve sınav sonuçları hakkındaki saplantılı düşünceler, düşünceyi organize edememe ya da odaklanamamaya sebep oluyor..
    Sınava girecek olan adayların bilgi düzeyi yeterli olsa bile, sınav kaygısı yaşadığında sınav sorularını anlayamayabiliyor. Çok iyi bilinen soruların bile yanıtları unutulabiliyor. Aday yapamadığı soruya fazla zaman ayırarak, zamanını kötü kullanabiliyor.

    SON GECE DERS ÇALIŞMAYIN!
    Sınav öncesi adayın kaygısını artıran birçok faktör bulunuyor. Sınavdan önceki gece çalışmak alınan verimi düşürüyor. Sınav stresini artıran bir diğer faktör de, sınavın kötü geçmesi durumunda adayın "rezil olacağına, her şeyin kötü olacağına" inanması, "Geçemezsem, annem babam çok kızar" diye düşünmesi. Adayın, sınav öncesinde "Bu sınavda derece yapmalıyım, yoksa ben değersiz - başarısız biriyim", "Ne yaparsam yapayım üniversiteye giremeyeceğim. Hele istediğim bölüme girme şansım hiç yok" gibi felaket senaryoları da kurmaması gerekiyor.
    Sağlam bir kahvaltı şart
    Sınav öncesi yapılan kahvaltı da oldukça önemli. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mualla Aykut, ÖSS öncesinde sağlıklı ve uygun kahvaltı yapmanın sınav performansını olumlu yönde etkileyeceğini söylüyor. Aykut, sağlıklı ve uygun kahvaltıyı ise şöyle anlatıyor:
    "Sınav sabahı kahvaltıda 2 dilim az tuzlu peynir, haşlanmış bir yumurta, 1 yemek kaşığı reçel, bal veya pekmez, 1 adet kabuğu soyulmuş domates, 2 - 3 dilim ekmek, içecek olarak da 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu veya önceden alışık olanlar için 1 bardak süt ya da açık çay alınması uygun olur. Alışık olmayanlar için kahvaltıda içilen süt, sınavda karın ağrısı ve gaz gibi şikâyetlere neden olabilir. Salam, sosis ve sucuk gibi besinler ile önceden alışık olunmayan besinler tercih edilmemelidir."
    Kaydırmamak için yollar...
    Sınav kâğıdında kaydırma yapma olasılığını azaltmak için, nasıl yollar izleyebilirsiniz? Örneğin, deneme sınavlarını da orjinal cevap kâğıtlarına işaretleyerek pratik yapmak, sınavda cevapladığınız soruların yanına işaret koymak, sınav bittikten sonra cevaplarınızı gözden geçirmek yararlı olabilir.

Hazırlanıyor...
X