• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Son teknoloji ekran kartlarının detayları

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Son teknoloji ekran kartlarının detayları

    Ekran kartı piyasasının içerisinde bulunduğu son hâli göz önünde tutarsak ihtiyaçlarımızı karşılayan kartın ne olduğunu belirlemek imkansıza yakın diyebiliriz. Nvidia tarafında en son N92 çipli 8800GTS'ler duyurulurken AMD/ATI tarafında da Spider platformuna ait HD3800 serisi ekran kartlarından HD 3850'ler piyasadaki yerlerini alıyor. Bu iki kartla ilgili birçok tartışma yaşanırken biz de bu tartışmalara son nokta koyma adına iki kartın detaylı bir karşılaştırmasını sizlere sunuyoruz.

    AMD/ATI'nin son marifeti HD 3850'nin, CrossFire teknolojisi ile birlikte üst düzey bir performans gösterdiği biliniyor. Biz de bu performansı bizzat yaşamak istediğimizden dolayı testlerimizde iki adet GECUBE HD 3850'yi CrossFire teknolojisi ile birlikte kullandık.

    Öncelikle kartların saat hızlarına bir göz atacağız. Sonrasında lafı dolandırmadan benchmark sonuçlarını sizlere sunacağız.

    TEST SİSTEMİ

    İşlemci: Intel Core 2 Quad Q6600 @ 3GHz (333MHz x 9)
    Soğutma: Corsair Nautilus500 ile Arctic Cooling MX-2 Thermal Compound
    Anakart: ASUS Blitz Extreme
    Bellek: 2 x 1GB Corsair XMS3 DDR-3 1066MHz 7-7-7-21
    Sabit disk: Hitachi 80GB 7200RPM SATA-2
    İşletim sistemi: Windows XP Professional SP2, Windows Vista
    Ekran kartı sürücüleri: Catalyst 7.11, Forceware 169.06 (8800GTS 512MB)

    Testlerde sistemi sonuna kadar zorlamamamız gerektiğinden soğutmaya önem göstermek zorunda kaldık. Bir ev kullanıcısı, sistemin ihtiyacı olan soğutmayı sağladığında herhangi bir sıkıntı yaşamayacaktır.

    GECUBE X-TURBO III ATI Radeon HD 3850 OC Edition, çekirdek hızı bakımından gelişmiş olmasının dışında bellek değeri de 256MB GDDR3'den 512MB'a çıkarmış olmasından dolayı ATI almak isteyenlerin öncelikli tercihi olarak gösterilebilir. Önceki günlerde sitemizden duyurusunu yaptığımız G92 yonga setli 8800GTS ile aynı belleğe sahip olan GECUBE HD 3850, 725MHz çekirdek hızı ve 1800MHz bellek hızına sahip. 8800GTS 512MB kartın çekirdek ve bellek hızı ise 650MHz/1000Mhz.

    Aşağıdaki testlerde CrossFire teknolojisinin tek bir ekran kartıyla nasıl bir rekabet halinde olacağını göreceksiniz. Peki sizce mantıklı olan hangisi? İki adet Radeon HD 3850 alıp CrossFire teknolojisinden yararlanmak mı, yoksa tek bir kart, GeForce 8800GTS 512MB ile sistemi tamamlamak mı? Gelin hep birlikte bu konuyu detaylı olarak inceleyelim.

    3DMARK05

    3DMark serisinin en sondan bir önceki versiyonu olan 3DMark05, "Oyuncuların Benchmark Yazılımı" olarak da bilinir. İçerisinde DirectX 9 ve Shader Model 2.0 testi de bulunduran yazılım, konuyla ilgili birçok fikir edinmemizi sağladı.




    Açıkça görülüyor ki CrossFire destekli HD 3850, 8800GTS'lere üstünlük sağlamayı başarıyor. 720 MHZ çekirdek hızına sahip 8800GTS 512MB'ın yüksek çözünürlükteki performansı ise CrossFire destekli HD 3850'ye oldukça yakın.

    3DMARK06

    3DMark serisinin en son sürümü olan 3DMark06, 3DMark05'in dışında Shader Model 3.0 ve HDR testi de gerçekleştiriyor. Bu sayede DirectX 9.0 kartların sınırlarını zorlayan yazılım, benchmark testlerinin bir diğer olmazsa olmazlarındandır.




    Yine görüyoruz ki Crossfire destekli HD 3850, performansıyla diğer kartları geride bırakıyor. HD 3850'lerin en düşük performansları, 8800GTS'nin en yüksek performansı ile aynı değerde.

  • #2

    HALF LIFE 2 (EPISODE ONE HDR)

    3DMark06'nın HDR testi bizleri tatmin etmediğinden dolayı, HDR konusunda oldukça iyi olan bir oyun ile kartları test ettik. Half Life 2: Episode One, HDR kalitesiyle göz dolduran bir oyun olduğundan bu konudaki tercihimiz oldu. Ayrıca size bir tavsiye; oyun esnasında kendi demo'nuzu kaydetmek isterseniz, konsolu açıp (tırnaklar olmadan) "record demo_demoismi" komutunu girmelisiniz.




    Benchmark testleri yerinde gerçek bir oyun ile test ettiğimizde HD 3850'lerin düşük performans gösterdiğini görüyoruz.

    ANTI ALIASING VE ANISOTROPIC FILTERING TESTLERI

    AA (Anti Aliasing) ve AF (Anisotropic Filtering) testlerine tabii tuttuğumuz kartlar, testin ayırıcı unsurlarından biri oldu. Ekran kartlarının yeterli derecede performans göstermediğini düşünüyorsanız bir de bu testleri inceleyin:

    3DMARK06




    CrossFire HD 3850'lerin açık ara önde olduğunu görüyoruz. 8800GTS'nin performansı malesef biraz geride kalıyor.

    Yorum yap

    • #3

      HL2: LOST COAST




      Source grafik motorundaki bir diğer testimizin sonucunda CrossFire teknolojisinin yine sınıfta kaldığını görüyoruz. Source grafik motoru ile çoklu GPU iyi geçinemiyor anlaşılan.


      Şimdi bir de Vista işletim sistemi altında DirectX 10 teknolojisiye gerçekleştirilen testlere bir göz atalım:

      CALL OF JUAREZ (DX10)

      Vista işletim sistemi altında DirectX 10 testlerinin ilkini Call of Juarez ile birlikte gerçekleştirdik.




      N92 yonga setli 8800GTS'nin herçözününürlükte birinciliği açık arayla elde ettiğini görüyoruz.

      Yorum yap

      • #4

        COMPANY OF HEROES

        Kısaca CoH diye adlandırdığımız bu oyun, son zamanlarda çıkan en gerçekçi ve sürükleyici RTS oyunu diyebiliriz. CoH, içerisinde birçok sinematik detay barındırmasıyla Vista - DirectX 10 performans testlerinin vazgeçilmezi olmayı başardı.




        Düşük çözünürlükte 8800GTS'nin performansı daha iyiyken çözünürlüğü adım adım artırdığımızda buna oranla CrossFire HD 3850'nin performansının da arttığını ve 8800GTS'yi geride bıraktığını görebiliyoruz.

        SICAKLIK TESTİ

        Üçüncü parti yazılımlar ile birlikte gerçekleştirdiğimiz sıcaklık testlerinde fark ettiğimiz ilk şey CrossFire HD 3850'nin üstteki kartı daha sıcakken alttaki kartın ona nazaran daha az sıcak olmasıydı. 8800GTS'nin sıcaklığı ise CrossFire HD 3850'lerden düşük sıcaklıkta olan ile aynı değerdeydi.




        Sıcaklık değerleri beklenilen düzeyde çıktı diyebiliriz. CrossFire teknolojisi kullanan kartlardan birinin, diğerinden daha sıcak olması sürpriz olmadı. Çoklu GPU sistemlerinde öncelikli olarak tanıttığınız kart, diğer karttan daha fazla işlem yapar ve bunun neticesinde daha fazla ısınır.

        Yorum yap

        • #5

          SON DÜŞÜNCELER

          Testler ortada. Sonuçları hepimiz görüyoruz. Peki bunu kendimize nasıl yorumlamalıyız? Eğer sisteminize alacağınız kart ile düşük çözünürlüklerde oynamayı düşünüyorsanız, tercihinizi 8800GTS'den yana kullanmanızı öneririz. Bu sayede hem oyunlarda alacağınız performans artacak hem de verdiğiniz paranın hakkını ödemiş olacaksınız.

          Diğer yandan eğer yüksek çözünürlükte oynamayı tercih edenlerdenseniz kesinlikle HD 3850 ekran kartını tavsiye ederiz. Tabi ki CrossFire ile birlikte alacağınız performans, üstteki testlerdeki gibi daha yüksek olacaktır. Biraz paraya kıyıp HD 3850 CrossFire yaptığınız zaman, oyunlardan üst düzey performans almanız garantidir.

          Bu makale tweaktown sitesi referans alınarak hazırlanmıştır.


          kaynaklar http://www.techno-labs.com/content_s...PN=1&B1=+TAMAM

          Yorum yap

          • #6

            açıklamalar için ayrıca konuyla ilgili bilgilendirmeler içinde teşekkür ederim
            next8000xcam plus ,next 9000xcamultra ,gm9400cı ,vestel-telkom7200 ,ss2tvkart, xdream modül ,daizek motor 2adet-,120ofset hareketli 3adet90canak sabit, 2000 CX super plus ,dazzle convektör,seoul 1180 500s dreambox

            Yorum yap

            • #7

              evet çok güzel açıklama olmuş eline sağlık
              bende ati 3850HD kartı aldım gerçekten süper bir kart 256bit ve direx10.1 vecross fire

              Yorum yap

              • #8

                banderas Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                evet çok güzel açıklama olmuş eline sağlık
                bende ati 3850HD kartı aldım gerçekten süper bir kart 256bit ve direx10.1 vecross fire
                @banderas zatten testlerdesonuç belli ama tabiki bazı oyunlarda bu farklılık gösterebiliyor.

                Yorum yap

                • #9

                  güzel bilgi teşekkür ederim
                  dunkes:

                  Yorum yap

                  • #10

                    hd 3850 almışım iyi yapmışmıyım yani? oyunları iyi bir şekildfe sorunsuz oynaya bilirmiyim?
                    NEXT 2000DPCIS SUPER PLUS USB
                    NEXT 2000CIS SUPER PLUS USB
                    D-SMART NEXT 9500 X CIS
                    NEXT 2000 HD e-sata

                    Yorum yap

                    Hazırlanıyor...
                    X