Tüm Versiyonu (Orjinalini) Göster : Kaçak telefonlarla 1 yıl daha

asus
16-11-2005, 02:34
http://img119.imageshack.us/img119/4620/d1hm8cl.jpg (http://imageshack.us)

Türkiye'de kayıtdışı olduğu saptanan 12 milyona yakın cep telefonunun kayıt altına alınması işlemleri gelecek yıla kaldı.

Telekomünikasyon Kurumu, 13 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren Telsiz Kanunu'nda değişiklik yapan ve kayıtdışı cep telefonlarının kayıt altına alınmasını öngören 5392 Sayılı kapsamında bir ihale düzenledi.

Cep telefonlarının GSM operatörleri ve Kurum tarafından kayıtlarının tutulmasına yarayacak ''Merkezi Mobil Cihaz Kimlik Tanımı Veri Tabanı'' ile ihbar ve bilgi merkezi işlevini yürütecek çağrı merkezinin kurulması için düzenlenen ihale Eylül ayında gerçekleştirildi.

Kanunun, 5 ay içinde bu merkezin kurularak aktif hale getirilmesini hükme bağlaması nedeniyle hazırlıklar yapılarak Telekomünikasyon Kurumu'nca ihale yapıldı.

Kurumun ihalesine 5 firma katılırken, 2 firma şartnamede öngörülen gerekleri yerine getirmediği gerekçesiyle elendi. 3 firmanın teklif verdiği ihalede, elenin firmalardan birisi Kamu İhale Kurulu'na itiraz etti. Konuyu değerlendiren Kurul, ihalenin iptaline karar verdi.

Kurulması öngörülen altyapıyla, 12 milyon kayıtsız cep telefonuna SMS ile ''Telefonunuz kayıtlı değil, kaydettirin'' mesajı gönderilmesi ve kayıt işlemi için yol gösterilmesi öngörülüyordu.

İhalenin iptali üzerine kayıtdışı cep telefonlarının kayıt işlemlerinde gecikme yaşanacak. Yasa gereği, kayıtdışı tüm telefonların kanunun yürürlüğe girdiği 13 Temmuz 2005 tarihinden itibaren 5 ay içinde tüm kayıtdışı cep telefonlarının gerekli belgelerle kurum ve kurumun göstereceği yerlerde kayıt yaptırılması gerekiyordu. 5 aylık süre ise 13 Aralık 2005 tarihinde sona eriyor. Yasa gereği, 13 Aralık'tan itibaren kayıtdışı tüm cep telefonlarının GSM şebekelerinde görüşme yapmalarının sona erdirilmesi, bu telefonların görüşmeye kapatılması gerekiyordu.

Altyapı ihalesinin iptaliyle süreç gelecek yıla uzadı. Bu nedenle kayıtsız telefonlara gönderilecek mesajlar da ancak gelecek yıl gerçekleştirilebilecek.

Telekomünikasyon Kurumu, altyapının kurulması amacıyla önümüzdeki günlerde yeniden ihaleye çıkacak.

digicom
16-11-2005, 14:58
desenize yine acayıp paralar kırılacak spot ve 2. ellerde.1 sene tabi...

sile
16-11-2005, 19:44
Türkiyede hangi iş zamanında yapıldıki zaten bu iş uzar gider kaçaklarada kılıf bulunur.

donjan
16-11-2005, 23:00
kayıt dışı olanlar rahatlamıştır.

mustafada
17-11-2005, 08:52
kapkaça devam yani...

profsulo
17-11-2005, 11:35
arkadaşlar bu uygululamabence hayata geçemeyecek sebebini anlatayım kısca yurt dısında çalışıyorum ve türkiyeye geldim makinamı kayıt olmayacak süre bittisen sonra deniliyor nasıl olacak ben aldıgım ürünü kullanamayacakmıyım bence o yuzden yururluge giremeyecek

mpl
17-11-2005, 13:53
bu iş böyle uzayıp gideceğe benziyor....

flyHaN
17-11-2005, 19:09
kayıt dışı olanlar rahatlamıştır.
usta 5 milyon alt tarafı ya herkes öder bunu...
düşünebiliyormusunuz faturalı bir telefonla kacak olanın arasında yüz milyonlar var,biz iki arkadaş nokia 6230i aldık aynı bayiden ben faturalı aldım o faturasız 100 küsür ytl fazla verdim...makinelerin seri nolarına baktık aynı fabrika sadece sondaki numaralar benimki 7 onunki 9 yani benim makineden 2 sonra çıkmış bumudur yani, kaçak diye satılanlarda aynı fabrikanın üretimi...
adaletsizlik olacak bu şekilde şimdi bu arkadaş 5 milyon verecek ve benimle aynı değerde olacak telefonu.. peki bizim suçumuz ne geriye kalan 95 milyon fatura bedeli ne olucak...
biz enayi yerine konmuş olmıyacakmıyız,o halde bizde türk telekomdan geriye kalan fatura bedelimizi tahsis etmemiz gerekmezmi...
saygılar sunarım...

sile
02-12-2005, 19:07
Selam
Kayıtsız telefonlara 5/12/2005 Pazartesi den itibaren uyarı mesajları gönderilmeye başlanacakmış.
Bilginize.

Buse
02-12-2005, 19:19
usta 5 milyon alt tarafı ya herkes öder bunu...
düşünebiliyormusunuz faturalı bir telefonla kacak olanın arasında yüz milyonlar var,biz iki arkadaş nokia 6230i aldık aynı bayiden ben faturalı aldım o faturasız 100 küsür ytl fazla verdim...makinelerin seri nolarına baktık aynı fabrika sadece sondaki numaralar benimki 7 onunki 9 yani benim makineden 2 sonra çıkmış bumudur yani, kaçak diye satılanlarda aynı fabrikanın üretimi...
adaletsizlik olacak bu şekilde şimdi bu arkadaş 5 milyon verecek ve benimle aynı değerde olacak telefonu.. peki bizim suçumuz ne geriye kalan 95 milyon fatura bedeli ne olucak...
biz enayi yerine konmuş olmıyacakmıyız,o halde bizde türk telekomdan geriye kalan fatura bedelimizi tahsis etmemiz gerekmezmi...
saygılar sunarım...

slm

@aSLı
sana katıliyorum.:helal:

saygılar

digicom
02-12-2005, 22:32
13 aralık son tarih arkadaşlar.saygılar...

sile
06-12-2005, 09:56
Vatandaşa maliyetide yok.
.Kayıt dışı cep telefonları SMS ile kayıt altına alınıyor. Kayıt için Turkcell ve Telsim hediye puandan 5 YTL'yi düşüyor. Avea, 5 YTL'lik bedeli abonenin ödemesi yolunu tercih ediyor

Kayıt dışı ve klonlanmış cep telefonlarının kayıt altına alınmasıyla ilgili 'SMS (kısa mesaj) yollu kayıt altına alınma' süreci dün başladı. Turkcell, Telsim ve Avea, kayıt dışı cihaz kullanan abonelerine mesaj gönderimini başlattılar.
Kayıt dışı cep telefonları, 5 YTL karşılığında kayıt altına alınıyor. Bunun için Avea, abonelerinin iletişim merkezlerine 5 YTL yatırması veya kendilerine gönderilen mesajı onaylamaları halinde bu bedelin fatura veya kontör hesabından düşülmesi yolunu tercih ederken, Turkcell ve Telsim farklı bir uygulamaya gitti.

Puandan düşülüyor...
Turkcell, kayıt dışı olduğunu tespit ettiği aboneye gönderdiği mesajda, kayıt için 5 YTL bedelin 'Hediyecell' puanlarından düşülebileceğini bildiriyor. Kayıt işleminin tamamlanması için gelen mesajın onaylanması yeterli. Telsim 7046'ya SMS gönderen kayıt dışı abonelerin hediye puanlarından, 5 YTL'yi aboneleri adına ödüyor. Turkcell, faturalı hatlarda 2 bin puan, faturasız hatlarda 50 hediye kontör düşüyor.
Böylelikle, Turkcell ve Telsim, abonelerinden, devlete ödenecek 5 YTL bedeli tahsil etmeyerek, puanlarından düşüyor. 5 YTL'lik puanı olmayan abonelerin ödemesi Turkcell tarafından yapılarak, bu bedel gelecekte abonenin kazanacağı puanlardan düşülecek.
Telsim ise eksik kalan hediye puan bedelini faturaya ekliyor veya kontörden düşüyor. Hediye puan uygulaması yapılan görüşme karşılığında verilen hediye programından oluşuyor.
Pazarda, kayıt dışı ve klonlanmış cihazların toplamı 18 milyonu buluyor. Kayıt altına alınmamış cihazlar, 13 Aralık itibariyle iletişime kapatılacak.

Cep telefonum sisteme kayıtlı mı?
Cep telefonlarının kayıt dışı veya klonlanmış olup olmadığını internet üzerinden öğrenmek isteyen aboneler öncelikle *#06# tuşlayarak cihazın seri numarasını öğrenip, ardından http: //imei.tk.gov.tr adresinde bu numarayı sorgulayabilecekler.

Kayıt dışı cep telefonu: Ülkeye girerken kayıt altına alınmamış olan cihazlar.
Klonlanmış cep telefonu: Yasal olarak yeniden düzenlenmesi gereken, kimlik numarası değiştirilmiş cihazlar.

Turkcell
Turkcell, dün bilgilendirme mesajı göndermeye başladı. Turkcell, cihazı kayıt dışı olan abonelerine SMS göndererek, 5 YTL'yi Hazır Kart'lı abonelerinin KontörBizden'deki hediye kontörlerinden, faturalı abonelerinin HediyeCell puanlarından düşerek, aboneleri adına ödüyor.

Telsim
Telsim aboneleri, 7046'yı arayarak veya boş SMS göndererek, telefonlarının kayıt altında olup olmadığı öğrenebiliyor. Ardından, abonenin onayıyla kayıt dışı telefon için 5 YTL, faturalı hatlarda hediye birikim, ön ödemeli kartlarda ise hediye kontör puanlarından düşülüyor.

Avea
Avea aboneleri SMS yoluyla bilgilendiriliyor. Ardından kayıt dışı olanlar, şirketin iletişim merkezlerine giderek 5 YTL yatırmanın yanı sıra 9858'e SMS atarak veya arayarak sisteme kayıt olabiliyor. 9858 arandığında sesli yanıt sistemi kullanıcının karşısına çıkıp aboneyi yönlendiriyor.

milliyet

spartakus35
11-12-2005, 13:34
Bu bir yıllık hoşgörü kapkaçcılara, kaçakcılara ve 2. el eşi yapan ve özellikle hırsıza uğursuza cesaret veren, kayıtdışı çalışan fırsatçı esnafa yeniden illegal imkanlar verecektir. Bunu hiç doğru bulmuyorum, verilen süre içinde uygulama başlamalıydı...

Hem baksanıza, 13 Aralık 2005 tarihi yaklaştıkça kapkaç olayları ve 2. el piyasası durağanlaşmıştı. Bu da gösteriyor ki, yasa zamanında uygulamaya konsaydı, inanın çok etkili olacaktı...

sefalı
18-12-2005, 23:14
desenize bunuda ellerine yüzlerine bulaştırdılar

digicom
19-12-2005, 23:33
Biraz oyle olmuş goruluyor.Bakalım daha ne sorunlar cıkacak...

tugayguven
20-12-2005, 13:03
Bizim kaderimiz bu. Her şey yoluna girecek derken yine başa dönüyoruz.

berji
22-12-2005, 21:13
Bu işi düşünenler aslında işi bilmiyorlar,bu kadar basit,en azından bu hükümet 4 senedir bu konuda neredeydi,şimdi aslında olay şudur beyler;

Bir kaç büyük patron daha yüksek ve kazık fiattan mal satabilmek için yaptıkları bir oyun bu kadar basit,kimse niye neden diye düşünmesin yani bir hükümet icraatı değildir,bunlar işi bilseler önce bu mal niye Kaçak geliyor diye ona bakarlardı,ayrıca bu büyük patron denen herifler de kaçak mal getirip sattılar,çünkü bir çok mağaza alımlı mal bile kayıt dışı görülüyor.

Ancak kaçak işi böyle bitmez,yakında nasılsa yine bir yol bulurlar kaçakçılar,burada espri hükümetin kaçak malda vergi-gümrük işini ince hesaplaması lazım,şayet ithal malda gümrükler çok yüksek olursa mutlaka kaçağı yapılır,bu bir kuraldır ve dünyanın her yerinde de aynı kural işler,bugün USA da bile yılda milyarlaca dolarlık kaçak yapılır ve bir o kadarda yakalanır neden????evet çok basit vergi-gümrük olayı bukadar basit işte,
Her ülkede bunlar oluyor ancak vergileri adam gibi makul olan yerlerde ise olmaz yada çok çok az olabilir,sistem böyle işler dünyada.
Şimdi bize gelirsek telefon işinde fahiş vergiler vardır bu vergilerlerde her zaman KAÇAK olur,kimse merak etmesin,işi bilen bunu önler önce yoksa vatandaşı sıkıntıya sokup mağdur etmez.
Selamlar

ergir
22-12-2005, 22:16
hırsızlığa devam yolu açık olsun ne diyelim.daha bir telefon için trenden atılan ve ölen genc hafızalardan silinmedi