• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Moskova'da ezan ve Kur’ân sesleri !.

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Moskova'da ezan ve Kur’ân sesleri !.

    Rusya Müslümanları ‘Mevlid En-Nebi’ programında Peygamber Efendimizi anmak için bir araya geldiler. Rusya Müftüler Konseyi ve Nadejda Eğitim ve Kültür Vakfı işbirliği ile gerçekleştirilen programda Rusya’da yaşayan onlarca farklı etnik topluluktan Müslümanlar Karalövski Konser salonunu doldurdular. Rusya Parlamentosundan milletvekilleri, yabancı misyon şefleri, özerk cumhuriyetlerin Moskova temsilcileri ile birçok akademisyen ve yazarın da katıldığı programda duygulu anlar yaşandı.

    İstanbul Beyazıt Camii İmam Hatibi Suat Göztok’un Ezan-ı Şerif okuması ile başlayan program, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin’in gecenin önemini anlatan konuşması ile devam etti. İslâmiyet’in Rusya’ya giriş kapısı olan Kafkas Derbent bölgesine bir gezi düzenlediğini ifade eden Gaynuddin, “Oralarda ilk defa açıktan ezan okuduk. O ezan ki, aldı bizi çok uzaklara götürdü. Efendimiz’in arkadaşlarının okuduğu ilk ezanı hatırladık” şeklinde duygularını ifade etti. Peygamber Efendimizin insanlığı şereflendirdiği bu günlerde camilerde, evlerde mevlid programları düzenlenmesini, çokça salâvat-ı şerifeler getirilmesini isteyen Gaynuddin, “Allah’ın isminin yanında Peygamberimizin ismi de kıyamete kadar Müslümanların dilinde olacak. O hiçbir zaman unutulmayacak” dedi.

    ÂLEMLERE RAHMET HZ. MUHAMMED’ ŞİİR YARIŞMASI

    Programda Rusya ve eski Sovyet ülkelerinden yüzlerce şiirin katıldığı Hz. Muhammed (asm) temalı şiir yarışmasında ilk üçe girenlere ödülleri verildi. Moskova’dan Rinat Begmamadov birincilik ödüllünü alırken Azerbaycan’dan da Ahundov Emil’in şiiri ikinci seçildi. Belarus’tan yarışmaya katılan Müslüman olmadığı halde Hz. Muhammed’e şiir yazan Gorgi Vasilov’un şiiri de yüzlerce şiir arasından üçüncülük ödülüne lâyık görüldü. Türkiye’den Ahmet Gürsel ve sema ekibinin ilâhîleri ve dervişlerin sema gösterileri ile gece renklenirken, Topkapı Sarayında yer alan Kutsal Emanetler resim sergisi de geceye katılanlar tarafından ilgiyle gezildi.

    Rusya ve Tataristan millî şairi Naile Fatihova ve ‘Medine grubu’ Hz. Muhammed’e atfen yazdığı ‘Ey uzak çöllerin sıcak ateşi, salatu selâm sana olsun; Sen kâinatın varlık sebebisin, keşke yanında olabilsek’ ilâhîsini seslendirdi. Dağıstanlı iki küçük kız çocuğu Raziye Gimbotava ve Zumrut Mageodova da Arapça olarak ‘Salatullah’ ilâhîsini okudu. Tatar Ruzaliye Kayyımova da ‘Kitap’ adlı parçası ile dinleyenlerden büyük alkış aldı. Kayyımova Tatarca okuduğu şiirinde “Ne zaman cefa çeksem, ne zaman ruhum daralsa, ey Kur’ân senin sayfalarını çevirdiğimde rahatlıyorum. Her kelimesi bana yol gösteren yıldızlar gibidir. Geleceğimi aydınlatan Kur’ânım sana rahmet” diyerek dinleyenleri duygulandırdı.

    Rusya’nın ünlü san’atçılarından Rinat İbragimov ve Roza Habubilina birlikte Rusça okudukları ‘Luç Kur’âna’ (Kur’ânın Işığı) ‘Kur’ânın yıldızları kalplerimizde, bizim şafağımız ancak onunla’ şarkısı ile program sona erdi.

    ‘KALBİM ZOR DAYANDI’

    Programdan sonra duygularını ifade eden Rusya Tatar Kültür Derneği Başkanı ve emekli general Rasim Süleymanoviç Akçurin programdan sonra insanların dağılmadığına işaret ederek, “Büyük lezzet aldık, doyamadık. Kâinatın Efendisi Hz. Muhammed’e sena olsun” dedi. Kalbinin dayanamayacağını söyleyen yaşlı teyze Fatma Nurahmedova, “Çok heyecanlandım. İnsanlar birbirlerini seviyor. Peygamber Efendimizi tanıma adına muhteşem bir program oldu. Devamını istiyoruz” talebinde bulundu.

    ‘İSMİNİ DUYUNCA BÜTÜN DERTLERDEN KURTULUYORUM’

    Kur’ân-ı Kerim’i Rusçaya şiirsel olarak tercüme eden Rusya Bilimler Akademisi’nden Valeri Porokhova, dervişlerin sema gösterisine başlaması ile birlikte bir hafiflik hissettiğini söyledi. Porokhova heyecandan titrediğini ifade ederek, “Peygamberimizin ismini duyunca bütün dertlerden uzaklaşıyorum, bütün bedenimi bir nur ve sıcaklık kaplıyor” ifadelerine yer verdi. Tatar Ahmet Sattaroviç de ‘Peygamberimiz bütün dünyaya sevgi ve barış getirdi. Onun varlığını ne kadar muhtacız’ diyerek duygularını ifade etti.

    Gözleri dolu “Çok duygulandım” diyen Ferhat Arifulloviç “73 yaşındayım. Sovyet dönemini çok iyi hatırlıyorum. Abdest, namaz nerede; çok zordu. Bugün gençlere bakıyorum, Peygamber Efendimiz için bir araya gelmişler. Gençlerin heyecanı beni umutlandırdı. Şu an ülkemizde din ve Peygamberimiz hakkında serbestçe ve rahatça konuşabiliyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

    ‘O’NUN ADINA NE YAPSAK AZ’

    ‘O’nu anlama ve anlatma adına ne yapsak az’ açıklamasında bulunan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı ve Nadejda (Ümit) Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Sekreteri Mustafa Kütükçü, “Kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere her kesimden programa ilgi büyüktü. Herkes bu tür programların devamını istiyor. Bazı insanlar gözyaşlarını tutamadılar. Yaşanan duygu seli de gösteriyor ki O’nun için ne yapsak az” dedi. Rusya’da 38 farklı etnik topluluktan 20 milyon Müslüman yaşadığını belirten Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynüddin de, “Bilindiği gibi Rusya Federasyonu İKÖ üyesi, İslâm dünyası ile iyi ilişkiler kuruyor.

    Rusya Müftüler Konseyi olarak bizler de bu tür büyük organizasyonlarla farklı kesimden insanlarla sevincimizi paylaşmak istedik. Bu tür programlar ruhî canlanmaya vesile oluyor” açıklamasında bulundu. Müftü Gaynuddin Rusya Müslümanları ile Türkiye arasında dostluk bulunduğunu ifade ederek, bunun gelişmesi için Allah’a duâ ettiğini söyledi.

    Bu bir alıntı haber olup, bir zamanlar "Koministler Moskova'ya" denirken bugün ezan ve Kur'an sesleri yükseliyor o koca kentte, heyhat hayal gibi...diyorum.
    Next 2000X CIS Plus - Diseqc Motor
    Next 5000X CI - Turksat, Hotbird

    "Eli ile çalışan işçidir, eli ve aklı ile çalışan ustadır; eli aklı ve ruhu ile çalışan sanatkardır."

    "Nice insanlar gördüm, üstünde elbisesi yok; nice elbiseler gördüm, içinde insan yok." Mevlana


    "Sevap kazanmak iyilik yaptığının hayır duasıyla, günah kazanmak zarar verdiğinin bedduasıyla olur."

    [email protected]

    www.konyahasanseyh.com (Lütfen tıklayınız!)

    www.pagosking.com (Lütfen tıklayınız)
  • #2

    onlarda anladı fakat biraz geç oldu ama zararın neresinden dönülürse kardır diye düşünüyorum akıllı insanlar tek kurtuluşun islamda olduğunu anlıyorlar Allah anlamayan diğer insanlara hidayet versin yazı için çok teşekkür ederim hocam sevgi ve saygılarımla...

    Yorum yap

    • #3

      bu degerli ve guzel bilgiler icin tesekkurler

      Yorum yap

      Hazırlanıyor...
      X