• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Neden ölüyoruz, nasıl aşık oluyoruz ?.

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Neden ölüyoruz, nasıl aşık oluyoruz ?.

    Amerikan bilim dergisi Wired en çok merak edilen soruların yanıtlarını derledi: Neden ölüyoruz? Neden uyuyoruz:

    Dünya’nın merkezinde ne var?

    Dünya’nın merkeziyle ilgili bilinen iki şey var: 6 bin 500 kilometre derinlikte Ay büyüklüğünde demir bir top var ve yaklaşık 3 bin kilometrelik bir kaya yığının üzerinde oturuyoruz. Peki bu iki tabakanın arasında ne var? Bilim adamları bu ikisi arasındaki mağmanın bir çeşit okyanus olduğunu düşünüyor ama hangi maddelerden oluştuğunu kimse bilmiyor. Mağmada yüksek oranda demir bulunuyor. Bazıları bol miktarda hidrojen ve sülfür de olduğunu söylüyor. Bu sıvı karışımla ilgili daha çok şey bilmek bilim adamlarına Dünya’nın nasıl oluştuğu ve tektonik hareketlerle ilgili ipuçları verecek. Bu arada bazı bilim adamları merkezdeki demir kütlenin de büyüğüdünü ve bu sıvı tabakayı yok edebileceğini de düşünüyor. Bu dünyanın manyetik dengesinin bozulması anlamına geliyor.

    Neden uyuyoruz?

    Bütün memeliler uyuyor. Bu o kadar önemli ki insan uyumadığında yemek yemediğinden daha hızlı ölüyor. Ancak neden olduğunu kimse tam olarak bilmiyor. Evet uyurken dinleniyoruz ama televizyon izlerken de dinleniyoruz. O halde işin sırrı beyinde olmalı. Bir teoriye göre uyanıkken beyinimizde bir madde birikiyor, uyku da bu maddeyi temizliyor. Maddenin ne olduğu bilinmiyor.

    Neden aşık oluyoruz?

    Beynin içinde nörokimyasallar bulunuyor. Bizim için özel olan kişinin görüntüsü veya kokusu beynin dopamin salgılamasını, dolayısıyla seks güdüsünü artırmasını tetikliyor. Serotonin hormonu da “onsuz yaşayamam” hissini yaratıyor. Bağlılık hissini veren oksitosin ve vasopressin hormonları da devreye girince aşık oluyoruz.

    Ormanlar iyi mi kötü mü?

    Herkes ormanların çevre için yararlı olduğunu bilir. Çünkü havadaki karbondioksiti emerek yaşarlar. Yani ne kadar çok orman o kadar temiz hava! Ama konu küresel ısınma olduğunda ikinci bir senaryo devreye giriyor: Küresel ısınma nedeniyle havalar ısındıkça ormanlar da kuruyacak. Bu ağaçları strese sokacak. Buna bağlı olarak böcek sayısı artacak. Böcekler yaprakları yiyip ağacın ölmesine neden olacak. Ölen ağaçlar da karbonları havaya salacaklar. Halen atmosferdeki karbondioksitin yüzde 25’i kesilen ağaçlardan geliyor.

    Neden ölüyoruz?
    Ekolojistlere göre her canlının vücut büyüklüğüyle orantılı bir yaşam süresi var. Balina da fare de yaklaşık 100 milyon kalp atışı sonra ölür. Tabi fare bunu 2 yılda, balina 80 yılda tamamlar. İnsanlar balinalara oranla küçük olmalarına rağmen zekaları sayesinde uzun yaşıyor.

    Vatan gazetesi' nden alıntıdır...
    Next 2000X CIS Plus - Diseqc Motor
    Next 5000X CI - Turksat, Hotbird

    "Eli ile çalışan işçidir, eli ve aklı ile çalışan ustadır; eli aklı ve ruhu ile çalışan sanatkardır."

    "Nice insanlar gördüm, üstünde elbisesi yok; nice elbiseler gördüm, içinde insan yok." Mevlana


    "Sevap kazanmak iyilik yaptığının hayır duasıyla, günah kazanmak zarar verdiğinin bedduasıyla olur."

    [email protected]

    www.konyahasanseyh.com (Lütfen tıklayınız!)

    www.pagosking.com (Lütfen tıklayınız)
  • #2

    çok guzeldi hele nasıl aşık olıyoruz daha guzeldi

    şimdi ben neden bu kadar aşık oldumu anladım...
    C# Is Good Programming

    Only C#

    I Love C#

    Yorum yap

    Hazırlanıyor...
    X