• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Bilgisayar klavyeleriyle fareler, mikrop yuvası

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Bilgisayar klavyeleriyle fareler, mikrop yuvası

    Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinikmikrobiyoloji Anabilim Dalı uzmanlarının, 398 bilgisayar klavyesi ve faresi üzerinde yaptığı bir araştırmada, klavyelerin ve farelerin üzerinde her türlü hastalığa sebep olabilecek mikroorganizmaların bulunduğu ortaya çıktı.

    Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinikmikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal, bilgisayar klavye ve farelerinde mikroorganizmaların ürediğini ve bunların insan sağlığını tehdit eden her türlü hastalığa davetiye çıkardığını söyledi.

    Araştırmayı yürüten Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal, insan dışkısı üzerinde bulunan ve ciddi hastalıklara sebep olabilen mikroorganizmaların, bilgisayar klavyelerinde ve farelerinde de bulunduğuna dikkat çekti. Mikrobiyoloji Bölümü'nde görev yapan akademisyenlerle birlikte bir araştırma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Baysal, "Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki 38, Tıp Fakültesi Öğrenci Bilgisayar Laboratuvarı'ndaki 32 ve Selçuk Üniversitesi'ndeki Bilgisayar Merkezi'nden rastgele seçilen 328 olmak üzere toplam 398 bilgisar klavyesi ve faresi üzerinde araştırma yaptık." dedi. Yirmi gün süren araştırma sonucunda alınan örneklerin antibiyotik duyarlılıkları ölçüldü. Buna göre, Tıp Fakültesi öğrenci bilgisayar laboratuvarı ve Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Merkezi'nde daha çok elle bulaşan bütün mikroorganizmalara rastlanırken, hastanedeki laboratuvarda bulunan klavye ve farelerde mikroorganizmaların antibiyotiklere duyarlılıklarının daha zor olduğu görüldü. Bu mikroorganizmalar, hastanede oldukları için antibiyotiklere karşı hassasiyetleri daha dirençli. Diğer ortamlarda ise antibiyotiklere hassasiyet daha fazla. Baysal, klavyelerdeki mikroorganizmaların, bağışıklık sistemleri zayıf olan kişilerde, yaşlılarda ve özellikle de çocuklarda önemli hastalıklara sebep olabileceğini belirtti.

    Bilgisayar kullandıktan sonra ellerinizi yıkayın

    Klavye ve farelerin sterilize edilmesi çok zor. Zararlı etkileri en aza indirebilmek için klavye ve farelerin temizliğine dikkat edilmeli. En etkilisi ise bilgisayar kullandıktan sonra ellerin bol su ve sabunla yıkanmasıdır. Toplu yerlerde kullanılan kalıp sabunlar da mikroorganizmalar üretir. Bu nedenle sıvı sabun tercih edilmelidir.

    Kaynak: zamangazetesi

Hazırlanıyor...
X