• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Hızlı tren fabrikasına ilk harç

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Hızlı tren fabrikasına ilk harç

    Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikasının temeli Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle atıldı. Adapazarı'nda Türkiye-Kore ortak girişimiyle temeli atılan fabrika gelecek yıl üretime başlayacak.

    Ulaştırma Bakanı Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, ülkenin gelişmesi ve halkın zenginleşmesinin en önemli gereklerinden birisinin altyapı olduğunu, ulaştırma, enerji ve diğer alanlardaki ihtiyaçların geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

    Hükümetin 4 yıldır kara, deniz, hava ve demiryolu taşımacılığında çok önemli projeleri birer birer hayata geçirdiğini belirten Yıldırım, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde demiryollarının üye ülkelerdeki standartlara kavuşturulmasına çalışıldığını, bu çerçevede hızlı tren işletmeciliğinin gerçekleştirilmesi aşamasına gelindiğini söyledi.

    Demiryollarının bu yıl 150. kuruluş yıl dönümünü kutladığını anımsatan Yıldırım, geçmişte 14 bin 500 kilometre demiryolu yapıldığını, Kurtuluş Savaşı sonrasında sadece 4 bin 138 kilometre demiryolunun ülke sınırları içerisinde kaldığını, Atatürk'ün başlattığı seferberlikle 3 bin 500 kilometre daha demiryolu yapıldığını anlattı. 1950-2005 yılları arasında ise bin 700 kilometre yol yapılabildiğini vurgulayan Yıldırım, 1946 yılından itibaren demiryollarının adeta unutulduğunu kaydetti.

    Hükümetin bu ihmali dikkate alarak demiryollarını devlet politikası haline getirdiğini ifade eden Yıldırım, hükümetin son 3 yıl içinde demiryollarına 6 katrilyon lira kaynak aktardığını ve böylece geçen 50 yılın ihmalini ortadan kaldırmak üzere bir atılım başlattığını söyledi.

    Yıldırım, kurulacak hızlı tren fabrikası için pek çok ilin yarıştığını, sonuçta Sakarya'nın kazandığını belirtti. Bu fabrikanın kurulmasının TCDD Genel Müdürlüğünün bağlı iştirakleri olan Türkiye Lokomotif Sanayii A.Ş, Türkiye Vagon Sanayii A.Ş ve Türkiye Demiryolu Makinaları A.Ş'nin yok olması anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Yıldırım, bu kuruluşların daha iyisini yapmak üzere yarışacaklarını, rekabetin kaliteyi getireceğini vurguladı.

    Havayollarında rekabetin başarıyı getirdiğinin görüldüğünü anlatan Yıldırım, yıllık yolcu sayısının 30 milyondan 56 milyona, uçulan havaalanı sayısının ise 8'den 29'a yükseldiğini, buna karşın uçak biletlerinin de 50-55, hatta şimdilerde 25 YTL'ye kadar gerilediğini ifade etti.

    Demiryollarını da ayağa kaldırmak için halkın beklediği projeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını belirten Yıldırım, Abdülhamit tarafından projeleri yaptırılan Marmaray Projesinin iki kıtayı denizin altından birbirine bağlayacağını, aynı zamanda İstanbul'un trafik sorununa köklü bir çözüm getireceğini dile getirdi. Yıldırım, bu projenin son aşamasının çeken ve çekilen araçların satın alınmasını kapsadığını, yakında bunun ihalesini gerçekleştireceklerini kaydetti.
    Hızlı tren fabrikasının temelinin atılması sayesinde, kurucu firmaya bu ihaleye katılma imkanı da sağlandığını söyleyen Yıldırım, EUROTEM'in hazırlaklarını yaparak yarışa katılması, kimsenin hazır iş beklememesi gerektiğini ifade etti.
    EUROTEM'in Sakarya'da kurulacak fabrikasında üretimde ilk yıl yerli katkının yüzde 40, üretilecek araçların yüzde 30'unun ihraç edileceğini belirten Yıldırım, böylece döviz kaybı olmayacağını söyledi.

    Kore'nin bağımsızlığını kazanma savaşında Türk askerinin omuz omuza mücadele verdiğini anımsatan Bakan Yıldırım, iki ülke arasındaki kan kardeşliğinin şimdi iş ortaklığı ile güçlenerek devam ettiğini kaydetti.

    Ulaştırma Bakanı Yıldırım, demiryollarında kazaların önlenmesi amacıyla 4 bin civarındaki hemzemin geçidin birer birer kontrollü hale getirilmeye çalışıldığını, bugüne kadar 400 hemzemin geçidin yapıldığını belirtti.
    Demiryollarının gelirlerinin artırılması amacıyla 25 fabrikaya demiryolu hattı bağlandığını, bunun gelecek 3 yılda 400 fabrikaya sağlanacağını kaydeden Yıldırım, “Türkiye ilk defa hükümetimiz döneminde hızlı tren işletmeciliği ile tanışıyor. Sakarya hızlı tren üretim merkezi haline geliyor” dedi.



    alıntı

  • #2

    ülkemize hayırlı olsun

    Yorum yap

    • #3

      Paylaşım için teşekkürler arkadaşım.

      Dalgalan Sen de Şafaklar Gibi Ey Şanlı Hilal!

      Yorum yap

      Hazırlanıyor...
      X