Tüm Versiyonu (Orjinalini) Göster : Bilgi çağına hazır mıyız ?..

spartakus35
29-05-2006, 09:57
Türkiye, telekom ve bilgi teknolojileri kullanımı baz alınarak, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından hazırlanan ‘Dijital Fırsat Endeksi’nde dünyanın en güçlü 40 ülkesi arasında gösterildi.

İsveç, Danimarka, Güney Kore, İsviçre ve Hong Kong’un ilk beş sırayı aldığı endekse göre Türkiye, ağırlıklı olarak iletişim alt yapısı, cep telefonu abonesi ve mobil internet alanındaki uygulamalarıyla 29’uncu sırada; başka bir araştırmada ise internet kullanıcı sayısı en hızlı artan 30 ülke arasında birinci sırada yer aldı. Böylelikle, uluslararası arenada yapılan araştırmaların çoğunda son sıralarda görülen Türkiye, dijital alanda yaptığı sıçramayla, ileri ülkeler arasına girdi. Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu tarafından geçen yıl hazırlanan benzer bir raporda ise, 102 ülke arasında 56’ncı sırada yer almıştı.

Bilgisayarlaşma artıyor

İletişim alanında iyi bir seviye yakalayan Türkiye’de, bilgisayar sahipliği ve internet kullanım oranı da her geçen gün artıyor. ITU araştırmasında, resmi rakamlara göre Türkiye’deki kişisel bilgisayar sayısının 3 milyon 200 bin adet, ülkedeki internet kullanıcı sayısının ise 3 milyon 500 bin kişi olduğu belirtildi. Dijital Fırsat Endeksine (DOI) göre Türkiye’de 500 bin mobil internet abonesi var. Başka bir araştırmada ise Türkiye’deki bilgisayar adedinin 9 milyonu, internet abone sayısının da 8.5 milyonu aştığı kaydedildi. Türkiye’de 15 milyon internet kullanıcısı bulunduğunu açıklayan Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül, 90 bin civarındaki “tr” uzantılı alan adı sayısının, com, org ve net uzantılı web siteleriyle birlikte 420 bini aştığını belirtti. Öte yandan, Amerika’da beş öğrenciye, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 13 öğrenciye bir bilgisayar düşerken, Türkiye’de ise neredeyse 70 öğrenciye bir bilgisayar düşüyor. Dünya Bankası teşvikli “Bilgisayarlı Eğitime Destek” kampanyası ile 1 milyon bilgisayarın okullara kazandırılmasını hedefleyen ve şu ana kadar 86 bin bilgisayar dağıtan Hükümet, okullara 320 bin bilgisayar daha göndermeye hazırlanıyor.

Dijital seferberlik!

Milli Eğitim Bakanlığı, bilgisayar kullanımındaki açığı süratle kapatmak için, okullarda iki yıldır Intel ve Microsoft’un desteğiyle bir müfredat uygulaması yapıyor. Microsoft’la birlikte düzenlenen “Uzaktan Eğitim Projesi” kapsamında 450 bine yakın öğretmen, eğitim CD’si ve internet kullanarak standart bir bilgisayar kullanım seviyesine ulaştırılmaya çalışılıyor. Şimdiye kadar, 66 ildeki öğretmenler için başlatılan program, kalan 15 ildeki öğretmenler için de düzenlendikten sonra tamamlanmış olacak. Intel tarafından yürütülen program ise öğretmenlerle yüz yüze eğitim şeklinde ilerliyor. Şimdiye kadar 30 binden fazla öğretmenin bire bir eğitimini tamamlayan Intel’in ‘Gelecek İçin Eğitim Projesi’, sadece bilgisayar öğretmenlerini kapsamıyor. Öğretmenlere, Fen Bilgisi’nden Coğrafya’ya, Beden Eğitimi’nden Ev Ekonomisi’ne kadar, bilgisayarla hangi derste ne tür uygulamalar yapılabileceği öğretiliyor.

> e-devlet için e-millet gerek!

İnternet teknolojilerinin kamu hizmetlerinin takibi için kullanılmaya başlamasıyla birlikte, devlet için bugüne kadar uzak bir kavram olan verimlilik kavramı da işler hale geliyor. Bu yapılanmanın en önemli faydası, bürokratik prosedürleri azaltarak, vatandaşın gereken bilgilere en kısa sürede ve eksiksiz ulaşabilmesidir. Verinin bilgisayar ortamında değerlendirilmesi verim artışını, veri artışı ise tasarrufu getirecek. Bu yapı sayesinde yıllardır gerçekleşemeyen ‘devlet ağına hızlı ulaşım’ da sağlanabilecek. Kısacası devlet vatandaşa, “bir tık” kadar yakın olacak. Daha sonraki basamaklarda bu yapı, devlet bilgisine ulaşmanın da ötesinde, elektronik oy verme, nüfus sayımı ve elektronik vergilendirme sistemi gibi uygulamaları da mümkün kılan bir hale gelecek. Ancak bu noktada devletin elektronik ortama taşınmasıyla beraber, vatandaşın da bu elektronik ortama erişebilmesi gerekiyor. Bu yüzden bilgisayar ve internet kullanımının halk arasında yaygınlaşması, e-devlet’ten faydalanma imkânını daha geniş bir sahaya taşıyacak.

> Öğrenmenin yaş sınırı yok

İletişim altyapısı güçlü olan Türkiye’de, 7’den 77’ye hemen her yaşta bilgisayar öğrenme imkânı bulunuyor. Halk Eğitim Merkezleri ve İSMEK gibi devlet ve belediye kuruluşlarının yanı sıra özel kuruluşlara ait kurslarda da, standart PC kullanımının ötesinde multimedya programlarının kullanımı öğretiliyor. Ayrıca Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı ve Sakarya Üniversitesi iş birliğiyle Bilgi Yönetimi, Bilgisayar Programcılığı Sertifika Programları düzenleniyor. Herkese açık olan sertifika programları, internet üzerinden ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Elemanları tarafından hazırlanan derslerle yürütülüyor. Programın gayesi, “Bilişim alanında çalışmak veya kendini bu konuda yetiştirmek isteyen kişilerin internet üzerinden eğitimini sağlamak” olarak açıklandı. Yaş sınırı bulunmayan programlara katılabilmek için ise ilköğretim diplomasının bulunması yeterli.

Alıntıdır...