• If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Namus cinayetleri BBC'de

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Namus cinayetleri BBC'de

    Türkiye'nin en önemli sosyal sorunlarından biri olan namus cinayetleri İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin internet sitesine de konu oldu.

    Haberde, ailenin namusunu korumak gerekçesiyle, kimi zaman kendi öz annesini ya da kardeşlerini öldüren çocukların kendi geleceklerini de yokettiğine değinildi. Haberde, yaşları gereği en az cezayı çocuklar alacağı için bu görev ailede en küçüklere verildiği belirtildi.

    BBC, bir yandan Batı standartlarını yakalamaya ve AB´ye girmeye çalışan Türkiye'nin namus cinayetleriyle çizdiği çelişkili tabloyu gözler önüne serdi.

    TV'YE ÇIKTI DİYE ANNESİNİ VURDU

    Haberde, televizyon programında geçimsiz evliliğini anlattığı için, 14 yaşındaki öz oğlu tarafından vurulan Birgül Işık'ın öyküsüne de geniş yer verildi.

    İki eşli kocası tarafından birçok kez şiddete maruz kalan, yetkililerden de beklediği desteği göremeyen Işık, son çare olarak Yasemin Bozkurt'un sunduğu Kadının Sesi programına katıldı. Işık, bu konuyu namus meselesi sayan oğlu tarafından vurularak yaralandı. Ancak genç kadın hastanede yaşamını yitirdi.

    BBC'nin haberinde, fakir ve tutucu Doğu kentlerinin yanısıra modernleşmenin daha yoğun olduğu büyük şehirlerde yeni neslin geleneksel değerlere hala büyük önem verdiği belirtildi.

    BBC'nin görüştüğü Birleşmiş Milletler temsilcisi Anne-Brigitte Albrectsen de Türk erkeklerinin birçoğunun namusu en önemli değer olarak gördüğünü vurguladı. BM temsilcisi, yaptığı araştırmada, namus cinayetlerinin İslam ile ilgisini de incelediklerini belirterek imamların töre cinayetlerini savunmadığını da kaydetti. Ancak katı ahlaki kurallarının İslam’da bu gibi şeylerin bağışlandığı hissini uyandırdığı sonucuna vardıklarını belirtti.

    BBC'nin haberinde namus cinayetlerinin Pakistan, Afganistan, Hindistan gibi birçok ülkede de olduğu belirtilerek şöyle deniliyor: "Ama Türkiye´de bu ülkelerden farklı olarak 1930'lardan beri kadınların eğitim, çalışma, seçme ve seçilme hakkı var."


    alıntı

Hazırlanıyor...
X